心經簡林風水

96 回覆
328 Like 5 Dislike
昨晚有人鼓吹破壞心經簡林﹐以風水救港。簡林風水陣一說在網絡上流傳甚廣﹐言之鑿鑿,但亦有風水師力斥此說荒誕。可惜大家只信片面詞﹐躍躍欲試﹐既信風水卻又無視毀經之惡業。小弟略懂六爻﹐卜了一卦﹐不知大家有冇興趣?

正反意見都睇
P仔不了﹐無名小卒
24小時like有200﹐兼多過負皮才解卦
呢個時候唔好呃like啦,危急存亡之秋呀!講咗先啦
打咁大篇字, 又畀話P仔三毛, 費事浪費心機
學道之人,睇開少少。同埋你開吹水台好難推上去
記得以前都有個post 係講香港風水

樓主講啦
呢個時候唔好呃like啦,危急存亡之秋呀!講咗先啦

我唔想賣關子, 咁啦, 識爻嘅自己參詳下先, 多人想知我就解
未月丙寅日, 巽之蹇﹐
題﹕中共以簡林布風水陣釘死香港?
小弟都略懂易經 只不過係入門級
想問你占到咩卦?
小弟都略懂易經 只不過係入門級
想問你占到咩卦?

樓上說了
依家眼瞓﹐聽日睇下點先﹐如果真有人好想知﹐算吧﹐一千負皮都照解, ok?
係解就解啦
要咁樣引人注目真係可憐
係解就解啦
要咁樣引人注目真係可憐

激將法
都話負皮照解﹐唔係呃like
手機打大篇嘢﹐唔係容易
各位晚安先﹐明午解

記得兩年前去過心經簡林
果到一啲風都風都冇
死氣沉沉
同上面差天共地
上面大佛
背景﹕昨晚7.28看到有人高論簡林風水﹐我好奇而卜之﹐看看中共究竟有無藉心經簡林布風水陣破壞大嶼山/本港風水。

未解卦﹐先驗卦﹕
世爻為港方﹐為大嶼山/簡林風水
應爻為中共。
1. 世爻在上爻﹐上爻為水口﹐大嶼山面向南中國海﹐為水口山﹐這點脗合。

2. 風水卦要看納音﹕世爻卯木﹐巽卦納辛﹐辛卯木納音松柏木﹐心經簡林正正猶如古木參天之象。卯為桃花﹐表裝飾﹐化出父爻為文書﹐所以是書法藝術品。

昨日示威﹐連登因此大談簡林風水﹐欲破邪陣以抗共。世爻兄弟表爭執衝突﹐化出元神子水﹐生中帶刑﹐又是欲藉破壞簡林﹐以生旺本港風水意象。此卦巽為六沖﹐世沖應﹐自然是香港排斥力抗中共。

3. 應爻為中共大陸﹐占邪祟怪異﹐正看官鬼螣蛇﹐應爻正是如此。

解卦﹕
4. 世爻卯木得日扶旺﹐化出子水回頭生旺﹐六獸為青龍﹐可見龍游水木之吉象﹐確為風水寶地。

5. 最重要一點❨答案❩﹐應爻持螣蛇官鬼沖世﹐但此卦為動卦﹐應爻為低層次靜爻﹐❨中共❩沖不了高層次世爻(動爻)。應爻螣蛇官鬼沒有發動沖世剋世﹐就是沒有布邪陣害港。

6. 但大嶼山/香港風水問題在哪裏? 問題在於世爻卯木之另一元神﹐二爻父亥旬空兼日絆﹐難以到來生旺本港﹐旺氣時至時不至❨不空而解日絆便至❩。

7. 二爻之象代表甚麼?
A. 勾陳為來龍﹐懂風水的可以磡察一下來龍有否絆住擋住❨但我認為不是這點❩。
B. 勾陳為田土/建築﹐二爻又為宅﹐父爻化出子孫為僧侶/修行。巽宮也是僧侶。
也就是若非寺院風水有問題﹐便是缺乏❨旬空❩高僧大德聖人坐鎮❨父亥帶太歲貴人﹐化出將星孫午❩﹐天龍八部護法神時來時不來﹐影響了大嶼山風水及本港運勢。

8. 參考《焦氏易林》❨很多易友解卦不知看易林之妙﹐可惜❩﹕「磝磝禿白,不生黍稷。无以供祭,祗靈乏杞。 」簡單來講﹕冇嘢祭祀﹐神都唔來!

9. 再看易經爻辭❨二爻❩﹕九二,巽在床下,用史巫紛若,吉,无咎。即是「有如史巫一樣的祭禱,吉,沒有罪咎」。
可惜﹐此卦二爻旬空﹐有祭禱變無祭禱。

10. 巽卦為僧侶/修行﹐變蹇卦。蹇卦「君子反身以修德」﹐說的也是修行。

結論﹕
相傳賴布衣說大嶼山「大象拖小象﹐代代出和尚」﹐大嶼山是佛門風水寶地﹐可惜禪門痛失高僧大德﹐聖一法師2010年圓寂❨與本港近來運勢脗合吧?!❩。
佛門講﹐有聖僧便天龍擁護﹐一片吉祥❨有龍就有風水❩﹐如果假僧橫行自殺天龍離去。大嶼山現在怎麼樣﹐你懂的❨不用說﹐免犯口業❩。

如果父亥出空解日絆﹐月令未土﹐世爻卯木﹐二爻父亥便成三合吉局。我想,風水上能做的不多﹐只有請高僧到大嶼山坐鎮﹐或作法供護法神。❨保險的可看看寺院風水。❩

簡林不但非邪﹐更能破邪❨沖破螣蛇官鬼❩。

「山不在高,有仙則名;水不在深,有龍則靈。」

利申﹕我不是聖一法師徒弟﹐且毫無關係﹐甚至未曾拜會他。
如果假僧橫行自殺天龍離去
自膠﹕如果假僧橫行自天龍離去
後記﹕
邪祟占﹐看重螣蛇官鬼﹐這是基本功。公開這卦可以讓大家參考﹐就連初學者大概能懂一二﹐甚至可只看紅字第5點。如果單講風水﹐就有幾個門派﹐甚至各說各話﹐格局又抽象難明。風水大師﹐「上等看星斗﹐下等通山走」﹐的確不易做。
六爻便可把象化為地支量化計算﹐希望大家看懂。
答案係中共沒有布邪陣害港?
巴打拜託了 🙏🏻 我好想知 講埋普通人有咩可做 唔該!
香港同中國又真係好多假僧 要有有能力既人先可以請到大德呀
辛苦晒巴打
但我好努力理解都唔明真係辛苦晒
現在末法時代﹐仍然有高僧大德﹐有緣便會遇到
辛苦晒巴打
但我好努力理解都唔明真係辛苦晒

我都知唔係咁易明﹐所以從來卜卦只是自娛自樂﹐真係唔明我都願意盡力解答
巴打拜託了 🙏🏻 我好想知 講埋普通人有咩可做 唔該!

其實冇咩可做﹐要拜神可拜北方天王❨掌握神兵❩﹐有利勇武。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞