[7/7活動]第三條戰線正式啟動

4434 回覆
5858 Like 42 Dislike
我無野講 我唔解鎖 我搵律師 唔好凶我 我投訴你
support
可能未必關事
同自由行遊客介紹內地唔同地方市民為維護爭取自己權利上街遊行,慘遭政府公安暴打,會唔會吸引到佢地注意

雖然大陸d 維權運動主旨唔同香港人要爭取普選/自由, 但係畀大陸人睇多d 維權新聞(身處大陸唔會知道)對佢地個腦都有益

E.g.
~ 湖北千名學生遊行 遭公安暴力鎮壓 2019-03-12
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2724512

~中國貴州三穗連日示威 千警鎮壓 2014-10-13
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/1130057

~毒奶粉事件 受害家長十年維權路 12.04.18
https://www.hkcnews.com/article/11395/%E6%AF%92%E5%A5%B6%E7%B2%89-%E9%83%AD%E5%88%A9-%E4%B8%89%E8%81%9A%E6%B0%B0%E8%83%BA-11395/%E6%AF%92%E5%A5%B6%E7%B2%89%E4%BA%8B%E4%BB%B6-%E5%8F%97%E5%AE%B3%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%8D%81%E5%B9%B4%E7%B6%AD%E6%AC%8A%E8%B7%AF

~ 毒疫苗受害者維權:上海譚華被軟禁已一月 多位家長在北京王府井募捐被抓
2018 年 10 月 9 日

~邯鄲天津鐵廠數千職工維權 遭千警包圍鎮壓 2019年03月27日
http://hk.epochtimes.com/news/2019-03-27/41855213
我無野講
唔好,停呀
我無野講
其實往年六四七一甚至今次成個逆權六月都有中國人落黎參與, 趁呢個俾佢地知道下真正既香港係點既一定好過佢地日日淨係喺微信睇埋D fake news

利申:
1. 讀書時真係有中國朋友出國前唔知六四係咩事
2. 最近有中國朋友以為九七金融風暴係中國倒水救香港架, 俾我點醒咗
我冇野講!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞