其實警察唔會贏

393 回覆
3818 Like 22 Dislike
依家運動演變成示威者VS警察
警察就好似政府最後一道防線

經過琴晚元朗事件2.0
我係到諗
邊面會贏?
一個月之前都可能會答你警察
有裝備有武力
但依家
警察現場對付緊數以萬計示威者
但實則係對全港數以百萬市民宣戰

其實警察唔會贏

我係Facebook睇到一篇文章
想節錄分享幾段比大家睇

我諗,在這一刻,黑警應該覺得好過癮,佢地覺得自己凌駕法律、也凌駕所有警察通例,基本上不受任何法律約束。

隨著運動的持續,失去約束的黑警會與示威者不斷武力升級。而武力升級的手法,通常都是以突破道德底線的方式來呈現。

面對「突破道德底線」的執法者,自然就會產生「突破道德底線」的復仇者。而沒有道德底線的復仇者,是遠超你想像中的恐怖。

警察每一次清場成功
其實只係帶俾示威者準備下一場運動進化既本錢

香港市民可以發起無數場示威遊行
但警察只要係任何一次衝突中敗退 就會輸哂整副身家
佢地係玩緊一場all in or nothing 既遊戲
每次執法都係一鋪定生死
警方一直以為在阻礙他們的法律,其實是一直保護著他們的安全繩。

其實警察唔會贏

加油香港人 堅持就是勝利

文章全文LINK:
https://www.facebook.com/mrwifelondon/photos/a.356470398065890/888177314895193/?type=3&theater
push
光復香港
e樣肯定,班狗最近連老細都屌,
你估之後會無嘢呀,真係加人工比你呀。
發夢啦
其實可唔可以去法庭伸請禁制令,強制警犬配戴委任證。
求法律L.
時代革命
法庭點會俾你咁容易挑戰到警方
黑警真係覺得自己凌駕法律
unfriend所有做黑警朋友,係學校無視黑警子女,一切從基本生活做起
警察每一次清場成功
其實只係帶俾示威者準備下一場運動進化既本錢

我地冇輸過
佢地亦唔會贏
差佬唔會有贏,因為講到底佢哋係收錢做政治機器,點洗都洗唔甩
所有人不願同佢地做親人及朋友,-切從生活做起,學校黑警子女如不想被無視,要主動發佈批評黑警訊息!
法庭同K9係兩個獨立個體
係 冇錯
想話俾大家知
唔好睇重警察清場成功就代表我地輸

警察只注重當前執法
而我地係要放眼整場運動既成敗
They will be soon exhausted, we have to hold on for a longer time than them
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞