心理學碩士獻計 :文宣如何打心理戰?

181 回覆
236 Like 3 Dislike
Maslow used the terms "physiological", "safety", "belonging and love", "social needs" or "esteem", and "self-actualization" to describe the pattern through which human motivations generally move. This means that in order for motivation to occur at the next level, each level must be satisfied within the individual themselves.

copy from wiki
用金字塔嘅原因都係因為咁
冇咗低層就起唔到上層
push
好文推
睇完樓主Post,諗到有個對老人家/中老年人傳教方法想Share,如果佢地主動提起義士破壞社會安寧、搞到人地搵食之類,我覺得唔需要講道理,根本就冇用。

應該利用中國人傳統文化—迷信、搧情去爭取呢一個年齡層支持,例如今日義士過堂,香港掛起8號風球,傾盤大雨,上天也為他們喊冤之類應該效果會比講道理好。

如果大家覺得可行,可以試下。
咦啲圖其實係咪睇唔倒,我 post 多次先:

多謝師兄拋玉
加埋cultural psychology黎講,因為華人文化係集體主義 (collectivism),所以包裝到成件事係同屋企人未來搵食有關係最有效
要突出到成件事唔係為自己,而係為身邊每一個人
好多人覺得政治事不關己,某程度上因為老一輩嘅人覺得政治人物個個都係為自己利益先至從政。所以對家打嘅收錢論就好啱淺藍嘅口味,亦解釋到佢地點解日日都講住要養妻活兒,都係因為集體主義嘅影響。
利申:轉咗行嘅Psycho bachelor
佢畀多啲人睇
Really like your design!
會瘋狂send出去!!
香港人, 8.5見
張圖死link
同意
Sor

8月5日三罷
嘩迷信呢個 point 好好
謝, 8.5見
#我係香港人 
#我會參與8月5日三罷 
#罷工罷市罷課
唔係完全唔同意不過
大家唔好一見到大堆理就出嚟打飛機

用maslow needs pyramid 嘅話要小心
我記得上堂講過啲實驗數據出嚟都唔係好強咁support到個theory
有機會揾返啲文出嚟睇

但係skinner嘅reinforcement係做到嘅
要拎走哂淺藍平日睇嘅野應該難啲,但係我地reinforce佢地同我地同一陣線嘅core value係做到

利申: 心理學同行
先幫公務員集氣

[推上熱門] 點解8月2號晚 公 務 員 集 會 無 人 講 !!
https://lih.kg/1390038
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞