一人一件旅行on9事

82 回覆
0 Like 13 Dislike
是咁的突然諗起想打出黎

有次去京都旅行
Land關西空港
咁小弟之前就book好左空港線+icoca個套票
入到JR Center換飛果時見到前面有個香港mk一拖二拖住兩條女咁排隊

之後因爲個mk英文仲廢過個Center啲人
所以我排佢後面都仲快過佢拎完

上車果時發現個mk就坐正我地後面
咁原本相安無事既
點知有車務黎check飛
用日文問 你地係邊個站落
我就答京都啦
之後問個mk仔
佢呆一呆
之後應該聽到我答kyoto所以佢估到要答咩

Mk: Shin..Shin Xin Da Ban !
車務: えっと...新大阪ですね?(你指新大阪?)
Mk: Yes yes! Xin Da Ban!

車務點一點頭示意 之後就無理Mk走左

屌 搞到我仆左去卡同卡中間啲接駁位狂笑 笑到肚痛
俾人拎咗個喼,雖然一模一樣,但我貼咗一個貼紙上去。
咁都可以拎錯,跟住等咗佢兩個鐘先交換返

呢件係慘事 一開波就咁

呢件係慘事 一開波就咁

一落機俾呢件事變到冇哂心情

呢件係慘事 一開波就咁

我回程件行李畀人痴錯左tag 痴左上左一個人既tag
最後係瑞典搵唔到件行李 check一check我票尾先發現 個tag寫住mr. smith
荷蘭->瑞典變左去左LA

呢件係慘事 一開波就咁

我回程件行李畀人痴錯左tag 痴左上一個人既tag
最後係瑞典搵唔到件行李 check一check我票尾先發現 個tag寫住mr. smith
荷蘭->瑞典變左去左LA
唔記得帶充電器

X2
執行李嗰陣睇倒個2字以為有兩度 唔會好凍
點知係華氏

凍到
睇博物館買飛我一條友咪話one lo

條阿嬸冇乜反應俾左2張飛我 收左2個人錢

我心諗屌做乜鳩,是撚但幾蚊港幣一張飛

跟住我拎住2張飛入去,條友問我一條友拎2張飛做乜鳩,帶番我去退錢,個阿嬸系晒面

跟住見到後面個鬼佬笑9我

話收藏囉
係沖繩諗住搭巴士去玉泉洞,事先睇定巴士時間,提早到咗巴士站等,隔咗好耐都冇車嚟。以為架車走咗,諗住等下一架,就去附近食嘢。大約一個鐘後返去巴士站,等咗好耐終於有車,上車之後先發現搭錯方向
執行李嗰陣睇倒個2字以為有兩度 唔會好凍
點知係華氏

凍到

華氏2度
出發前就多!

訂錯機票,火車票,酒店日子。

酒店俾晒錢先發現果日唔喺果個城市喎,直接 send email 過酒店改。

火車票好彩有得退完再買。

飛機票諗着買夜晚九點,發覺太貴,改零晨機,買完發覺冇改日期買。

去多日啦喂~!
睇博物館買飛我一條友咪話one lo

條阿嬸冇乜反應俾左2張飛我 收左2個人錢

我心諗屌做乜鳩,是撚但幾蚊港幣一張飛

跟住我拎住2張飛入去,條友問我一條友拎2張飛做乜鳩,帶番我去退錢,個阿嬸系晒面

跟住見到後面個鬼佬笑9我

我都試過喺德國俾博物館嘅人叫我買兩張飛
我話我得一個人,洗撚買兩張
佢話驚我唔小心跌左
我:
去新加玻,拎左 macbook air 去但係唔記得拎叉電
去到有公事要做
但係電腦又冇乜電
狗衝去樓下買啦諗住
點知行哂成個 clarke quay 都搵唔到

去日本,我俾酒店機票
叫左個朋友唱錢去洗
點知條仆街落左機先話裝錢個信封漏左喺屋企
(我懷疑條仆街根本冇唱錢,因為佢係咁叫我記得開海外提款)
最後我㩒機拎錢,條仆街未還錢俾我
成日都行到腳跛...

去悉尼玩, 由唐人街想行George Street去北面過悉尼大橋(親戚住係北面)...點知向南行到盡頭先知行錯...果日足足行左George Street 一個來回....
英文廢

係英國唔識搭火車

買即日飛好撚貴,好疑惑

之後同個站機隔離個義工雞同鴨講勁耐都溝通唔到

最後上網買,買完又唔識禁出黎

唔知道原來唔同公司買 都係同一部機出

查實點解即日買咁貴
唔知算唔算on9

我係大阪夾公仔
夾左好耐 用左好多錢
因為好想得到佢
點知我同朋友隨口一句
你夾到俾你
佢用一百円就夾走左
我𠴱到起碼用左4000円
𠴱下即刻跪左係到
打擊好大 覺得自己太on9
差少少就夾到 無堅持
試過係日本夾pad模型
夾撚左我2500yen
個店員見我夾極都夾唔撚到
過黎幫我教左個一夾就夾到既角度
仲好細聲講句
如果咁都夾唔到 咁就無辦法啦

之後我一夾就得左
個店員仲要係到大力拍手叫好
個下柒撚到我
搭纜車去六甲山, 唔知點解揀左買單程飛(買來回仲平D)
玩完諗住搭返纜車落山時因為大風所以停駛, D職員幫有買來回飛既人CALL的士落山
佢話我得單程飛所以幫唔到我, 叫我自己諗辦法
本來搭纜車落有馬只需十幾廿分鐘, 最後我用左差唔多3個鐘先返到去
之前同成班fd 搭廉航去大阪機場 個時我地有個fd 既小學同學都係一齊去既,但佢地唔同機,早到過我地。我地零晨一點到機場,佢d fd 已經係酒店訓緊,跟住我地book 個間酒店係新大阪既,但到機場個陣JR 已經關門, 唔識去。
後尾搵左好耐見到有架巴士係去大阪,我地諗都冇諗就上左去,係搭車途中我一直用Google map 睇住間酒店係邊,發現架車越行越遠 我就問d fd 點解去咁遠,個時同車有對幾nice 既香港情侶話我地新大阪同大阪係差好遠。
我地落左車之後唯有截的士去,但由於個司機唔識英文,比地圖佢睇都唔知,兜左勁耐帶我地去一個唔知咩地方,落左車之後叫fd 個fd send 地標黎,行左半粒鐘先到
between, 日本既的士司機套制服好型同埋佢地好有禮貌。

果程的士係咪好貴
搭纜車去六甲山, 唔知點解揀左買單程飛(買來回仲平D)
玩完諗住搭返纜車落山時因為大風所以停駛, D職員幫有買來回飛既人CALL的士落山
佢話我得單程飛所以幫唔到我, 叫我自己諗辦法
本來搭纜車落有馬只需十幾廿分鐘, 最後我用左差唔多3個鐘先返到去

睇過你篇遊記
去歌舞妓町 衰咸濕比人恐嚇加搶錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞