心理學碩士獻計 :文宣如何打心理戰?

181 回覆
236 Like 3 Dislike

如果覺得係洗人腦嘅巴打,可以睇下一本叫nudge嘅書
你會發現設計都係無可避免地「洗腦」,差別只在於導向緊人去邊一個方向

3. 理論
認清目標,係時候諗下點部署。要改變一個人嘅行為,就不得不提 PYSC1001 實會教,行為心理學 (Behavioural Psychology) 嘅始祖 B. F. Skinner。佢發現嘅操作制約 (Classical Operant Conditioning),簡單嚟講就係透過給予/拿走合欲/嫌惡刺激,達至正/負增強/處罰。下圖可能睇得清楚啲。

雖然唔係重點 但係Theory名都唔應該搞錯嘅
Learning Theory其實好Powerful 不過Introduction果個Level好似好簡單 去到Master Level同實際操作 一般人跟本跟唔上 你真係做到Textbook入面既野 跟本可以操控哂佢所思所想 XD (以前教院讀Edu Psy Master)
唔洗分析咩顏色
學長輩圖就得
佢地睇得最多最親切
佢地每次見到長輩圖就睇到d 人生金句/佛偈
見到長輩圖就聯想到係有道理既野
Shit,唔該晒 本身有寫埋 Classical Conditioning,之後覺得唔係好關事所以刪咗。
(其實大陸喺呢方面又真係幾值得學習...)
Classical Conditoning 入面既 opponent process其實好有用
我都覺得長輩圖對長輩係 work,不過留意返我嘗試收窄目標群組至30-50歲,所以諗諗咩顏色最適合呢班人。
推!
同意愈多片愈好,事實擺在眼前。不過片始終冇咁易廣傳,raw 片難啲用技巧操控心理,整片又比較花時間,我認為片同圖同樣重要。
你psy master用中文讀?
冇深究,請賜教。如何應用於文宣戰?
英文啦
咁就要學對家設計
高汁

同意要加強文宣

對淺藍/ 中立撚講五大訴求不是佢地的concern
要對症下藥

同意無須要佢地「支持」
肯聽、屌少句,已經爭好遠
Gchi
其實我覺得幫港出聲設計都算唔錯,至少用色、字體夠 consistent。
positive reinforment
negative reinforment
positive punishment
negative punishment未必個個讀個心理學會咁易理解上面四舊野 用中文樓主我相信都係大家易入口姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞