【史詩】【同人】《周公Online》

119 回覆
5 Like 4 Dislike
與朋友晚宴,是日休假一天
比旺加油 睇左第一篇幾精彩呀,做你觀眾 加油
多謝巴打 小弟會繼續努力
旺仔 don't give up I will be here
宜家喺頭痛之下努力緊
旺仔黎緊寫咩故
出完周公第一季先啦 因為周公係我中二寫到宜家 改咗無數次版
咁你依家中幾
已經畢咗業4年
Ch.12

當所有紅軍成員以及示威者們都齊集在展覽廳內時,瑞克緩緩上台。

「大家,我收到消息。香港警方將會對我哋紅軍採用實彈攻擊。」這一個消息將恐慌帶給整個展覽廳內的示威者們,有些示威者更起哄辱罵警方。

「我係武德夠,想請問大人咩叫做實彈攻擊啊?」一名把身材高大強壯的獸人舉手問道。

「即係....」瑞克再次拔出手槍射向天花,令示威者們受到二次驚嚇。

「實彈攻擊即係用我手上面呢支叫槍嘅武器進行攻擊,快到你反應唔到,你已經被佢打傷、甚至打死。就算係傷都好,都會好麻煩。」

經過瑞克的解說之後,紅軍們開始出現驚恐等情緒。

「咁我哋係咪繼續要同佢打啊....?」有一位聲線低沉的男子舉手發問。

「請問你叫咩名?」

「我叫....我叫....怕....怕醜仔.....」

「唔會,因為我嚟緊會有以下嘅安排。愛德華將會用佢嘅鍊金術將所有人送去一個安全嘅地方,然後內應就會開始做嘢。」瑞克頓了一頓。

「陣間,愛德華你要鍊成一條通往附近地鐵站嘅地道,所有示威者馬上由呢條通道撤退返屋企,而我哋紅軍就繼續留低。」

Kitty走到台上對瑞克說:「你哋打算孤軍作戰?」

「我唔想拖累你哋呢班手無寸鐵嘅人,妳都係,同佢哋一齊返屋企啦。」

「齊上齊落,要撤一齊撤!」

「聽住!宜家已經唔係講玩㗎喇!我唔想有任何人死啊!」

「咁你哋呢?你哋就可以去死!?」

瑞克壬重重地吸了一口氣,說:「信我,我哋可以喺無穿無爛嘅情況底下解決佢哋。」

說罷,瑞克再次拿起麥克風說:「愛德華,開始啦。」

「收到喇。」愛德華走出展覽龐,隨便找個地方進行鍊成,一條寬敞的隧道就活現眼前。

「大家快啲過嚟啊!」

圍觀的示威者們沒有理會愛德華,其中一名少女對他說:「要走一齊走!點可以賴低你哋喺呢度幫我哋擋子彈啊!?」

「大家聽話啦!宜家係戰爭時刻啊!唔係開玩笑啊!我哋係唔知點俾番條屍你哋嘅屋企人㗎!」

不管愛德華怎樣勸喻,示威者們依然不肯撤離。

「真係激死人啊!你哋唔可以用吓個腦啊!?」

無計可施的愛德華只好走上演講台向Kitty求助:「快啲幫手勸吓你啲人啦!」

Kitty望著瑞克那充滿著堅定的雙眸後便提起走下台,來到示威者們的面前。

「我知道大家都好想同紅軍佢哋一齊並肩作戰,但大家知唔知道如果你哋陣間俾真槍打中咗嘅話,佢哋係一定冒住自己嘅生命安危嚟救你哋....因為班狗出嘅係真槍、真槍啊!!!你哋呢?避彈衣都無件啊!!!可唔可以相信佢哋!佢哋有佢哋嘅辦法,所以....大家可以安心咁返屋企喇....」

Kitty的眼眶開始泛起淚光。

「好!我哋相信你!」有一位男示威者拍了拍Kitty的肩膀。「各位紅軍嘅手足你哋萬事小心啊!」

在這位示威者的帶領下,示威者們開始陸續經由隧道離去的同時,他們逐一向所有紅軍成員打氣、道謝。

當所有示威者都進入隧道後,愛德華便用鍊金術將隧道口封閉起來,然後來到瑞克的面前問:「好喇,宜家呢?」。

「等。」

「等邊個?」

瑞克在愛德華的耳邊輕聲地說:「為義。」

為義坐在辦公室裡一邊享受自己調製的奶茶,一邊看著在停車裡整裝待發的防暴警察們。

「估唔到呢度啲煉奶都幾正吓喎....」

「畢Sir!」一名便衣探員的闖入破壞了為義的雅致。

「咩料啊?」

「一哥突然話要見你喎。」

「好啊,我宜家就去搵佢。」為義將手上的奶茶一飲而盡後離開辦公室。

一路上,為義感覺到氣氛有些詭異-因為在他的視線範圍內沒有任何一位警務人員出現過。

「巫Sir,我嚟喇。」為義先叩門一下。

「Come in。」

為義踏入室內,為聰便向一張空椅招手示意,當為義坐下後為聰便說:「有人話過你身上有陣除啊?」

為義還未思考好如何回答為聰時,為聰就朝為義的臉面打出一記直拳!為義連忙用雙腳踼向桌子借力順勢彈向後方,閃過這一擊。

「有番兩三下手勢喎!真不愧為紅軍將士啊!」

「早知你有古惑㗎喇!原來係想同我隻揪!」

「哼!你就想!」為聰拍拍雙手,為義馬上感應到有東西在四方八面朝自己衝過來!

「哇!你陰我嘅!」為義用肉身難以看見的身法避開所有的子彈!

「精彩、精彩!真不枉我為你預備嘅party!」

「嘖!」為義轉身欲逃!

為聰立即飛身撲向為義!正當為聰抓住為義的肩膀時,為義的肉身突然憑空消失!

「咩話....!?」為聰的手上就只有屬於畢俊昇的衣服以及證件。

此時,為聰的手機響起。

「佢走甩咗,叫班飛虎stand by住先!」說著,便掛掉手機。

待續
今晚將會補多Ch.13
大前提係我仲未訓低
唔好死頂 休息下 don't give up😭
屌咁咪寫左成10年
差唔多啦
今晚凌晨一點前會更新Ch.13、14
晚凌晨一點前會更新Ch.13、14

再延期多12小時
又冇
對唔住大家…我會休假一星期…因為已經到咗極限

希望一個星期後可以見到大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞