【史詩】【同人】《周公Online》

119 回覆
5 Like 4 Dislike
今日可能會夜啲先有文 因為身心都開始崩潰緊 但我保證可以喺凌晨四點前出到俾大家睇
Ch.8

在夏愨道上,被防暴警察們四面夾擊、推進的示威者們陷入險景之中。但示威者們的士氣並沒有絲毫的減退,反倒越戰越勇!陣形依然固若金湯!

警方的現場指揮官見狀,便馬上命令部下們先退後,再令旗手舉起黑旗,準備施放催淚彈!

怎料此舉反倒激怒了示威者!令他們更加拚命反抗!一句又一句的「黑警」,一個又一個的雜物就似軟弱無力的手打在防暴警察的長盾上,無法動搖防暴警察們的心腸!

「Fire!」一聲令下,五枚催淚彈便落在人群中並且爆開。

在如此濃烈的催淚彈煙下,示威者們的意志始終都敗化學物質所帶來的生理反應。

「睇住啊!」三個垃圾桶在示威者們的頭上飛過,正中在他們正前方的警方防線,防暴警們就即刻被擲倒在地。

示威者們發現在有一路左肩上綁著一條紅絲帶的人馬衝散了他們左方的防暴警察!

「紅軍嚟幫我哋喇!」一名手持「大聲公」的示威者將這個振奮人心的消息帶給所有的示威者,他們頓時勇氣百倍!奮勇突圍!

「切開佢哋!」瑞克親自上前線指揮。

紅軍利用人數上優勢將二十名防暴警察往左、右擠開,為示威者們製造出一條逃生路!過百名示威者就從這道缺口脫離險景。

「大家快啲去會展中心啊!!!嗰度係紅軍嘅基地啊!!!」Kitty在後方與其他紅軍成員為示威者們指路。

「有狗過緊嚟啊!」有示威者提醒Kitty等人。

「等我出馬啦!」一位強壯的男人徒手在地上挖出一磚頭擲向企圖切斷示威者歸路的防暴警察們!

「一塊唔夠兩塊起!」

在猛烈的磚頭攻勢下,防暴警察們不得不退。

「好彩有你咋。」

「小姐,妳要知道你大支先生我唔係流㗎嘛。」大支先生在Kitty面前耍帥了一下。

「得喇、得喇知你型喇!快啲走啦!」一位女子拉著大支先生離開。

「俾我玩多陣先啦陰陽炒!」

「我有名俾你叫㗎!係白旋風啊!唔係陰陽炒啊!屌你老母!!!」

瑞克見示威者們全數撤退,亦鳴金收兵,然而紅軍一邊撤退一邊保持警覺,慎防警方突進。

負責留守基地的紅軍一見示威者就馬上放行,當所有的示威者和紅軍都進入基地後,示威者們無不相擁歡呼並連忙對身邊的紅軍道謝。

瑞克對正在他身旁的部下下令說:「叫大家去番5BC度集合,受傷嘅就唔駛。」

一個傳一個,很快就完成集結。

瑞克回到演講台上,他心裡點算著來到的人,發現傷員幾乎都是示威者們,於是便鬆了一口氣。

「辛苦晒大家喇,好休息嘅同時記得把守所有的出入口,有咩緊要事即刻向我匯報。」瑞克再次解散眾人。

「等陣先,」凱文突然舉起手。「我哋仲有樣未做-就是諗下一步。」

「大家都攰㗎喇,有咩事要商討嘅話一個鐘頭之後先算。」

「所以我已經幫大諗好晒,事關敵人係唔會等我哋一個鐘。第一步,就係將我哋全軍分為四組。第二步就係呢四組都各自嘅任務-第一組就負責後勤、第二組混入警做內應、第三組負責前線保安、最後一組就要為撤離香港而去搜集物資。

「好主意!」為義從座位跳起身來為凱文鼓掌。

「多謝,至於邊個做邊組,大家就量力而為啦,千祈唔好揀啲唔岩自己做嘅位嚟做....就係咁多!」凱文望著台下的同伴昂首一笑。

「啊!最後一樣嘢提醒大家-千祈唔好整唔見自己塊牌啊。」說罷,凱文向眾人鞠躬然後走下台。

「大家仲無有其他意見?」

眾人沒有異議,於是便按照凱文的計劃行事。

「等陣先。」為義走到瑞克身邊,俏俏地說:「第二個任務有啲危險,必需要由我親自完成。」

「唔得!太危險喇!我哋唔可以-」

「信我,班友一定搞唔掂....到時盞罌搞出個大頭佛....」

瑞克沉思一刻後便說:「好,一於交俾你。」

為義與瑞克道別後來到凱文的身邊。

「頭先你所講第二組只會有我一個人,佢陣間會公報㗎喇。」說罷便拍了凱文的肩膀,然後離開。

「喂-」正當凱文反應過來時,為義已經他的視線範圍內消失得無影無蹤。

待續
對唔住大家...我需要休息兩日,因為真係撐唔住喇
紅軍篇

Ch.1

瑞克感覺到迎面而來的風是清涼的,陽光是溫暖的。

「原來係真㗎....」

剛清醒過來的瑞克爬起身來,環顧四周,發現自己正身處在一座現代都市之中,而他邊全是穿著黑色上衣的人....

「黑、黑軍....!?」瑞克即刻將手放在右腰腰間的槍套上。

「Hey sir calm down!We are not black army!we are Hong Kong people!」瑞克發現一名高瘦的男子早已站在轉向身後。

「Please,wear the mask!」瑞克從男子的手上收下口罩後便按照男子的吩咐去做。

「香、香港人?咁呢度係-」

「呢度咪係灣仔嘅『煲底』囉-咦?你識講廣東話㗎?」

「『煲底』?廣東話?」瑞克一臉懵然。

「『煲底』姐係立法會大樓外嘅示威區囉,廣東話咪就你宜家講緊語言囉!」

「吓....?」

「嗱,總之你宜家同我一齊組隊啦,一齊行有個照應啊。」

「點解嘅?你哋喺度做緊啲咩啊?」

「我哋宜家反對『逃犯條例』啊嘛!喂!你好似咩都唔知咁嘅?」

「我叫瑞克.格箂姆斯,係一個美國人,我參加咗一個叫做《周公Online》嘅遊戲之後,一教訓醒就嚟到呢度喇。仲有啊,系統分派咗我做紅軍嘅主帥,請問你哋係咩人啊?」

那男子用雙眼上下打量瑞克後,說:「咁跟我嚟啦,我知你應該去邊喇。」

瑞克便跟著那男子,在路上他看見有很多人都帶著黃色的工作帽、帶著眼罩和口罩、手裡還拿著簡陋的自製盾,他們霸佔整條大馬路、附近的天橋以及行人路,似乎在準備進行某些行動-憑著從警多年的經驗,他意識到自己已經身處在一個示威現場。

男子把瑞克帶到去一個坐滿人的帳篷前,說:「呢度需要社工幫手!」

有一名胸前掛著證件的妙齡少女走出帳篷迎接二人,男子在她耳邊輕輕說了幾句後,少女就走到瑞克面前說:「你好啊先生,我叫做Kitty啊,我哋係註冊社工,我係嚟幫你㗎。」

「我想問吓妳有無見到紅軍嘅人啊?」

「紅軍?咩嚟㗎?可唔可以講俾我聽啊?」

「話說我參加咗一個叫做-」突如其來的起哄聲中止了對話,本來坐在地上休息的人們紛紛站起來跑往同一個方往-立法會大樓外的夏愨道馬路。

「班狗出咗黑旗喇!!!大家快啲帶眼罩啊!!!」一名男子手提著一大袋的眼罩到處派給沒有眼罩的人。

「狗?」

「即係警察。」Kitty答道。

「Sir,take it!」

收下眼罩的瑞克第一時間就把它交給Kitty。

「你呢?你自己都要㗎!」

「催淚彈姐,我有辦法應付!」

接著瑞克走向帳篷對著裡面的人說:「大家冷靜啲!我以前係美國金郡嘅代理警長!防暴招數我知得一清二楚!大家跟住我所講嘅嘢去做!」

「你係警察?」

「美國嘅,所以大家可以放心。首先,用少少水整濕自己個口罩、眼罩邊,啲煙就唔會攻入眼同喉嚨!唔好慌、唔好亂、唔好聽其他人亂講!怕嘅、體弱嘅、無裝備嘅就一定要走先!唔好俾自己拖累到隊友!如果大家怕俾一啲上晒頭嘅隊友鬧嘅話就靜靜雞叫啲人走或者自己走先!」

所有註冊社工馬上照瑞克的說法去做,開始四出勸一些殘疾以及沒有任何裝備的示威者盡快撤離現場。

「咁你呢?」Kitty問道。

「我要搵番自己嘅部下!」說罷,便離開Kitty。

「喂!你自己一個好危險㗎!喂-」

此時,Kitty似乎發現了瑞克掛在腰間的槍,她的臉色蒼白起來並且追著瑞克。

「唔好亂嚟啊!你會連累到大家㗎!」

「妳放心啦!我嘅敵人係黑軍!唔係香港警察!」

「你俾佢哋發現到你枝槍嘅話會好危險㗎!你-」

突然,現場響起連番隆隆巨響,大家望向聲音的源頭-警方原來已經在龍匯道展開攻勢,並在同一時間向龍匯道的示威人群發射數枚催淚彈!被攻其無備的示威者們頓時窒息起來,淚水亦如雨傾瀉。

瑞克見狀,便馬上回頭對Kitty說:「唔好理我!顧掂自己先!」

「但係-」

「Hello小姐!我係佢個friend,將佢交俾我啦!」

突然有一名身穿泥黃色厚背心、紅灰間條T-shirt、深藍色牛仔褲的男子一手搭著瑞克的肩膀並將他帶走。

「你想點....?」

男子從自己的褲袋拿出一塊紅色的玉牌:「你好主帥大人,我叫常為義,係你嘅部下。」

待續

Ch.8

在夏愨道上,被防暴警察們四面夾擊、推進的示威者們陷入險景之中。但示威者們的士氣並沒有絲毫的減退,反倒越戰越勇!陣形依然固若金湯!

警方的現場指揮官見狀,便馬上命令部下們先退後,再令旗手舉起黑旗,準備施放催淚彈!

怎料此舉反倒激怒了示威者!令他們更加拚命反抗!一句又一句的「黑警」,一個又一個的雜物就似軟弱無力的手打在防暴警察的長盾上,無法動搖防暴警察們的心腸!

「Fire!」一聲令下,五枚催淚彈便落在人群中並且爆開。

在如此濃烈的催淚彈煙下,示威者們的意志始終都敗化學物質所帶來的生理反應。

「睇住啊!」三個垃圾桶在示威者們的頭上飛過,正中在他們正前方的警方防線,防暴警們就即刻被擲倒在地。

示威者們發現在有一路左肩上綁著一條紅絲帶的人馬衝散了他們左方的防暴警察!

「紅軍嚟幫我哋喇!」一名手持「大聲公」的示威者將這個振奮人心的消息帶給所有的示威者,他們頓時勇氣百倍!奮勇突圍!

「切開佢哋!」瑞克親自上前線指揮。

紅軍利用人數上優勢將二十名防暴警察往左、右擠開,為示威者們製造出一條逃生路!過百名示威者就從這道缺口脫離險景。

「大家快啲去會展中心啊!!!嗰度係紅軍嘅基地啊!!!」Kitty在後方與其他紅軍成員為示威者們指路。

「有狗過緊嚟啊!」有示威者提醒Kitty等人。

「等我出馬啦!」一位強壯的男人徒手在地上挖出一磚頭擲向企圖切斷示威者歸路的防暴警察們!

「一塊唔夠兩塊起!」

在猛烈的磚頭攻勢下,防暴警察們不得不退。

「好彩有你咋。」

「小姐,妳要知道你大支先生我唔係流㗎嘛。」大支先生在Kitty面前耍帥了一下。

「得喇、得喇知你型喇!快啲走啦!」一位女子拉著大支先生離開。

「俾我玩多陣先啦陰陽炒!」

「我有名俾你叫㗎!係白旋風啊!唔係陰陽炒啊!屌你老母!!!」

瑞克見示威者們全數撤退,亦鳴金收兵,然而紅軍一邊撤退一邊保持警覺,慎防警方突進。

負責留守基地的紅軍一見示威者就馬上放行,當所有的示威者和紅軍都進入基地後,示威者們無不相擁歡呼並連忙對身邊的紅軍道謝。

瑞克對正在他身旁的部下下令說:「叫大家去番5BC度集合,受傷嘅就唔駛。」

一個傳一個,很快就完成集結。

瑞克回到演講台上,他心裡點算著來到的人,發現傷員幾乎都是示威者們,於是便鬆了一口氣。

「辛苦晒大家喇,好休息嘅同時記得把守所有的出入口,有咩緊要事即刻向我匯報。」瑞克再次解散眾人。

「等陣先,」凱文突然舉起手。「我哋仲有樣未做-就是諗下一步。」

「大家都攰㗎喇,有咩事要商討嘅話一個鐘頭之後先算。」

「所以我已經幫大諗好晒,事關敵人係唔會等我哋一個鐘。第一步,就係將我哋全軍分為四組。第二步就係呢四組都各自嘅任務-第一組就負責後勤、第二組混入警做內應、第三組負責前線保安、最後一組就要為撤離香港而去搜集物資。

「好主意!」為義從座位跳起身來為凱文鼓掌。

「多謝,至於邊個做邊組,大家就量力而為啦,千祈唔好揀啲唔岩自己做嘅位嚟做....就係咁多!」凱文望著台下的同伴昂首一笑。

「啊!最後一樣嘢提醒大家-千祈唔好整唔見自己塊牌啊。」說罷,凱文向眾人鞠躬然後走下台。

「大家仲無有其他意見?」

眾人沒有異議,於是便按照凱文的計劃行事。

「等陣先。」為義走到瑞克身邊,俏俏地說:「第二個任務有啲危險,必需要由我親自完成。」

「唔得!太危險喇!我哋唔可以-」

「信我,班友一定搞唔掂....到時盞罌搞出個大頭佛....」

瑞克沉思一刻後便說:「好,一於交俾你。」

為義與瑞克道別後來到凱文的身邊。

「頭先你所講第二組只會有我一個人,佢陣間會公報㗎喇。」說罷便拍了凱文的肩膀,然後離開。

「喂-」正當凱文反應過來時,為義已經他的視線範圍內消失得無影無蹤。

待續
Ch.9

斜陽西下,一批新的警力剛抵達夏愨道,由於經過多次的清場行動以及與紅軍交戰,不少的防暴警察皆有傷在身,於是高層便安排人手替補傷員。然而這批新力軍在稍作歇息的同時順便把守此地,慎防馬路被示威者再次佔領。

「唉,班黃絲廢青硬係唔收手!屌佢哋老母閪!搞到我哋要ot!」兩名防暴警察並肩而坐。

「算啦,班友已經俾人洗鳩晒腦,仲點會正常啊。」

「係咯,唔好好地咁接受政權嘅管治、搞亂呢躂地方!真係唔打唔得!」突然有一名新面孔加入對話-正是換上警察制服、裝備的為義!

「咦?師兄你新嚟㗎?」

「唔嗯,第一日紮職就要上戰場....無計啦,軍令如山啊嘛....」

「借問聲師兄你係咪mix嚟㗎?咁撚型仔嘅?」

「會唔會係咁啊?哈....說話宜家上頭有咩吩咐啊?」

「哦,叫我哋睇住呢度兩個半鐘,八點半收隊。」

「係啊,費時班廢青又霸佔住條路....借問師兄點稱呼?」

「小姓常,名為義。叫我阿義就得㗎喇!」

「義哥你思路清晰,實在令人佩服!」

「無錯啊,香港正正就係需要你呢挺人,而唔係嗰班黃絲垃圾!」

「大家咁話!好喇,我唔阻你哋喇,好好休息吓啦!」為義離開二人。

「大家快啲過嚟!」指揮官一聲令下,為義與所有防暴警察紛紛著齊裝備去到長官面前。

「上頭落咗order,話要我哋宜家即刻趕去旺角,因為嗰度宜家好大獲!好多暴徒聚集緊!」

「咁會展裡面嗰啲呢?」其中一名防暴警察問道。

「上頭話嗰啲遲啲先理,宜家最緊要嘅係旺角,有無問題?」

「No sir!」

「Good!宜家即刻上車!」

在旺角鬧市之中,有大批市民圍堵一批軍裝警員;而軍裝警員亦圍住了一位被制服在地的年輕男子以及兩位同袍。

「放人啊屌你老母!!!!」

「你哋狗嚟㗎咋!!!!屌你個閪!!!!!」

面對群眾的謾罵,警員們依然毫不動容。

「長狗車嚟咗喇!!!!!」這一個消息將恐慌帶給圍堵的群眾;將膽量給予了警員們。

警員們見同袍到場後,便馬上朝正動身準備離去的群眾施放胡椒噴霧用拔出警棍追打他們!

一句又一句的『黑警』此起彼落,越來越多的人被警員制服在地。

「咦?車上面嘅伙記做咩唔落嚟啊?」

警車停在街口,沒有任何動靜。

「等我去睇下。」

一名警員查看警車的駕駛座,發現裡面沒有人,當他走去打車門時就被捉入車內!其餘的警員紛紛上前查看,怎料都被逐一捉入車內!

正當所有警員都被捉入車後,有一個人從車內走出來,而此人正是身穿警察制服的為義!

「派裝備喇喂!大家快啲過嚟拎啊!!!」為義將所有的防暴頭盔、盾牌、警棍、防毒面具、催淚彈發射器甚至警槍都丟出車外!有些跑回頭拯救被捕者的群眾一見有裝備,二話不說就執撿起來!

「是日裝備已經派發完畢-bye鳩bye!」

為義開車離去。

「Next fucker!Baby!」為義踏盡油門,看見一輛警車就撞一輛!然後衝進車上將所有警員打暈後奪去他們的裝備再丟出車外。

如是者,已經超過十輛警員被撞壞,遍地都是警察的裝備和正在執拾的人。

「搞掂!收工喇喂!」為義離開已經被撞得肢離破碎的警車,拍拍雙手後離去。

「咩話!?班暴徒拎晒啲裝備、仲打傷啲伙記同埋撞爛晒啲車!?」為聰已經陷入崩潰邊緣。

「豈有此理....紅軍啊嘛....好!我親自出馬!!!」為聰把手機捏碎後離開自己的辦公室。

瑞克透過示威者們的手機看到為義的「傑作」後不禁倒抽一口涼氣。曾經從警的他深知道如果示威者方武力升級的時候,警方的武力亦會隨之升級。

「報告大人!敵軍來犯!」大軍將瑞克從沉思中拉回來。

「咩話!?」

大批防暴警察以及「速龍」小隊包圍了整個會議展覽中心。在出入口外放哨的紅軍成員以及示威者們紛紛利用中心內的雜物堵塞各個出入口。

「裡面嘅人請立即走出中心投降!否則我哋將會強攻入嚟並將你哋拘捕!」

隨之而來的就是紅軍成員以及示威者的喝倒采和粗言辱罵。

「裡面嘅人請立即走出中心投降!否則我哋將會強攻入嚟並將你哋拘捕!」

示威者們開始朝警方投擲雜物,卻被紅軍成員阻止。

「呢次係最後警告!裡面嘅人請立即走出中心投降!否則我哋將會強攻入嚟並將你哋拘捕!」

此時,瑞克親自來到前線。

「大家快啲退入去!」

先由防暴警察們則組成方陣緩緩進迫!他們迅速地清除擋在面前的雜物,成功突破第一道防線,「速龍」小隊趁機對中心發起衝鋒!

愛莎見形勢危急,馬上朝敵方釋放冰雪魔法!其他人則拉著瑞克入去中心!

「速龍」小隊們的熱血衝鋒遇上著冰冷透骨的寒霜就只有敗陣的份。

眼見速龍小隊潰退,手持長盾的防暴警察們馬上推退。愛莎重施故技,發現她的冰雪魔法對長盾起不了作用。

「大家快啲走啊!唔好-」

語音未落,愛莎便嗅到一陣刺鼻的氣味,接著雙眼就如被針刺一樣,痛得睜不開來-原來警方在四面八方朝中心不斷施放催淚彈!在一波又一波的催淚彈攻勢下,所有人包括瑞克在內,就算走入中心裡都避不過如此濃烈的催淚煙,眾人快要窒息了。

就在如危急之際,有一道人影走出催淚煙,走向正在步步進迫的防暴警察們。

「等你呀墳我嚟拯救世界啦!!!!」

待續
Ch.10

呀墳帶一副不知從哪裡得來的防毒面具使他能抵擋濃烈的催淚煙,但重要的是,他的影子居然會自己活動!它就彷如一個活人站立在呀墳的身邊!

「上啦兄弟!」

呀墳還可以操縱它發動攻擊!防暴警察們無法攻擊影子,所以他們只有捱打、逃跑這兩項選擇。

「機會嚟喇飛雲!大家上啊!」呀墳的鼓舞似乎無法消除由催淚煙所帶來的傷害。

「啊係喎!唔記得咗要用生理盬水幫你哋沖洗添!嘩-」

幸好呀墳的影子能夠反應過來,擋走這一發橡膠子彈,否則後果不堪設想。

「陰我啦喇!食屎啦你!」呀墳把手一揮,影子便衝去攻擊開槍射向自己的防暴警察,把打暈在地同時折斷他手上的槍。

當呀墳確應周遭已經沒有任何敵人後,便用影子將所有正在冒煙的催淚彈丟到遠處。

「主帥大人你有無事啊嘛?」呀墳從自己的背囊裡取出一瓶生理鹽水去到瑞克身邊幫他沖洗雙眼。

「Ok喇,你快啲幫其他人啦。」

「係嘅!」

呀墳一次過取出其餘瓶生理鹽水再利用影子幫自己完成這項工作。

「班死黑警肯定會再嚟!主帥大人,不如等我一夫當關啦!」

「唔得!唔可以俾你一個人喺冒險!返番入嚟!」

「但係-」

「唔好再但係喇!快啲-」

一陣尖叫和急速的腳步聲打斷了瑞克的說話,瑞克望向聲音的來源,發現一大批被防暴警察追打的示威者!

「等我嚟!」呀墳猛然坐低馬步,奮身一躍,跳到示威者與防暴警察之間。

「嘩!人數有多啲啊!」呀墳不斷閃避防暴警察們連番的棍打、盾擊,沒有任何反擊的機會。

「我嚟幫你!」

一名長著尖耳朵、有著一把金黃色長髮的男性精靈張弓搭箭,向正在攻擊呀墳的防暴警察射出一支又一支帶著火焰的箭矢!當箭矢擊中目標時就即刻產生爆炸!燒到他們頓成火人!

痛不欲生的防暴警察們連手上裝備也不顧,未被火箭射中的防暴警察連忙掩護自己的同袍撤離現場,有部份紅軍成員以及示威者趁機執拾地上的裝備。

「唔該晒你啊!請問你高姓大名?」

「兜巴星,呢啲小事何足掛齒。」

「不如等我請你飲番支嘢啊?」

「唔駛。」說罷,兜巴星轉身離開呀墳。

「喂、我認真㗎!!!喂!!!!」呀墳開始纏著巴星。

「都話咗唔駛咯!」

瑞克沒有閒情逸緻理會這些小打小鬧,他環望身邊的部下以及示威者,點算現存的戰力。

「報告主帥大人!在下與手足們已經擊退咗其餘三路的攻勢!」大軍來到瑞克面前屈膝半跪,瑞克發現他配帶了一副防毒面具。

「呢副面具係義士們為在下配帶嘅,可以阻擋催淚毒氣。」

「好,有無傷亡?」

「無人陣亡,但多人負傷!恐怕難以抵擋下波攻勢!」

瑞克沉思一刻後,說:「叫愛德華嚟見我!」

「愛德華?」

「即係右手係鐵手、金色頭髮嘅後生仔。」

「明白!末將速去速回!」

「其他人快啲趁宜家退入展覽廳!照顧好啲傷者!」

眾人跟著瑞克的指示去做。

「有咩事啊?」愛德華穿起拿在手上的紅色披風。

「你有無辦法起道城牆出頂住啲警察?」

「有!」

愛德華施展鍊金術,鍊成一道高達二十米、只有一道城門的水泥城牆包圍著整座會議展覽中心,示威者們無不嘖嘖稱奇。

然而此時,瑞克的玉牌傳來幾下震動,是由物資搜集隊的隊長錫法斯傳來的訊息。

「情況點啊?」

瑞克回答說:「鍚法斯佢哋嘅任務已經完成咗。」

「太好喇!」

「宜家只係爭為義嗰一路。」

待續
由於有突發事情 聽日之內會更新Ch.11
Ch.11

大肆破壞一番並成功潛入警察總部的為義正在天台上好好享受手上的汽水以及清勁的海風。

「唔?」為義拿出震動中的玉牌,看到瑞克發給自己的訊息。

「唉....係時候開工喇喂....」為義收起玉牌,一口氣飲完整罐汽水,便返回「自己」的工作崗位。

為義走進樓梯時候,臉容就突然扭曲起來!然後變成另一個人的樣貌!當他乘坐電梯時,便遇到一名便衣探員。

「Hi!畢Sir,你歎完汽水喇?」

「係啊,宜家又要番去處理班暴徒喇....」現在的為義「是」便衣督察畢進昇。

「唉,成班手足傷嘅傷,無晒gear嘅無晒gear....不過班友仲有少少性,無搶到槍。如果唔係就大劑囉!」

「放心啦李sir,我哋一定會搞得掂班黃絲廢青嘅!加油啦!」

為義與李警官道別後便回到「自己」的工作崗位。

「畢sir,」為義步入辦公室,一名便衣男警員便迎上前來。「一哥話十分鐘後叫齊大家開會,會傾吓點搞紅軍喎。」

「唔係嘛,班友睇落好似好勁咁喎。」

「唔知啊,聽講會對佢哋出真槍…」

「好,我陣間會去㗎喇,你休息吓先啦。」為義馬上前往洗手間,將這一消息發給瑞克後就去會議室。

當為義到達會議室後,見到一臉煞氣的為聰坐在主席位上看著每一位進入室內的人。當所有人就坐之後,為聰開口說:「我諗大家都應該知道紅軍插手反送中嘅事啦,宜家佢哋直頭打傷埋我哋啲伙記....所以我決定出『飛虎』搞掂佢哋嘅主帥-瑞克.格箂姆斯!唔駛黑軍,我哋自己end佢哋game!」

「但咁做可能會引起輿論喎....」

「大家放心!我一早已經諗好晒喇。第一,呢班紅軍唔係香港居民、第二,佢哋做緊嘅嘢已經同恐佈份子無分別、第三,我哋再派卧底假扮紅軍成員、示威者到處劫掠。到時無人會反對我哋出真槍射班紅軍!」

為義記住聰所說的每一字、每一句等到散會後再次前往洗手間向瑞克通報。

瑞克收到為義的訊息後便馬上找凱文商量。

「今次真係難搞....」

「我哋無任何辦法....?」

「唔係嘅....只係睇大家肯唔肯去搏一鋪姐。」

「你嘅意思係?」

「叫嗰個矮仔整一條可以通往敵人首腦所在位置嘅地道,然後全軍一嘢殺佢一個措手不及。」

「咁同送死係無分別,人哋有一樣叫做『槍』嘅武器,姐係我頭先制止大家內鬨嘅嗰樣嘢。」瑞克不忘向凱文展示自己腰間的柯爾特蟒蛇左輪手槍。

「既然係咁....不如就叫嗰個男人完成呢個任務啦。」

瑞克沉思片刻,回答說:「我再諗諗。」

「咁嘅話麻煩大人你盡快作出選擇,因為敵人係唔會等你。」

瑞克轉身離去時,就遇到了曉楓。

「鍚法師已經帶同物資搵到嚟。」

「好,叫佢哋休息吓先,啲物資就叫負責後勤嘅人處理。」

「收到。」

與曉楓分別後,瑞克忽然記起一樣很重要的事情-自己已經一整天沒有吃過東西、飲過水。

「曉楓!」瑞克追上曉楓。「你食咗晚飯未?」

「未啊。」

「其他人呢?」

「都係一樣。」

「但我哋已經成12個鐘頭.../照常理我哋應該要食嘢同飲水。」瑞克這下才意識到自己似乎已經失去了饑餓以及口渴這兩個生理反應。

「睇嚟呢個遊戲真係好不可思議。」

「唔....不可思議到就連平時喺電影裡面先見到嘅半獸人、精靈等等嘅嘢都可以喺我哋條team入面搵得到。」

「哈,所以話願望呢家嘢真係無分時間、空間。」曉楓頓了一頓,續道:「咁大人你嘅願望係咩啊?」

「我嘅願望?希望一完咗場遊戲之後個世界回復正常....你呢?」

「有個了解我既女朋友,同埋可以成為重要嘅人物。」

「唔錯嘅願望,加油啊!」

「大家咁話!」

「啊!係喇,通知大家宜家要即刻開會,因為有緊要嘢宣佈。」

「明白,我宜家就去。」

說罷,瑞克將凱文的計劃轉達給為義。

「啊....條友諗嘅嘢同我差唔多喎....」為義摸著自己的下巴,自言自語著。

「不過我呢,就有個更好嘅plan....」為義將自己的想法發給瑞克。

瑞克看完為義的想法後,深深地呼吸了一口氣。

待續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞