[Switch] 火焰之紋章 | FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (3) | 劇透請用多重引用

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
能力上天馬同上級差不多
隻game其實好多野想討論
但又唔想望到d忽然劇透撚
唔知點好
紅色
藍色
咁會唔會同時有幾個A支援
講就咁講,mid game升到上級有達人技,+5攻好重要
長留中級即係mid game低輸出,要其他人carry

去到end game同龍騎比較,槍同斧嘅差距就出晒黎
同類武器比較,斧多數犧牲10命中1重量,換到1-3攻
斧有14攻bolt axe,槍就冇泛用魔法武器
overall我覺得天馬只係龍騎劣化,唯一長處係令女角提早識飛
天馬唔怕法師,龍騎撞到所有遠攻都要避之則吉
困難點煲lv架?
紅隊歌姬 黃隊白毛 花輪
仲有咩角勁要挖? 另外啲老師npc係咪全部會自動入隊?
其實洗咩煲 正常打都升好快
強逼症 係又煲唔係又煲
兩者都怕弓,但係弓根本算唔上飛兵嘅弱點
一來敵人嘅弓兵只係佔少數,又受地形所限
要先下手為強真係好易,飛埋去殺佢又好,用計略停佢又好

所謂唔怕法師只係傳統刻板印象
實情最上級天馬同龍騎個魔防class bonus只係差4
growth rate上差15%,即係lvl10先拉開1-2點

另外今集敵人啲法師好on鳩,mid game有啲仲用緊fire
計埋得1x攻,仲要脆皮到可以一招戰技秒
去到後面似返啲樣40攻起跳,但係己方都去到50血左右
無論咩職都可以tank到最少一下,而要捱多次魔攻嘅機會根本好少
請問禮物有無得買?
定只能夠做任務拎?
Shamir會唔會自動入隊? 定又要係咁送禮食飯
shamir同seteth*
玩緊藍色 同紅色青頭個支援上唔到b話要過一段時間 而家已經12月 有冇人知幾時可以升b 我個格鬥升唔切挖角 唔到最後都唔想用特別方法洗技能
今集騎職行完可以落黎再打,所以應該飛馬飛龍都應該可以飛完跳落黎唔怕弓?
唔肯定因爲我一隻識飛嘅都冇練
不過今集初期就已經好撚多弓手敵人喎巴打
而且開頭冇耐就有3格射程冇得用投槍手斧反死佢只能硬食再上

槍好在開頭有招又高攻又高命中嘅戰技
不過槍耐久低啲好撚易爆
中後期我見對面開始都個個有破X者,變相加番三角互剋落去
所以有唔同武器係隊都係重要
指揮好難升
啲兵a級冇人用到
落馬我暫時都冇乜點用,作用唔大,上上落落又麻煩
關於弓手嘅問題都係果句,你喺player phase有好多對策,冇必要拘泥喺反擊上面
神速+大範圍計略已經足以停晒敵方成村人,有時敵人未摸到你已經死咗

加上有好多關可以boss skip,甚至係鼓勵你boss skip
主線之外,仲有Manuela外傳,Alois/Shamir外傳,Marianne外傳等
對住呢啲關卡,道中有咩敵人根本唔使理
呢樣先係飛兵最強優勢,同埋係呢個兵種先做到嘅戰法

下面果段係整個編成嘅問題,我都唔係成隊飛兵
而家係2主角3飛兵2弓騎1補師1舞女,冇咩應付唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞