心經簡林風水

96 回覆
328 Like 5 Dislike
仲有﹐試下去廟前沐浴齋戒
多謝巴打,最近社運都攪到我個人勁重怨氣,係時候要靜下心。
不過其實都諗通咗,能知未來事又點,其實人都係只會跟同一條路行,比你揀幾多之都係同一結果,人力單薄好難同天鬥
轉好呢啲嘢好抽象
其次﹐如果看國運最好用太乙神數﹐唔係六爻﹐譬如如果卜得雞年轉好﹐咁每12年中就有一個雞年﹐時間軸太長﹐說唔準邊個雞年.
所以六爻六壬﹐算人事較易把握
而我唔識太乙神數
人﹐錯在要跟天鬥﹐要鬥係鬥自己
點解咁多嘢係整定? 因為業﹐然後人隨心所欲去跟住業走
比如註定你破財﹐但你好賭忍唔到手﹐點解忍唔到呢? 冇修行﹐係要畀自己個心牽住走
當然﹐如果件事涉及好多人﹐係共業﹐好難轉嘅
總結﹕
想要200個like﹐其實唔係呃like﹐係好奇一下幾多人會對六爻有興趣. 200人當中我諗大部分係投票想知占卜結果﹐而解卦畀like只有十幾人﹐當中可能係too long didn't read﹐但見咁長篇嘢支持下
睇完樓主既文章,略略感覺到行文者是係真有師承、並涉獵多面既玄學研究者。
後學亦有研習巒頭風水,據所學亦知心經簡林並不是主要支撐香港的龍脈,有緣見到此文特別來支持一下樓主。
謝謝閣下支持誇獎﹐我其實係冇真正師承﹐唯有靠睇書﹐自己做實驗﹐更正前人錯誤…這樣學的. 同時感謝閣下不吝賜教
同埋可能我先係後學﹐前輩太謙了
我信,我都跟開一個台灣師父學佛,佢都有教我呢樣同埋要懺悔,放生
巴打可否點下小弟?

https://t.me/lunceating
對的﹐懺悔可以話係最重要嘅
樓主你先係謙虛,學者心性,才德兼備,更重視修行,仲要說話中正留餘地,想人唔支持都難嘛。小弟都係近一兩年先開始對佛門修行同玄學產生探求慾,接觸時間絕對不長,故然係後學。
不過呢啲說話無謂太多,好似互相吹捧咁。唯有共勉之。不論在玄學、個人修行、以及對香港既各種支持。
唔係無佈
係佈置失效,可唔可以咁睇
唔係﹐直頭唔係邪陣﹐直頭冇做手腳
但喺望落好不安
我不懂得欣賞心經簡林﹐將經文日曬雨淋係乜玩法
樓主有冇好書推薦下
你指邊類玄學?
[年經 / 八奇領域]共匪陰險風水陣
https://lih.kg/cunOaX

點解釋,起呢堆野立心明顯不良
612反送中之後西九蛇頭位噁血(陸沉),有無咁巧合
首先﹐多謝你條link

然後再講一講支卦﹐假設中共唔係用心經簡林布邪陣﹐而係用其他地方布陣靠害﹐咁支卦係會有顯示嘅❨註﹕不懂卦理可略﹕例如螣蛇官鬼爻在其他位置發動沖剋世爻❩。呢支卦雖然係六爻學﹐但識六壬嘅都會估到卦理﹐因為用神正正帶螣蛇﹐所以唔信我解嘅﹐都可以問問身邊嘅朋友﹐我唔會介意。

再舉一個例﹐即使A想B死﹐A叫「你死啦」!但A一無法術二無咒力﹐單純心腸歹毒﹐咁呢個係咪邪術? 唔係!風水邪陣之說道理同此。

如果講風水陣從玄學理論切入﹐咁實際係咪布咗呢個陣﹐根據乜學說呢? 又或者有冇風水理論話本來香港呢廿年運勢大好﹐但布咗幾條蛇陣之後香港離奇步入衰運? 又或者根據蛇陣說法﹐最毒應該乜位落釘﹐而釘位正正符合現實? 這裏我有太多疑問﹐因為我沒有學巒頭風水﹐只從爻理去看風水。
補充一點﹐簡林蛇陣說法好似由大紀元「發揚光大」﹐法輪功係反江嘅﹐又話哈蟆托世之類﹐係咪可信呢?

最後關於西九陸沉﹐如果本來西九陸沉係好正常會出現﹐咁我唔會視為異象﹐但如果真係比如1%機會出現而咁都陸沉﹐咁我先會大膽假設下係咪同風水有關。

所以﹐我喺post講﹐冇邪陣﹐就算佢想布都唔係邪陣﹐而唔係布咗失敗。睇完條link﹐我會諗下究竟係咪真係立心不良呢? 正正係咁﹐衷心感激你留條link﹐謝謝!
題外話
香港700萬人﹐香港運勢係共業﹐共業可以話佛都改唔到。
舉個真實例子﹐民國時期喇嘛白普仁好出名﹐因為當時多災多難﹐咁佢就成日修法迴向﹐有次佢同幾個喇嘛共修﹐結果一死一盲﹐但唯獨白普仁無事。有次﹐好似係護法神同佢講﹐你再修結果都冇用﹐好似燒一鍋水咁﹐你一味加凍水落去﹐係拖延咗一陣﹐但火始終熄唔到﹐冇用。
呢件事話你知
第一﹐高僧甚至菩薩都改唔到眾生共業。
第二﹐可拖延一下﹐交換囉﹐喇嘛用自己福報畀咗大家﹐惡業就幫大家孭咗部分﹐甚至死都唔掂。
咁大家思考下
1. 當今世上有冇風水大師法力無邊﹐咁容易就布陣害咗700萬人?
2. 並且願意自損等同700萬人嘅福報
3. 退一萬步講﹐即使布咗﹐最多拖延一下﹐放心﹐係冇作用嘅。

陰陽自古自恆
困龍逆天
凡事太盡
業力隨身

成龍成蛇 憑人心定

萬物有靈
禍福難平

風起雲湧,蓋乃天意

連登一位巴打留言
同你既結論差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞