【史詩】【同人】《周公Online》

119 回覆
5 Like 4 Dislike
Ch.4

瑞克一直在沙發休息之餘,心裡亦仔細地打量著自己的部下們-一個會使用神奇力量的殘疾少年、五個小孩子....

「主帥大人,飲杯橙汁先啊。」靜香將一杯加了冰塊的橙汁放到瑞克面前。

「唔該。」

瑞克起玻璃杯品嚐著冰涼的橙汁,欣賞著愛德華與大雄等人之間的小打小鬧。

「好喇喎你哋!我最憎就係人哋屈我係矮仔啊!」

「咁你真係矮啊嘛!矮之鍊金術師!」

「哎呀!你隻死人肥老虎啊!你信唔信我將你鍊成一條肥肉腸啦喇!?」

大雄、小夫、出木衫在胖虎身後偷笑著。

「咩話你死個矮仔啊!你睇吓我-」

「夠喇!玩還玩,但唔好郁手郁腳!」

在瑞克的命令下,愛德華和胖虎即時剎停自己。

「不如我哋宜家玩一個叫做『傾吓計』嘅遊戲-諗吓我哋點樣先可以喺安全嘅情況搵晒所有嘅隊友?好無啊?」

眾人馬上走近瑞克,全都坐在地板上。

「唔駛咁嗰啵,想坐沙發咪坐上嚟囉。」

「你係大人,我哋係部下,點同呢?」出木衫答道。

「但唔代表你哋要坐地板、而我自己就霸晒成張沙發,ok?」

「大人講得啱,大家都係人,只係身份上唔同,唔代表基本權利嘅唔同。」愛德華走向沙發,重重地坐下去。

「好喇,如果我無估錯嘅話,史佛貴應該係你哋最先見嘅隊友,係咪?」

「無錯,佢由一開始就已經喺安全室嘅樓下。」愛德華一邊回答瑞克,一邊檢查自己右手的機械鎧。

「史佛貴佢負責四出搵人,你哋就喺度等佢帶人之後就照顧佢,係咪?」

「無錯。」

「咁嘅話....」瑞克望向愛德華,續道:「我宜家想你同我一齊出去搵人,咁會快好多。」

「吓!主帥大人你親自出馬!!?」

「我相信喺呢隻遊戲裡面除非自己佈露身份,否則就只有所屬嘅部下先知道邊個係自己嘅主帥或將軍,所以只要我同愛德華唔自爆嘅話根本無人知道我哋嘅身份。」

「咁即係話....黑軍都係一樣。」

「無錯,所以我哋宜家都係擔心出面嘅示威同埋防暴警察仲好過啦....事關已經有一個自己友俾人搭咗返差館。」

眾人都陷入沉默之中。

「大家放心,我相信佢最多都只會俾人扣留一、兩日到就會放番出嚟。」

「如果警察裡面有黑軍咁點算啊?」

「你頭先有無聽主帥大人講嘢㗎!?」胖虎輕輕敲打小夫的天靈蓋一記。「唔好意思啊主帥大人!佢份人就係無咩記性㗎!大人不記小人過,願諒佢一次啦!」

「總之你哋五個就留喺安全室,我同愛德華會出去做『磁石』吸人,點都快過、安全過佢哋自己嚟呢度。」

說罷,瑞克便站起身來。

「靜香你哋聽住,除咗我把聲之外,任何人叫你哋開門都唔好應,明白啦嘛?」

「明白。」

「好,愛德華,我哋行!」

「收到。」

二人走到樓下,正好碰到史佛貴一行。

愛莎和哈利向瑞克行禮後,瑞克便將剛才說過的話重複一次。

「收到喇,我哋會全力配合大人你。」

「咁我哋宜家即刻出發啦,除咗搵齊其他人之外,仲要將附近嘅地形搞清楚去。」

「等陣先,防暴警察喺附近清緊場,我哋會唔會-」

「我哋遠離示威區就得,即刻行動。」

瑞克領著眾人走出街口時,防暴警察們卻將防線推到來自己面前!正當他們調轉方向時發現自己已經被防暴警察們前後包抄....

「前面嘅示威人仕請你哋立刻放低手上嘅武器並且投降!否則我哋會使用武力將你拘捕!」

「弊喇....」

「弊條撚咩四眼仔!嗱嗱淋殺出血路啦!」語音未落,史佛貴已經動身衝擊防暴警察的防線!

「小心後面-去去武器走!」哈利突然褲袋中抽出一根幼細的木條,指向身後的防暴警察們,一道紅光便木條的尖端疾射而出!

被紅光射中的防暴警察登時倒地不起,身上的裝備、武器、長盾亦在同一時被擊飛!

愛莎咬緊牙關,用雙掌噴出冰霜封住其他防暴警察的雙腳!

「走啊!!!我清咗條路出嚟喇!!!」

史佛貴已經將前方的防暴警察打倒在地,於是眾人趁機突圍!他們一口氣跑過了數條街口,確保附近沒有任何警察、普通市民才停下來。

待續
到我出場未
Ch.5

「今次麻煩喇,我哋惹到班警察喇....」

「打咪打囉!反正我又大把力水、你哋兩個又識魔法!怕條撚咩!」

「記住,我哋嘅敵人係黑軍,唔係香港警察,只可自保唔好主動攻擊佢哋。」

「但佢哋頭先已經想主動攻擊我哋喇喎!咁都唔算係敵人!?」愛德華一臉不屑。

「所以我哋要盡快搵番晒所有人,然後離開呢度。」

「咁我哋紅軍一共有幾多人啊?」

「計埋我500個。」

「吓?咁多人!?真係有排等喎,只要其中一個出咗事咁佢都真係喺咁先囉....」

「所以我哋更加要行出嚟。」

「不過麻煩咁多位男士可唔可以換晒啲衫褲同埋除晒眼罩、口罩呢?咁咪唔駛俾警察攻擊囉。」

接著,愛莎從背囊裡拿出多套衫褲分派給瑞克等人。

「咁啱得咁巧,轉個彎就有間公廁喇。」

當眾人都更換好衣物、丟棄口罩和眼罩後就在公廁門口集結。

「好,我哋繼續吸自己友同埋-」

此時,瑞克發現自己的褲後袋傳來震動,他伸去摸,發現有硬物,於是便將它拿出來-原來是一塊印有「帥」字的紅色玉牌。

「嘩!」玉牌居然可製造全息投影!介面上有「通話」、「訊息」、「通訊錄」這三頂功能,正好瑞克現在就有個未讀訊息。

瑞克按下訊息,發現是一位名叫錫法斯的部下發給自己的。

「你好主帥大人....請你現時唔好亂咁郁住....返番去安全室先....我已經搵到至少10位隊友....宜家直接去安全室....到時見....」

「呢個遊戲真係犀鳩利....連咁高科技嘅嘢都有....」

「咁我哋嗰啲有無呢個功能㗎?」愛德華馬上拿出自己玉牌。

「咦,真係有喎!跟住聯絡人...499個聯絡人....掂!」

「咁即係我哋可以聯絡其他隊友?」

「無錯,我哋宜家返番去安全室先啦。」

「唉屌,早知就唔駛咁麻煩啦!」

眾人按原路返回安全室,發現安全室樓下已經被防暴警察重重包圍....

「前面嘅人聽住!如果唔想上面嘅隊友有事,就快啲叫你哋主帥出嚟!」

更糟糕的是,原來靜香他們已經被警察拘捕了....

眾人只能舉高自己雙手。

「放咗班細路先,有事慢慢講。」

一名身穿白色警察服的男督察走出防線,將一部手機遞給瑞克。

「喂,你好啊主帥大人。」是一把女聲,瑞克推測她有六十多歲。

「妳係?」

「我叫謝月娥,係香港特區嘅話事人,我知道你哋個個都身手不凡、杰出過人。所以我想請你幫我一個忙。」

「唔好意思謝女士,我無嘢可以幫到妳,妳最好就快啲叫妳手下班警察放走啲細路!如果唔係-」

「唔係點啊?你唔係真係認為我會俾一筆蝕本生意你做嘅咩?放心,就你哋肯幫我打敗呢座城市裡面所有嘅示威者嘅話,事成後我一定會向你哋提供財力、物力、兵力,等你哋可以有足夠嘅力量去打敗黑軍。」

「我點解要信妳啊?就因為妳挾持住呢幾個細路!!?」

「你可以唔信我,但你都應該好清楚喺一個城市裡面只能夠有一個勢力存在....你好好咁考慮清楚啦。」

「喂?喂?」原來月娥已經掛線,接著防暴警察們開始將靜香等五人逐一押上警車。

「喂!你哋-」

「冷靜!宜家衝過去係救唔到人!」愛莎馬上拉住愛德華。

「屌你哋老母啦死黑警!!!!細路都恰!!!!」

「主帥大人,情況如何!?」哈利上前關心呆若木雞的瑞克。

「佢要我哋幫佢哋手去鎮壓示威者佢先肯放人。」

「居然咁卑鄙?」

此時,那名男督察來到瑞克面前取回電話後說:「上頭有令,叫你哋全部去晒灣仔會展中心裡面,嗰度只有你哋紅軍成員先可以出入。考慮清楚之後隨時可以嚟灣仔嘅警察總部見『一哥』,亦即係警務處處長。」

眾人只能夠眼巴巴地看著警方帶走自己的同伴。

待續
放心,你一定會出場
Ch.5

「今次麻煩喇,我哋惹到班警察喇....」

「打咪打囉!反正我又大把力水、你哋兩個又識魔法!怕條撚咩!」

「記住,我哋嘅敵人係黑軍,唔係香港警察,只可自保唔好主動攻擊佢哋。」

「但佢哋頭先已經想主動攻擊我哋喇喎!咁都唔算係敵人!?」愛德華一臉不屑。

「所以我哋要盡快搵番晒所有人,然後離開呢度。」

「咁我哋紅軍一共有幾多人啊?」

「計埋我500個。」

「吓?咁多人!?真係有排等喎,只要其中一個出咗事咁佢都真係喺咁先囉....」

「所以我哋更加要行出嚟。」

「不過麻煩咁多位男士可唔可以換晒啲衫褲同埋除晒眼罩、口罩呢?咁咪唔駛俾警察攻擊囉。」

接著,愛莎從背囊裡拿出多套衫褲分派給瑞克等人。

「咁啱得咁巧,轉個彎就有間公廁喇。」

當眾人都更換好衣物、丟棄口罩和眼罩後就在公廁門口集結。

「好,我哋繼續吸自己友同埋-」

此時,瑞克發現自己的褲後袋傳來震動,他伸去摸,發現有硬物,於是便將它拿出來-原來是一塊印有「帥」字的紅色玉牌。

「嘩!」玉牌居然可製造全息投影!介面上有「通話」、「訊息」、「通訊錄」這三頂功能,正好瑞克現在就有個未讀訊息。

瑞克按下訊息,發現是一位名叫錫法斯的部下發給自己的。

「你好主帥大人....請你現時唔好亂咁郁住....返番去安全室先....我已經搵到至少10位隊友....宜家直接去安全室....到時見....」

「呢個遊戲真係犀鳩利....連咁高科技嘅嘢都有....」

「咁我哋嗰啲有無呢個功能㗎?」愛德華馬上拿出自己玉牌。

「咦,真係有喎!跟住聯絡人...499個聯絡人....掂!」

「咁即係我哋可以用呢舊嘢聯絡其他隊友?」

「無錯,我哋宜家返番去安全室先啦。」

「唉屌,早知就唔駛咁麻煩啦!」

眾人按原路返回安全室,發現安全室樓下已經被防暴警察重重包圍....

「前面嘅人聽住!如果唔想上面嘅隊友有事,就快啲叫你哋主帥出嚟!」

更糟糕的是,原來靜香他們已經被警察拘捕了....

眾人只能舉高自己雙手。

「放咗班細路先,有事慢慢講。」

一名身穿白色警察服的男督察走出防線,將一部手機遞給瑞克。

「喂,你好啊主帥大人。」是一把女聲,瑞克推測她有六十多歲。

「妳係?」

「我叫謝月娥,係香港特區嘅話事人,我知道你哋個個都身手不凡、杰出過人。所以我想請你幫我一個忙。」

「唔好意思謝女士,我無嘢可以幫到妳,妳最好就快啲叫妳手下班警察放走啲細路!如果唔係-」

「唔係點啊?你唔係真係認為我會俾一筆蝕本生意你做嘅咩?放心,就你哋肯幫我打敗呢座城市裡面所有嘅示威者嘅話,事成後我一定會向你哋提供財力、物力、兵力,等你哋可以有足夠嘅力量去打敗黑軍。」

「我點解要信妳啊?就因為妳挾持住呢幾個細路!!?」

「你可以唔信我,但你都應該好清楚喺一個城市裡面只能夠有一個勢力存在....你好好咁考慮清楚啦。」

「喂?喂?」原來月娥已經掛線,接著防暴警察們開始將靜香等五人逐一押上警車。

「喂!你哋-」

「冷靜!宜家衝過去係救唔到人!」愛莎馬上拉住愛德華。

「屌你哋老母啦死黑警!!!!細路都恰!!!!」

「主帥大人,情況如何!?」哈利上前關心呆若木雞的瑞克。

「佢要我哋幫佢哋手去鎮壓示威者佢先肯放人。」

「居然咁卑鄙?」

此時,那名男督察來到瑞克面前取回電話後說:「上頭有令,叫你哋全部去晒灣仔會展中心裡面,嗰度只有你哋紅軍成員先可以出入。考慮清楚之後隨時可以嚟灣仔嘅警察總部見『一哥』,亦即係警務處處長。」

眾人只能夠眼巴巴地看著警方帶走自己的同伴。

待續
Ch.6

「就快到㗎喇!大家支持住啊!」艾倫領著瓔珞等三人一口氣跑過兩條大馬路,終於來到紅軍的「基地」-香港會議展覽中心。

中心已被層層高達兩米的「水馬」包圍住,所有的出入口均有大量警察駐守,以檢查進入中心的人到底是否紅軍成員。

「終於都可以見到主帥大人喇....」

「但嗰啲...著住淺藍色衫....黑色長褲嘅人似乎唔係我哋嗰邊啲人....」瓔珞還未回好氣。

「我估嗰啲應該就係警方掛。」

艾倫一行來到其中一個出入口並且當場接受警方的安檢,然後就被放行。

「麻煩所有嘅紅軍成員請上展覽廳5BC,你哋嘅主帥大人就喺嗰度等緊你哋。」

他們很快便找到「展覽廳5BC」的所在位置。

當艾倫一步入展覽廳時,廳內的燈光突然熄滅,只留下一道燈光照射著演講台。瑞克就從紅色的布幕後走出來,拿著麥克風對台下眾人打招呼說:「大家好,我叫做Rick,係你地嘅主帥。」

眾人當下第一個反應,就是驚訝。他們沒想到居然會由一位容貌滄桑的中年男人來統領自己。只要看到他滿臉的鬍渣以及那似是很久都沒有打理過的卷短髮,就不禁聯想起街邊的流浪漢。

「我諗大家都清楚呢次係一場真正嘅戰爭,由呢刻起你地已經係一個軍人,所以喺做任何嘢之前一定要知道晒所有嘅軍規。」

瑞克吸了一口氣後說:「第一,全部人暫時都要留守係大營入面真到我另有通知為止。第二,無論有咩事都好都要同我講。第三,嚴禁同隊內鬥。第四,唔準騷擾平民。請問大家仲有無其他問題?」

台下的人們開始議論紛紛,當中有人舉手發言。

瑞克很快便注意到他:「請問你點稱呼?」

「我係凱文.安泰。請問我哋宜家有咩做?無理由坐喺等黑軍到。」

瑞克頓時說不出話來。

「如果我無估錯嘅話,大人你應該有啲嘢隱瞞緊我哋。」

眾人一片嘩然。

「不如講出嚟睇吓大家拆唔拆得掂?」

「有無一啲唔怕事又或者比較擅長同人談判、諗計嘅人?」

凱文指著自己,眾人又再一次嘩然。

「好,咁你陣間散會嚟台前搵我。宜家....我宣佈散會。」

凱文在眾人的目光下走到演講台前,瑞克將靜香等人被捕以及謝月娥一事告訴給凱文知。

「騎虎難下啊....!騎虎難下啊....!」

凱文沉思了一會後說:「不如咁啦,我哋-」

「等陣先,等我睇咗個訊息先....」瑞克從褲後袋拿出玉牌。

「咦?又會咁得意嘅!?」

「多謝你啊凱文,你可以去休息吓先。」

瑞克將一個名為「我已經救晒班細路」的訊息轉發給凱文看。

「咩話!?俾班細路走甩咗!!!!?」

警務處處長巫為聰的心情可以說是差到極點;先有大量部下在與示威者的衝突之中受傷之餘,與紅軍交涉的「籌碼」亦終告丟失,他恨不得馬上就殺光所有的示威者以及紅軍成員。

「我同你講啊!如果搵唔到佢哋嘅話你準備帶你自己個人頭嚟見我啦!!!!!!」

為聰狠狠地將手機拍在桌面上,連螢幕也拍爆,不過三秒後他就後悔了,因為這次打給他的,是謝月娥。

「啊聰,佢哋走甩咗哦可?」

「係....sorry啊我-」

「唔駛同我講呢啲....睇嚟紅軍嗰度有一位高人....紅軍嘅事我哋暫時唔好理住,叫班細嘅撤退、專心對付啲暴徒先。反正佢哋遲早都會俾人迫出嚟....我就睇吓佢哋可以縮幾耐!」

「報告大人!出面嘅警察已經開始撤離!」

這一消息令瑞克鬆了一口氣。

「睇嚟大人你今日行大運喎,啲好事接二連三嘅。」凱文望著手上被自己玩弄中的石塊。「大人,佢哋已經到咗。」

靜香一見到瑞克,便馬上衝去他的懷中哭泣。

「多謝主帥大人派人嚟救我哋....如果唔係我哋已經....」

「多謝主帥大人!」大雄他們也痛哭流涕。

「雖然人就唔係我派嘅,但我想見一見佢,事關我都差啲以為第二日先見到佢。」瑞克一邊輕撫靜香,一邊說道。

「又見面喇主帥大人!」原來此人正是為義!

「咁都走得甩之餘仲救到人,你真係好有本事。」

「哦,好耐以前當過兵嚟,所以都有番兩三下嘅....」

「當兵?邊個國家?」

「遊擊隊,唔屬於任何一個國家。」

「好,我好多謝你救番佢哋,好好休息吓先啦。」

「係嘅。」說罷,為義便離去。

「大家都攰㗎喇,快啲去休息啦。」瑞克似乎注意到凱文用那一雙感到驚訝的目光望著遠去的為義。

「凱文?」

「哦、無嘢,只係好好奇佢係點做到姐....」

「嗯,我相信佢有佢嘅辦法,所以去休息先啦。」

「係....」

待續
Ch.6

「就快到㗎喇!大家支持住啊!」艾倫領著瓔珞等三人一口氣跑過兩條大馬路,終於來到紅軍的「基地」-香港會議展覽中心。

中心已被層層高達兩米的「水馬」包圍住,所有的出入口均有大量警察駐守,以檢查進入中心的人到底是否紅軍成員。

「終於都可以見到主帥大人喇....」

「但嗰啲...著住淺藍色衫....黑色長褲嘅人似乎唔係我哋嗰邊啲人....」瓔珞還未回好氣。

「我估嗰啲應該就係警方掛。」

艾倫一行來到其中一個出入口並且當場接受警方的安檢,然後就被放行。

「麻煩所有嘅紅軍成員請上展覽廳5BC,你哋嘅主帥大人就喺嗰度等緊你哋。」

他們很快便找到「展覽廳5BC」的所在位置。

當艾倫一步入展覽廳時,廳內的燈光突然熄滅,只留下一道燈光照射著演講台。瑞克就從紅色的布幕後走出來,拿著麥克風對台下眾人打招呼說:「大家好,我叫做Rick,係你地嘅主帥。」

眾人當下第一個反應,就是驚訝。他們沒想到居然會由一位容貌滄桑的中年男人來統領自己。只要看到他滿臉的鬍渣以及那似是很久都沒有打理過的卷短髮,就不禁聯想起街邊的流浪漢。

「我諗大家都清楚呢次係一場真正嘅戰爭,由呢刻起你地已經係一個軍人,所以喺做任何嘢之前一定要知道晒所有嘅軍規。」

瑞克吸了一口氣後說:「第一,全部人暫時都要留守係大營入面真到我另有通知為止。第二,無論有咩事都好都要同我講。第三,嚴禁同隊內鬥。第四,唔準騷擾平民。請問大家仲有無其他問題?」

台下的人們開始議論紛紛,當中有人舉手發言。

瑞克很快便注意到他:「請問你點稱呼?」

「我係凱文.安泰。請問我哋宜家有咩做?無理由坐喺等黑軍到。」

瑞克頓時說不出話來。

「如果我無估錯嘅話,大人你應該有啲嘢隱瞞緊我哋。」

眾人一片嘩然。

「不如講出嚟睇吓大家拆唔拆得掂?」

「有無一啲唔怕事又或者比較擅長同人談判、諗計嘅人?」

凱文指著自己,眾人又再一次嘩然。

「好,咁你陣間散會嚟台前搵我。宜家....我宣佈散會。」

凱文在眾人的目光下走到演講台前,瑞克將靜香等人被捕以及謝月娥一事告訴給凱文知。

「騎虎難下啊....!騎虎難下啊....!」

凱文沉思了一會後說:「不如咁啦,我哋-」

「等陣先,等我睇咗個訊息先....」瑞克從褲後袋拿出玉牌。

「咦?又會咁得意嘅!?」

「多謝你啊凱文,你可以去休息吓先。」

瑞克將一個名為「我已經救晒班細路」的訊息轉發給凱文看。

「咩話!?俾班細路走甩咗!!!!?」

警務處處長巫為聰的心情可以說是差到極點;先有大量部下在與示威者的衝突之中受傷之餘,與紅軍交涉的「籌碼」亦終告丟失,他恨不得馬上就殺光所有的示威者以及紅軍成員。

「我同你講啊!如果搵唔到佢哋嘅話你準備帶你自己個人頭嚟見我啦!!!!!!」

為聰狠狠地將手機拍在桌面上,連螢幕也拍爆,不過三秒後他就後悔了,因為這次打給他的,是謝月娥。

「啊聰,佢哋走甩咗哦可?」

「係....sorry啊我-」

「唔駛同我講呢啲....睇嚟紅軍嗰度有一位高人....紅軍嘅事我哋暫時唔好理住,叫班細嘅撤退、專心對付啲暴徒先。反正佢哋遲早都會俾人迫出嚟....我就睇吓佢哋可以縮幾耐!」

「報告大人!出面嘅警察已經開始撤離!」

這一消息令瑞克鬆了一口氣。

「睇嚟大人你今日行大運喎,啲好事接二連三嘅。」凱文望著手上被自己玩弄中的石塊。「大人,佢哋已經到咗。」

靜香一見到瑞克,便馬上衝去他的懷中哭泣。

「多謝主帥大人派人嚟救我哋....如果唔係我哋已經....」

「多謝主帥大人!」大雄他們也痛哭流涕。

「雖然人就唔係我派嘅,但我想見一見佢,事關我都差啲以為第二日先見到佢。」瑞克一邊輕撫靜香,一邊說道。

「又見面喇主帥大人!」原來此人正是為義!

「咁都走得甩之餘仲救到人,你真係好有本事。」

「哦,我喺現實世界裡面當過兵嚟,所以都有番兩三下嘅....」

「當兵?邊個國家?」

「遊擊隊,唔屬於任何一個國家。」

「好,我好多謝你救番佢哋,好好休息吓先啦。」

「係嘅。」說罷,為義便離去。

「大家都攰㗎喇,快啲去休息啦。」瑞克似乎注意到凱文用那一雙感到驚訝的目光望著遠去的為義。

「凱文?」

「哦、無嘢,只係好好奇佢係點做到姐....」

「嗯,我相信佢有佢嘅辦法,所以去休息先啦。」

「係....」

待續
請問巴打有無外表描述?
西片吸血鬼嗰啲樣
冇特別諗
收到喇
BTW 今晚有事,所以出唔到文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞