示威者唯一既底線係咪唔會打死班狗???

297 回覆
603 Like 23 Dislike
請睇下依家班黑警咩底線lor
可以爆頭,扭斷手,打到重傷
唔可以有人死, 大家要控制情緒, 一死人就好大件事, 絕路來
我相信手足們好有分串
人地full gear, 拳腳真係咁易打到重傷咩?
如果打到佢郁唔到既, 我絕對相信手兄會call急救.
你望下比人圍毆個條狗都重郁到, 有幾傷姐?

但係要明白社會主流風氣(大部份文明國家)一定係和理非同左膠 你youtube下啲街訪啲人(特別係外國人)對上個月最大感受係啲示威者嘅文明舉動(e.g.分紅海俾救護車,警犬直接射記者tear gas) 大部份佢地care嘅係出現咩行為而唔係行為嘅內容(即係有乜野戰力)
但如果突然演變到同警犬一齊死過 嗰班主流一定係感到抗拒咗變返中立 開始覺得兩邊都有問題唔抵幫 令主流變返中立就係政府而家唯一可以稱得上贏嘅局面
你可能好討厭和理非 但你無得否認佢地係世界主流 而主流嘅支持係今次同雨傘結局可以有分別嘅主因

衝立法會無失民心係因為無犬受傷無大型不必要破壞
沙田大戰無失民心係因為睇得出被人困住只能反抗而且係建基於警犬整個月嘅惡行加持(這點尤其重要)
你可以睇得出兩次失民心危機可以無事係基於仲有左膠特質係入面令主流可以說服自己繼續支持前線(無大型破壞,反擊係走唔到情況下嘅唯一選擇而且犬方無嚴重傷亡)每一次都係有道德條件下先無事
人嘅心理係好奇怪,要跳出自己價值觀去支持他人第一次係好難要有強烈理由說服自己,但有第一次下次就易咗接受,所以下一次唔見一定要無得走先反抗(當然最好有得走就走先,始終同犬打有自己健康風險),咁個問題就係個道德條要set係邊先說服到主流呢?就係保留仁慈唔出人命

再者,你睇下突然間咁多"警察家屬"post 就知要令人產生同情無疑係最快令人改立場嘅方法 所以一定唔可以發生令主流產生同情嘅現象,亦即係無保留地打死狗特別係老狗(可以留意下沙田俾人打嘅都係老)因為可以大做文章同埋令中年人有同理心(e.g.班後生無性打死個爸爸,人地明明準備安享晚年… 知如此類) 令佢地返回原點變返中立
我自己經歷完雨傘就覺會到得到主流同意係幾重要,亦都理解點解中共咁care控制社會意識 因為主流民意一但達到共識係好可怕,你睇下香港一個月之間可以由只接受非暴力去到理解/支持反擊,要同其他人達到共識一定有取捨,和理非慢慢捨去左膠文化接受抗爭者用武力,前線必需捨去可以全力發洩保留仁慈唔出人命,各退一步先有海闊天空
香港人加油
無必要因為班警察而令自己被判謀殺
最後底線係賤渣無殺細路或者老人
我明你意思
我只係對佢講野語氣有保留
並非反對唔好打死警察呢個講法
佢個講法有啲表示到對示威者既不信任
利申次次有發夢 唔覺班友殘暴會殺得死人
提示下係ok 但佢既講法有機會引致罵戰
從而有機會分開兩派
扑頭扑到爆曬缸都叫打到你痛?
真係只係想痛就全部打手腳啦, 點會打頭?
你估真係無機會死咩?

手足毆狗就怕佢幾下拳腳都死(實際佢只係皮外傷)
克警扑頭就只係想打到你痛

錯手打死我都冇撚所謂
四個烈士條命理應血債血償
林奠霸咗一個
盧葦蔥霸多
鄭若驊又霸埋第三個
李家超第四個

其實都冇位放啲狗入條血債血償list
集中打腳
機動力變0
我覺得真係要收一收啦...再係咁落去,後果難以預料
我講明捉個人打死, 警察係亂咁fing, 打中頭係佢唔啱, 有心打死你就唔係咁。 你有睇條片 就應該睇到記者坐喺佢上面之後,有人踢黑警個頭, 只要有一個人唔克制, 呢個半月所有人受嘅傷, 就會白費。

林鄭其實已經成功轉移視線, 半個連登, 本地傳媒, 甚至美國傳媒都係講緊 “暴動” 武力, 其實對運動冇好處, 我哋要獨立調查委員會, 要調查邊個落命令亂咁打人, 唔係打幾下當報左仇。
其實只係反映
佢哋裝備有問題
咁咪升裝囉
對家升 我哋咪又升囉

關心自己啲防具
夠唔夠頂好過啦
擔心差佬會死 咁乸得閒

討論埋啲假設性問題
可能性又低
(戲子嚟講 最撚多咪或者重傷)
唔好搞出人命
成班人一齊踢頭都唔太好,
雖然有用頭盔但頸同頭都易出事

D狗唔係亂咁fing,
你睇番佢地既姿勢係將手放係後面然後由上至下咁扑落黎
就好似打羽毛球準備反擊時既姿勢
依個姿勢既目的當然係加大打落黎既力度而且係由上至下
高機率爆頭動作黎, 點會係亂咁fing?

踢頭個方面, 佢帶左頭盔, 冼住咁踢, 你想有幾大力?
你知唔知踢爆斷人頸骨要幾用力, 唔係咁易架.
如果佢好似想射十二碼咁起腳踢就真係真心想殺人.
大家小心啦
小心為上
我睇到片段 多數係八字型, 有心殺你就好似殺球咁( 我睇到有個別個案, 但係唔係打頭)…… 唔係你講下點先叫亂fing, 瞄準打手腳都大部分只可以上至下。 你真心覺得 黑警全心想殺人?

你仲未明, 林鄭用緊,警民矛盾轉移視線, 大部分討論都係反擊,中曬計, 佢就坐喺冷氣房睇你打。 而家我見到有兩個策略,一係直接將矛頭指向林鄭, 二係分化警隊, 研究反擊完全冇幫助,佢攻你就守唔使諗咁多。
當然我唔覺得佢地完全係想殺人
但係佢地完全唔會留力因為佢地想扑暈人捉人立功
令到有人口吐血先比急救去係因為班毅進仔私怨同埋onL9唔知咁延誤急救可以做成永久性傷害

我當然知道矛頭係指向政府, 大家都知道
但係我只係覺得反抗亦係有需要, 唔通要打不還手
下下比人封路唔比走再比人扑, 比人拉埋?

你亦都唔明大家想講D咩, 反抗係守同退
而唔係反攻, 好似旺角同沙田時咁, 要搵路走, 而對家攻你
就要守同反擊爭取時間比大家散水
最慘唔一定要斷頸骨先死人 太陽穴就係最好例子 仲有其他間接傷害 打到暈->失去自主呼吸->無人發現繼續圍佢->缺氧->圍佢嘅變成殺人犯
人命其實你想像中脆弱 分寸要拿捏好 因為隻狗成為殺人犯都算 事後嘅心理陰影同精神困擾唔係講笑 你話一早諗住同佢死過 內心可能都好啲 但錯手誤殺影響最大嘅永遠係自己
所以希望唔好亂教人咩踢頭嗰啲敏感部位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞