石頭瘡 我屌!你!老!母!

170 回覆
37 Like 2 Dislike
食左一個月中藥已經無生過石頭瘡
三個月清哂面上既舊瘡
而家有生都係瘡仔 好快好
石頭瘡
係度講下我自己既意見俾巴打們參考,因為我係男!

日常生活篇

1)每日基本要飲足2L以上既水,每次一杯一杯咁飲,唔好一啖一啖咁飲,好難吸收水份。

1.1) 如果你係生暗粒/皮膚乾既,建議你可以一星期試下每半個鐘至一個鐘就飲一杯水。我試左三日,每日迫自己每半個鐘飲一杯水,皮膚即刻無咁乾!

2)早晚一定要洗面(我通常朝早就咁用清水洗就算)!

3)煎炸野盡量食少d,熱氣同太油。

4)男士的話,剃鬍一定要用剃鬍膏,同埋完左之後一定要茶返野護膚。

5)每星期更換枕頭套同被套。

6)充足睡眠(盡量11點前訓),如果許可,練自己每日五點鐘要起到身。

7)做運動(Optional 個人覺得用途不大)

護膚

1)要選擇岩自己膚質既洗面奶/液。特別係敏感性皮膚同乾性,唔好選擇錯膚質既cleanser,只會太皮膚更乾更易敏感。

我用呢支

好好用,但係比較貴,都係老母買的

2)爽膚水 Toner!!洗完面一定要茶!!同埋要d時間佢吸引,唔好即刻茶lotion

3) Lotion (同cleanser一樣,要選岩)
通常去SASA/Colourmix到買果d set套裝(cleanser+toner+lotion)都幾平,同個姐姐講你咩膚質,佢會推薦d產品俾你,我都係買$100-200幾

4)一星期1-2次deep clean(買火山泥),clean完要fu 保濕mask(非保濕mask)

5)男士黎講,有人話要用埋cream黎鎖水,我覺得係optional,因為佢原理係用油鎖住你d水份,會令你份面好油。Optional!

6)保濕噴霧
我通常會買d大噴同細噴
(Avéne呢個牌子最出名,大噴都係$100內,細噴就$50-60)
大噴 就通常 係屋企茶完sunblock/出門口前噴
細噴 就通常 係街 皮膚好熱好乾就噴下

另外補濕噴霧 $80有找

7)防曬(好重要!)
前門口前半個鐘一定要茶防曬,係半個鐘前!
認清佢係物理防曬定化學防曬,同埋記得要補妝(曬左兩、三個鐘要補噴/補茶返)
返到屋企要落妝,除非支野話唔洗

常見問題

1)黑頭粉刺?
千其唔好太過急於清理黑頭粉刺,因為佢地短時間內好難清,要慢慢黎。我會建議你地買呢個,都係$10有找,泰國野,我係上水藥房到買,$7。一星期用一次,會吸到好多。
但始終呢d方法傷皮膚,但清到好多同有效,所以唔可以用太多,同埋撕既時候要細力d。

一星期用一次,茶d蘆薈膠係鼻,用白紙吸實佢,等佢乾左就慢慢同細力咁撕

2)暗粒
男士黎講,主要問題應該係皮膚太乾。因為暗粒主要係化妝清潔不完善/內分泌/皮膚乾等。咁解決暗粒好簡單,做deep clean就有改善,咁我唔係女人,少化妝,所以我做左好多次deep clean都冇用。後來懷疑自己係咪太乾(因為我平時飲開汽水,少飲水,一兩日先飲一杯水)。點解用返第一個方法就有改善,迫自己飲水。

3)唔好輕信其他人/推廣

市面上有好多人推廣d產品幾勁,又話咩一次過滿足曬八個要求(保濕/抗衰老/美白),呢d一定要小心。教大家一個字「矽靈」,有d產品會加「矽靈」,目的係要呃人有個即時效果,但係容易令毛孔閉塞,增加暗粒機會。當年有人鼓唱買韓國一隻產品,咩六合一,補水神器。
等我以為真係幾勁,屌!加左「矽靈」既!所以我放到呢家都無用。

再講,唔好聽人地講咩就講咩,要睇岩自己膚質,了解產品成份,唔好買完用左排就爛面,大把呢d cases。

仲有,唔好買L'OREAL旗下產品!!

4)保濕
唔好太依賴保濕產品。我之前格黎登有講,人吸引水份有兩個方法,一係口服(飲水),一係外服(fu保濕masks、保濕lotion)。但係記得要唔好依賴外服!口服先係最快吸引同有用既方法。點解有時茶左好多保濕lotion都無用,因為你無飲夠水!

5)面油紙
Youtuber Rickykazaf都有講過話唔建議!打撚死都唔好用!理閪你油性膚質定咩!要用紙巾rather than面油紙!!!因為面油紙係吸到好實,油份係吸左,但之後你皮膚無曬油,咁就會乾,由於皮膚乾,就會分泌更多油出黎!!

希望幫到你地,我以前都係巴絲打經歷到學同識,希望幫到你地!
係度講下我自己既意見俾巴打們參考,因為我係男!

日常生活篇

1)每日基本要飲足2L以上既水,每次一杯一杯咁飲,唔好一啖一啖咁飲,好難吸收水份。

1.1) 如果你係生暗粒/皮膚乾既,建議你可以一星期試下每半個鐘至一個鐘就飲一杯水。我試左三日,每日迫自己每半個鐘飲一杯水,皮膚即刻無咁乾!

4)男士的話,剃鬍一定要用剃鬍膏,同埋完左之後一定要茶返野護膚。

6)充足睡眠(盡量11點前訓),如果許可,練自己每日五點鐘要起到身。

護膚

1)要選擇岩自己膚質既洗面奶/液。特別係敏感性皮膚同乾性,唔好選擇錯膚質既cleanser,只會太皮膚更乾更易敏感。

我用呢支

2)爽膚水 Toner!!洗完面一定要茶!!同埋要d時間佢吸,唔好即刻茶lotion

通常去SASA/Colourmix到買果d set套裝(cleanser+toner+lotion)都幾平,同個姐姐講你咩膚質,佢會推薦d產品俾你,我都係買$100-200幾

4)一星期1-2次deep clean(買火山泥),clean完要fu 保濕mask(非美白mask)

5)男士黎講,有人話要用埋cream黎鎖水,我覺得係optional,因為佢原理係用油鎖住你d水份,會令你份面好油。所以Optional!

6)保濕噴霧
我通常會買d大噴同細噴
(Avéne呢個牌子最出名,大噴都係$100內,細噴就$50-60)

7)防曬(好重要!)
認清佢係物理防曬定化學防曬,同埋記得要補妝(曬左兩、三個鐘要補噴/補茶返)

常見問題

1)黑頭粉刺?
千其唔好太過急於清理黑頭粉刺,因為佢地短時間內好難清,要慢慢黎。我會建議你地買呢個,都係$10有找,泰國野,我係上水藥房到買,$7。一星期用一次,會吸到好多。
但始終呢d方法傷皮膚,但清到好多同有效,所以唔可以用太多,同埋撕既時候要細力d。

一星期用一次,茶d蘆薈膠係鼻,用白紙吸實佢,等佢乾左就慢慢同細力咁撕

2)暗粒
男士黎講,主要問題應該係皮膚太乾。因為暗粒主要係化妝清潔不完善/內分泌/皮膚乾等。咁解決暗粒好簡單,做deep clean就有改善,咁我唔係女人,少化妝,所以我做左好多次deep clean都冇用。後來懷疑自己係咪太乾(因為我平時飲開汽水,少飲水,一兩日先飲一杯水)。點解用返第一個方法就有改善,迫自己飲水。

市面上有好多人推廣d產品幾勁,又話咩一次過滿足曬八個要求(保濕/抗衰老/美白),呢d一定要小心。教大家一個字「矽靈」,有d產品會加「矽靈」,目的係要呃人有個即時效果,但係容易令毛孔閉塞,增加暗粒機會。當年有人鼓唱買韓國一隻產品,咩六合一,補水神器。
等我以為真係幾勁,屌!加左「矽靈」既!所以我放到呢家都無用。

再講,唔好聽人地講咩就講咩,要睇岩自己膚質,了解產品成份,唔好買完用左排就爛面,大把呢d cases。

4)保濕
唔好太依賴保濕產品。我之前格黎登有講,人吸引水份有兩個方法,一係口服(飲水),一係外服(fu保濕masks、保濕lotion)。但係記得要唔好依賴外服!口服先係最快吸引同有用既方法。點解有時茶左好多保濕lotion都無用,因為你無飲夠水!

5)面油紙
Youtuber Rickykazaf都有講過話唔建議!打撚死都唔好用!理閪你油性膚質定咩!要用紙巾rather than面油紙!!!因為面油紙係吸到好實,油份係吸左,但之後你皮膚無曬油,咁就會乾,由於皮膚乾,就會分泌更多油出黎!!

希望幫到你地,我以前都係巴絲打經歷到學同識,希望幫到你地!
搽極嘢唔退
但按落去會痛
屌佢老母
唔知真心定假膠
聽聞敷呢個是ok 的
我未試過有咁堅既石頭瘡 唔知有無效

Sasa有 好似58蚊
佢fb page話倒落化妝棉抹面 石頭瘡就敷十秒
啱啱買左支用落ok 粒石頭瘡細左少少
樓主可以試下
或者可以試下用gel plus

Gel plus 只for 谷瘡用
搽其他位會爆瘡
你現身處硬件台

唔知真心定假膠
聽聞敷呢個是ok 的
我未試過有咁堅既石頭瘡 唔知有無效

呢支可以係邊到有得買 唔該

點用 搽定點?

莎莎有 我通常剪細細塊化妝棉浸濕佢敷(但呢支野極重酒精)

呢支好用
近呢幾年生左好多暗瘡係額頭 以前完全無
係用白兔牌既暗瘡膏好快第日會消
但消完一粒又生一粒 屌!石頭瘡去死!
仲有一粒粒普通既 用暗瘡貼吸有用
但全部治標唔治本
[quote][quote]係度講下我自己既意見俾巴打們參考,因為我係男!

日常生活篇

護膚

我用呢支

2)爽膚水 Toner!!洗完面一定要茶!!同埋要d時間佢吸,唔好即刻茶lotion

4)一星期1-2次deep clean(買火山泥),clean完要fu 保濕mask(非美白mask)

5)男士黎講,有人話要用埋cream黎鎖水,我覺得係optional,因為佢原理係用油鎖住你d水份,會令你份面好油。所以Optional!

6)保濕噴霧
我通常會買d大噴同細噴

7)防曬(好重要!)

常見問題

1)黑頭粉刺?

2)暗粒

4)保濕

5)面油紙
Youtuber Rickykazaf都有講過話唔建議!打撚死都唔好用!理閪你油性膚質定咩!要
支防曬係邊度買?
反而想知去印
成半年了。。。。
支防曬係邊度買?

防曬隨便去SASA/萬寧果到買都得
反而想知去印
成半年了。。。。

咩印?暗瘡印?
支防曬係邊度買?

防曬隨便去SASA/萬寧果到買都得

我會建議你買茶既防曬
茶落面
Rather than噴既防曬
噴既未必完全cover到
其實石頭瘡平左之後d紅印系咪吾會退?
有冇巴打絲打用過Bio Oil 清暗瘡印?效果如何?
上面👽巴打 可唔可以講下洗完面後搽野既次序
同埋防曬一定要? 我想keep係小麥膚色
有有巴絲有防曬暗瘡專用遮瑕膏可介紹?
其實石頭瘡平左之後d紅印系咪吾會退?

又系又吾
真係膠都費撚時畀
lm
中藥is fucking awesome

正常
洗面(Cleanser) > 爽膚水(Toner) > 乳液(Lotion) > 精華(如有) > 面霜(鎖水)

Deep Clean版(1)
洗面(Cleanser) > Deep Clean(火山泥) > 爽膚水(Toner) > 保濕面膜 > 乳液(Lotion) > 精華(如有) > 面霜(鎖水)

Deep Clean版 (2)
(1)
[blue]洗面(Cleanser) > Deep Clean(火山泥) > 爽膚水(Toner) > 睡眠面膜(Sleeping Mask)

防曬一定要!!
一黎皮膚會變熱同黑
二黎好易有皮膚癌/曬傷

現時市場上有防曬產品係搽完之後係無色,好似啫喱咁。

或者使用防曬噴霧!!

絲打我建議你買左邊果隻!!我老母買左!!
仲好似話洗面唔洗落妝都得!!

正常
洗面(Cleanser) > 爽膚水(Toner) > 乳液(Lotion) > 精華(如有) > 面霜(鎖水)

Deep Clean版(1)
洗面(Cleanser) > Deep Clean(火山泥) > 爽膚水(Toner) > 保濕面膜 > 乳液(Lotion) > 精華(如有) > 面霜(鎖水)

Deep Clean版 (2)
[blue]洗面(Cleanser) > Deep Clean(火山泥) > 爽膚水(Toner) > 睡眠面膜(Sleeping Mask)

仲有唔記得講
眼霜係面霜之前果個step
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞