[7月機人新番] GRANBELM グランベルム

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
機人番冇人睇
全女班都冇人睇
呢樣未必關女事
機人番次次都出事
應該都冇咩人又上釣
第一時間諗起魔神英雄傳
有桐谷華
得閒追下先
機設ok
觀望
x3 個機設好鬼似

但過去全女班主角嘅機人番,除左天使與龍同gunbuster,近年都係有啲伏
差叫招名同變身畫面
Lm
第一集好似幾好
睇完第一集就知要必追
機會黎啦,滿月!
諗起銀河美少年
滿月=三個三日月
唔知擋唔擋到魔劍呢
好耐無見過有sd機器人既動畫
第一集都係啲王道展開架啦
講真今時今日我寧願睇皇道劇情都好過睇啲所謂原創劇本
上季套笑容的代價柒撚到笑
Dilf又係虎頭蛇尾
革命機啊 evol啊 就算撚數啦 模型都唔想買
得番銀河機攻隊同希德尼婭叫正常
屌 連啲冷飯野 交響詩篇都開始劇情暴走
係咪日本人已經唔識整機人番
女二部機攻擊模式好似黑白合,又有條尾
女一部機暫時睇落有好志雷馬feel,又咁岩首戰都係打風屬性
Fafner呢
而家等佢The Beyond上TV
第一集已經睇左三次
唱op係高達age果位,唱ed係希望之花果位,係咪曲線地講套野好多死人
其實,這部作品是「幪面超人」——《Granbelm》導演訪問
*仮面ライダー,港譯幪面超人,台譯假面騎士

《Granbelm》導演,渡邊政治的短訪問。
RE:0年代曾經翻過一篇他的訪問,正好這次又有一個,那就順便翻一下囉(煙)
RE0訪問就是說高潮在18話那個,PTT已回收:https://disp.cc/b/21-9sgR

--

—— 現在是把「魔法少女」和「巨大機械人」的要素融合在一起,當初開始做的時候是打算做成甚麼作品的呢?
渡邊:老實說,我到底在做甚麼作品,我自己也曾經不怎明白。如你所說,的確是有使用魔法的女孩子,但是這並不是「魔法少女故事」。的確是有出現巨大機械人,但是又跟我們描繪的「巨大機械人故事」有點不一樣。到底這部《Granbelm》是甚麼呢?在最終話混音(ダビング,成品最後一道工序)結束時,我總算明白了。其實,這是一部「幪面超人」啊。

—— 到底是怎麼一回事呢……?
渡邊:在本作登場的魔法人形「Armanox」並不是由誰做出來的兵器,而是把女孩子們心的形態以魔法人形顯現。所以說,這個跟變身成幪面超人戰鬥的人類青年差不多。所以不以「巨大機械人故事」「魔法少女故事」的角度,而是以看變身主人公活躍的「特攝作品」的心態來觀看是最為合適的。

—— 所謂「幪面超人」,原來是這個意思。那麼滿月和新月,兩位到底是怎麼樣的角色呢?
渡邊:滿月完全不知道「魔術師」「Granbelm」之類的東西,可以說是最接近觀眾位置的女孩子。另一方面,新月則是背負著包括「Granbelm」在內,故事陰暗面的女孩子。她加上負責歡樂部份的滿月,也可以稱作一起支撐著本作故事的「雙主角」呢。故事的主軸是「女孩子之間的友情」,被捲進魔術師之間的滿月,與一邊支持著她一邊投進艱苦戰鬥的新月,經過各種迂迴曲折後兩人的關係,會是本作的一個大看點。

—— 第二話以後的注目點是?
渡邊:新月的對手,安娜的「顏藝」可不容錯過呢。雖然是一副美人臉,但是在一些鏡頭中又會展露出可怕表情,能看到多彩的「顏藝」。聲演安娜日笠陽子做出了令人懷疑她會不會因為缺氧而倒下的逼真演技,請務必留意在作中她的行動。

--

順帶一提,staff昨(8/7)晚已經在搞慶功宴了 (≅已經做完了)
https://twitter.com/nobimagawa/status/1148232643546271745
仲以為係機甲版小圓故事好似麻麻
一集就知故事麻麻
睇左第一集,暫時感覺不錯
唔係異世界變左都有好多野可以寫,一集打一集日常咁
花田唔玩野的話應該唔會出事
玩依D戰鬥, 應該一定有代價, 唔係就變左打牌唔玩錢咁, 好流

代價未必係死, 可能冇左D 記憶或者用身邊既野黎找數

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞