前元朗人想講講呢兩日大家熱烈討論既「燒村」

517 回覆
3453 Like 70 Dislike
首先我係絕對贊成以武制暴 光復元朗
但我係反對「燒村」希望大家可以聽我講幾句:

1.村內無牛屎佬值錢野(牛屎只形容仆街圍村佬)

講講大家想搞既幾樣野 牛屎屋 牛屎祠堂 牛屎農地
我地細個係電視睇到吊舊金係心口話大把錢過世 唔洗打工讀書既「阿爺一代」牛屎佬好鐘意屈係村 覺得村同祠堂係好撚神聖 搞親真係斬你

但「老豆一代」已經發現外面社會繽紛好多 讀多少少書開始識諗 套丁放租搵大錢
搬出去住私樓大屋威比市區人睇 大部份村既村民外人比原居民多
燒哂啲屋真係唔會對牛屎佬好大影響 但祠堂呢?

記唔記得侯志強講過:你出得起錢,祠堂都賣得
其實好多屎佬都等緊過時過節搞習俗嗰班死哂就郁祠堂
重男輕女既丁權政策一直搞出好多家庭紛爭
本身有著數嗰班當然唔介意你拆 無著數嗰班更加想拆

最後係農地
簡單講 燒完其實都種到野 犯法野我就唔係到講 不過你地都係想佢種唔到西瓜姐

2.唔熟路入村好危險

必需承認肯玩火既人係比較少 你人少去肯定危險
你地今次想搞既絕對會有「老屎忽村」
一般近市區少少既村屋比較多生面口 人來人往大家習慣

但平時入老屎忽村係村口已經有人逗你 叫你唔好亂行
泊車係村口搵下朋友 唔洗半個鐘會變色
最誇張係佢地可以隨時「變地形」你一條路入左去係可以轉頭見佢自己封路做其他野

佢地細細個已經係到騎牛牛 元朗咁空曠 人又咁得閒 叫一聲好快就攞刀衝出來

3.元朗消防今次有幫手救人

721晚大家都走唔到既時候 係消防比個電話大家打去求救
可能有唔少消防係藍絲 但嗰晚係元朗消防隊長撲出來救人

老母係原居民 所以佢好憎原居民
佢由細住到大 我同佢都知道幾危險
721晚佢都嬲到想出西鐵站 比老豆同我拉住左 冷靜完叫我上來同大家講唔好衝動

有個巴打同我講過「我地係要更有效 而唔係更暴力」
唔用火攻仲有好多野可以做 各位加油 得閒一齊拜山

光復香港
時代革命
Hong Kong Restoration
Age of Revolution
push
冇人會真係燒村架哥哥
巴打,用Liberate Hong Kong 會好啲
緊記,善用浮沉功能,見到垃圾POST,幾唔GUR都唔好,唔好負皮同留言,比佢沉
推 多謝分享
人少入去真係唔得掂
無人機又點睇
*動物台版塊使用權公投*
https://lih.kg/1351378

動物台動議成功,上環事件有關討論可到動物台進行,以減少資訊混亂

見字請幫忙copy宣傳
Make Junius Ho Kwan Yiu and his immediate family members ineligible for U.S. Entry, Citizenship and Visas

https://petitions.whitehouse.gov/petition/make-junius-ho-kwan-yiu-and-his-immediate-family-members-ineligible-us-entry-citizenship-and-visas
lib‧e‧rate AC / lɪbəreɪt / verb [ transitive ]

1 to free someone from feelings or conditions that make their life unhappy or difficult
liberate somebody from something
women’s freedom to pursue careers liberated from childcare
the liberating power of education
2 to free prisoners, a city, a country etc from someone’s control :
A few days later, our armies liberated the city.

— liberation / lɪbəreɪʃ ə n / noun [ uncountable ] :
liberation from oppression
the liberation of Paris in August 1944
— liberator / lɪbəreɪtə $ -ər / noun [ countable ]
pish
推 原居民表示佢地最驚無丁權
燒埋無壞
走果時順手
push
強力一推。
你話拆祠堂我唔反對 我都係怕火攻錯無辜既人
如果真係搵到邊條村最大責任 我希望大家夢遊成功
push
push
最緊要斷佢地米路呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞