挽歌之聲定玩歌之聲?

123 回覆
66 Like 78 Dislike
挽你老母
玩你老母
挽歌巴打都反
玩你老母

挽佢老母
呢個人自我感覺太良好
歌聲真心平平 冇咩才華
呢個人自我感覺太良好
歌聲真心平平 冇咩才華

你錯啦 人地把聲似大文豪啊
挽歌巴打都反

返左好撚耐 條友成日騎劫啲改歌 最撚慘係有一班死忠瀨袋底
挽歌巴打都反

反左好撚耐 條友成日騎劫啲改歌 最撚慘係有一班死忠瀨袋底
滅歌之聲就差唔多
是誰偷偷留下了負皮
呢條友仲係到搶歌唱緊架?
把聲真係幾難聽
近期聽過最好聽係廣東話嘅戀 但好似唔係佢唱
我之前播比幾個亞洲朋友聽 個個都話好撚難聽
乜呢條友有fans
挽回 又錯? on9
樓主咪挽啦
挽回 又錯? on9

挽回啲歌?
邊個離棄你咁慘
挽歌[编辑]
维基百科,自由的百科全书
挽歌,本來用於詩歌韻律,但也是寫給死者的诗歌,反射某人之死或哀痛。此外,挽歌可能是通常哀傷憂鬱態度的音樂作品。挽歌不同於悼詞。
中國輓歌的定義[编辑]
古時送葬,執绋挽喪車前進的人,所唱哀悼死者的詩歌。
中國輓歌的起源[编辑]
據《顏氏家訓‧文章》:“輓歌辭者,或曰古者《虞殯》之歌,或曰出自田橫之客,皆為生者弔往告哀之意。”輓歌的起源分兩種說法。最先見於記錄的一首叫做〈虞殯〉,載於《左傳‧哀公十一年》。
一說是田橫之客所創。據《史記‧田儋列傳》,田橫自刎,從者二人奉首獻高帝,二從者忍痛完成使命,心不勝哀而不敢哭,只好以歌當哭。
另一說是語出晉書·卷二十·禮志中:「新禮以為輓歌出於漢武帝役人之勞歌,聲哀切,遂以為送終之禮。」「輓歌」亦作「挽歌」。
唱歌好難聽但又唔知醜成日爭住唱
挽歌[编辑]
挽歌,本來用於詩歌韻律,但也是寫給死者的诗歌,反射某人之死或哀痛。此外,挽歌可能是通常哀傷憂鬱態度的音樂作品。挽歌不同於悼詞。
中國輓歌的定義[编辑]
中國輓歌的起源[编辑]
據《顏氏家訓‧文章》:“輓歌辭者,或曰古者《虞殯》之歌,或曰出自田橫之客,皆為生者弔往告哀之意。”輓歌的起源分兩種說法。最先見於記錄的一首叫做〈虞殯〉,載於《左傳‧哀公十一年》。
一說是田橫之客所創。據《史記‧田儋列傳》,田橫自刎,從者二人奉首獻高帝,二從者忍痛完成使命,心不勝哀而不敢哭,只好以歌當哭。
另一說是語出晉書·卷二十·禮志中:「新禮以為輓歌出於漢武帝役人之勞歌,聲哀切,遂以為送終之禮。」「輓歌」亦作「挽歌」。

挽歌[编辑]
中國輓歌的定義[编辑]
中國輓歌的起源[编辑]

原來唱比死人聽
條友都唔撚知醜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞