一人一件旅行on9事

82 回覆
0 Like 13 Dislike
去新加玻,拎左 macbook air 去但係唔記得拎叉電
去到有公事要做
但係電腦又冇乜電
狗衝去樓下買啦諗住
點知行哂成個 clarke quay 都搵唔到

去日本,我俾酒店機票
叫左個朋友唱錢去洗
點知條仆街落左機先話裝錢個信封漏左喺屋企
(我懷疑條仆街根本冇唱錢,因為佢係咁叫我記得開海外提款)
最後我㩒機拎錢,條仆街未還錢俾我

叫佢自己開海外提款丫嘛
搭長途機訓到一半嚇醒左, 以為自己唔記得帶passport
好緊張咁諗住拎個袋出黎摷
拎到一半果陣醒起冇帶passport 又點會出倒boarding pass 呢

然後淨低果半程機眼光光訓唔番...
係沖繩諗住搭巴士去玉泉洞,事先睇定巴士時間,提早到咗巴士站等,隔咗好耐都冇車嚟。以為架車走咗,諗住等下一架,就去附近食嘢。大約一個鐘後返去巴士站,等咗好耐終於有車,上車之後先發現搭錯方向

我都試過類似
去歌舞妓町 衰咸濕比人恐嚇加搶錢

想聽詳細
同老母去日本旅行
佢買完免稅化妝品即刻拆左黎用
好彩最後無人查
細個唔識英文去新加坡準備過關返香港

:boarding pass
:sorry?
:boarding pass

:登機證呀
放曬d衫起sofa 第日上機衫都冇拎
去到個邊發現 即刻落樓下買番幾件
英國坐火車中途冇聽到廣播, 去到一個站斷開兩節 前四卡先開 後面唔開。 我同一班後尾知原來岩岩放監出黎的 坐左向到仲on99等開車,俾條清潔佬入黎趕我地去前面果幾卡一路向前行, 行呀行到左盡頭行出車廂 一望 前面果四卡岩岩開車。 我屌左一聲, 果班友狂fuck不停粗口 丟野落車軌 屌果條清潔佬。
落機冇買sin card

買左張唔share得wifi的sim card
上機先知個袋係候機室
要個空姐幫我拎番
仲比佢笑我小朋友

去日本,我俾酒店機票
叫左個朋友唱錢去洗
點知條仆街落左機先話裝錢個信封漏左喺屋企

(我懷疑條仆街根本冇唱錢,因為佢係咁叫我記得開海外提款)
最後我㩒機拎錢,條仆街未還錢俾我

開頭以為你係我fd係度講我
不過好在我係上機前就發現無拎錢 即時撳機去唱錢
唔記得帶充電器

充你老母
有次向帶廣搭 jr 到富良野其間女友同我都好尿急,但因風雪斷斷續續咁停左一段時間,愈忍愈唔掂,我女友直頭忍到想瀨,最後忍到頂唔順見架車人少少就搵定個膠袋行去車尾出入口一角度諗住就地解決,行到去先和原來有洗手間。
有次向帶廣搭 jr 到富良野其間女友同我都好尿急,但因風雪斷斷續續咁停左一段時間,愈忍愈唔掂,我女友直頭忍到想瀨,最後忍到頂唔順見架車人少少就搵定個膠袋行去車尾出入口一角度諗住就地解決,行到去先和原來有洗手間。

細個去日本個陣以為酒店房啲野飲唔洗錢,晚晚都開幾罐嚟飲

到check out個陣老母先發現,畀佢狂屌
同幾個frd去台灣玩 夜晚去bar飲酒飲到醉哂
第二朝先醒起book左lunch buffet 起哂身咪照去食
點知幾條友食少少野就飽到坐喺度吹水
蝕唒
八個人係東京回程果陣遲咗十分鐘
過咗登機時間 係機場等咗五個鐘
每人比多兩千搭第二班返香港
有次去紐西蘭玩,一早就聽講佢地出入境檢驗好嚴,好多野都要申報/唔可以帶入境嘅,所以到步之後係一定會開你個喼黎check先放你走
點知我到左機場,排隊check in寄行李嘅時候先發現無帶個喼條鎖匙(要密碼+開鎖)
嗰下真係驚到唔識講野,心諗唔通一去到未開始玩就要俾人整爆個喼?
好好好好好彩!屋企人串鎖匙其中一條係屋企櫃桶條鎖匙,一試,竟然開到個喼
去英國Cotswolds 比官網既巴士時間表陰左搞到差d要訓街

第一次去東京果陣睇google map以為淺草同上野好近就諗住係淺草行去上野,點知行左兩個半鐘
grad trip 係西門町比班西門仔女坤左港幣 50蚊
而我個fd 比左港幣 100蚊換舊垃圾返黎 .
呢單野我地成班fd 笑到依家
三條女去大阪 之後行百貨公司 底層係賣野食既
我地就睇下有咩買返去食 但原來唔經唔覺行到間野關門 仲要比個staff提我地要走 最後全部人企係收銀位送我地走 7到仆街
係日本搭內陸機
未行到入機場已經夠鐘理論上應該起飛
好在架機咁岩又delay左
最後平安上到機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞