一人一件旅行on9事

82 回覆
0 Like 13 Dislike
6個一齊係日本訓過龍之後miss咗班機
要比多700幾先有得同一日夜晚飛
搭車去箱根拎埋個喼住一晚
途中見到富士山,沖左埋去影相
無理個喼,點知個喼已經郁左去隔離位個姨姨到
最後影完相同番人講唔該
嗰時勁衰樣
上年第一次去日本柒左三四鑊:
1. 帶錯插頭adaptor, 以為日本插頭同歐洲台灣一樣, 好在係歌舞伎町驚安買到adaptor
2. 朋友事先book左食燒肉, 埋單我俾tips, 後來先知日本人唔鍾意收tips
3. 新宿站搭京王線, 係東南口直接入閘, 行行下發現條路通唔到京王線月台, 要去counter要求拍卡出閘再行返岩既入口
4. 走果日搭NEX手快用西瓜卡入閘, 又要勞煩counter職員

下日本唔係同台灣一樣插頭咩?
我去日本同台灣都係用同一套轉插
日本酒店食自助早餐排隊拎碟個時前面個人幫我拎埋,之後佢用廣東話話你用啦
本來我以為佢日本人所以反應唔切用日文講左句唔該
之後行開個時好似聽到個人同旁邊另一個人講佢做乜講日文嘅
行飛田行左個幾鐘都揀唔啱,因為條條望落都幾正下 但d囡囡由開始 ➡️
早左一日去機場....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞