Fact check「如果你不幸被捕都唔好搵韋智達律師行」

338 回覆
1531 Like 25 Dislike
同埋
依家有抗爭律師基金
律師都係人要搵食
佢打得甩 我諗捐錢既各位都唔會care
多謝你講個事實出黎
跟風正皮
唔fact check 真係要改

————————————————————————
借位分享唔該

抗爭成功第二黃金規則詳解 -  敵反我擁;敵擁我反
https://lih.kg/1321275
Push
Push

睇一睇張圖,老實講我都覺出post者別有用心,尤其銀碼係遮住。
第一段,律師行講明追數目的係為咗"recovery of cost",而唔係"professional fee"。
大家要明白前者同後者係好唔同。前者係因為你單case所衍生嘅雜費,例如堂費影印費搭車費,後者先係律師嘅專業費用。一般而言,後者嘅數係遠超前者;而且就算係義務律師,除非係好極端個客窮到要全家死曬嘅情況下,律師收返cost都唔係唔合理嘅事。律師免費幫你打官司,唔代表佢要用自己身家去幫你畀雜費㗎嘛。
當然都有solicitor cost超出professional fee嘅情況,例如如果你堅持請個星級大狀,個星級大狀唔願意義務幫你打官司,堅持要向個律師行收原價,咁呢筆數都係屬於cost;但呢個情況律師行都要承受巨大壓力,因為個大狀係有權係律師行追數,而唔係向你追。
無論係邊種情況,銀碼又未知,前因後果又未知,加上韋智達係義務律師界嚟講係享負盛名,大家都係睇定d唔好炒車。
留名
lm
我無野講
留名
照推

那怕黃之鋒講同韋智達既野係真

都唔等於果個post真
我冇嘢講
Push
pish
就算係真,都要睇下律師行追嘅數係咩數先
push
正明你重好年輕,義務係佢果part,佢唔收錢,佢公司果部份要收錢,明白嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞