[分析] 比女友老豆玩死

134 回覆
41 Like 97 Dislike
宜家知道左back office 係做研究 應該係新聞個啲咩大行報告?

個人認為大行報告多數係尻吹。
股市有人輸先會有人贏
嗱,你諗下你隔離屋呀陳師奶。如果呀陳師奶同佢D friend跟大行報告買,全部都贏左錢,咁個個都輕鬆發達啦,邊個會輸錢呀?事實上,李嘉誠就得一個。輸錢嘅人就多遇贏錢。大行報告係要黎昆尻D老散嘅。(即係呃貨或者派貨)

其實你入到投行,唔可以用老散嘅思維。就好似賭場咁。而家你係莊,班老散係賭仔。
宜家知道左back office 係做研究 應該係新聞個啲咩大行報告?

個人認為大行報告多數係尻吹。
股市有人輸先會有人贏
嗱,你諗下你隔離屋呀陳師奶。如果呀陳師奶同佢D friend跟大行報告買,全部都贏左錢,咁個個都輕鬆發達啦,邊個會輸錢呀?事實上,李嘉誠就得一個。輸錢嘅人就多遇贏錢。大行報告係要黎昆尻D老散嘅。(即係呃貨或者派貨)

其實你入到投行,唔可以用老散嘅思維。就好似賭場咁。而家你係莊,班老散係賭仔。

理論上Equity analysis 同其他function 係唔可以有溝通
而實際上都唔會亂吹, 因為好多時D buy side 見到你鳩吹得太緊要就唔會同你做生意
而且好多時如果你build up 到reputation 好多buy side 人會請你到時就fat fat
始終而家sell side 惡做

同埋D 投行根本就唔志在賺你班老散, institution 客先賺得多
uncle話back office 會岩我性格多啲

屌 即係咩性格

Front office你係一定係冇可能
但係ibank既back office你都唔洗諗
就算g bus, ibgm 同外國名校畢業果班勁人唔稀罕
你當果堆3大成績一般既bba, a&f, e&f學生死咖
輪都未輪到你啦
咩叫性格岩
係ibank係講真材實料 冇既話性格幾岩都冇用
做下打雜掃地果d可能都有d機會既

你吹自己係cu gbus真係侮辱晒成個cu business school
你係俾你女友玩死姐.....
自首啦、瞞唔到ga la
Wtf
坦白左咪唔洗怕
個女仔都唔介意你讀咩
你又唔係同佢老豆結婚
Btw
加油
點解唔呃佢有intern offer?
Wtf
坦白左咪唔洗怕
個女仔都唔介意你讀咩
你又唔係同佢老豆結婚
Btw
加油

拿拿林生米煮成熟飯算啦
ca 定 cs?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞