挽歌之聲定玩歌之聲?

123 回覆
66 Like 78 Dislike
唱腔成個閹人咁不過閪聲喺香港好有市場嘅 你睇幾撚多傻閪去睇張莖牽就知

咩例子 音樂好主觀 聽張敬軒唔代表係傻閪
挽歌[编辑]
维基百科,自由的百科全书
挽歌,本來用於詩歌韻律,但也是寫給死者的诗歌,反射某人之死或哀痛。此外,挽歌可能是通常哀傷憂鬱態度的音樂作品。挽歌不同於悼詞。
中國輓歌的定義[编辑]
古時送葬,執绋挽喪車前進的人,所唱哀悼死者的詩歌。
中國輓歌的起源[编辑]
據《顏氏家訓‧文章》:“輓歌辭者,或曰古者《虞殯》之歌,或曰出自田橫之客,皆為生者弔往告哀之意。”輓歌的起源分兩種說法。最先見於記錄的一首叫做〈虞殯〉,載於《左傳‧哀公十一年》。
一說是田橫之客所創。據《史記‧田儋列傳》,田橫自刎,從者二人奉首獻高帝,二從者忍痛完成使命,心不勝哀而不敢哭,只好以歌當哭。
另一說是語出晉書·卷二十·禮志中:「新禮以為輓歌出於漢武帝役人之勞歌,聲哀切,遂以為送終之禮。」「輓歌」亦作「挽歌」。

原來唱比死人聽

對唔住啊 我衝咗出嚟柒添
唱腔成個閹人咁不過閪聲喺香港好有市場嘅 你睇幾撚多傻閪去睇張莖牽就知

張敬軒突然關事
搶撚埋首西伯利亞人
糟蹋晒 屌垃圾
十足大台撚咁
大文豪
挽歌巴打都反

反左好撚耐 條友成日騎劫啲改歌 最撚慘係有一班死忠瀨袋底

同個三好一撚樣
大文豪

Wtf 要扮周柏豪勁極有限啦
挽你老母個老母
大文豪

Wtf 要扮周柏豪勁極有限啦

垃圾扮垃圾有幾辛苦
抱歌之聲
聽過幾首,把聲真心唔好聽又唔係唱得特別好
第一個感覺係浪費左巴打們俾心機改既詞
路過圍一圍爐
呢條垃圾真係想屌佢好耐
又唔撚係唱得好聽 首首改歌都要搶黎唱 搞到明明好多高質改歌但見到條撚樣都唔想聽
周柏豪
把聲似林保怡咋
等睇護航撚:咩叫搶住唱 你地都可以自己唱自己整片放上youtube
但係曼波雪條真係好正
估唔到我啲咁嘅廢柴都有幾位巴打咁上心

首先挽字通輓字
我都係求其拎eason啲歌嘅歌詞做名姐
不過樓主都係醉翁之意不在酒
我就唔多作解釋喇

其次改歌問題
四年前小弟真係唱得頗多以致令人煩厭
近兩年其實都唱少左好多
而且出歌亦會事先經過改詞創作嘅巴打同意
包括上面你地提及嘅拜年不合同失暖王

第三,關於我話下次唔用佢果首歌
果首歌正正係小弟把垃圾聲唱嘅
有人話唔啱心水
我搞笑答番句下次唔用佢(即係我自己)
估唔到幾位巴打對小弟如此上心

第四,其實小弟2016至2017年只係唱左不多於五首嘅討論區出品改歌,如果幾位巴打真係覺得成日見到小弟,只能講聲多謝支持
挽歌巴打都反

垃圾一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞