[香港獨立]食物篇,中國食物較平嗎?

553 回覆
3002 Like 42 Dislike
cls 乜都貴
已book mark
平唔平都係咁話,毒就肯能定最毒
每日一推
又有人問香港比中國斷食點算 推
香蕉

進口總貨量:70,985噸
中國進口量:13,260噸(18.6%)
厄瓜多爾進口量:11,306噸(15.9%)
菲律賓進口量:56,050噸(79%)

中國均價:$7.8/kg
厄瓜多爾均價:$5.1/kg
菲律賓均價:$5.9/kg

香蕉嚟講,香港人主流都係食菲國,平價可以考慮厄瓜多爾

點解香蕉3個國家進口量加埋仲多過進口總貨量
成日話中國點點點幫香港人,睇返都係貴賣比香港人。
其實中共有心玩野, 香港餓死晒人都得, 因為香港周邊全部中國領空領海, 唔好去到禁飛呢D, 只要留難下, 外國入口就會大減
高質留名
咁內地貿易出入口 都會一齊收限

香港係一個 想像唔到咁網絡縱橫交錯嘅 中轉港
航空界 航海界
經香港入口內地
後者經香港渡個金 方便 出口外貿

物流呢條線佢唔敢亂斷
但佢會用盡全力 搶香港航空業機場龍頭控制權 加速滲紅
掌唔掌到 睇香港班英資老錢家族 同 誠哥 夠唔夠力
你估得你識留難人地唔識?
睇下邊便死快D囉
要攬炒就快D啦
最世界都知
中國入口量係最大
菜係特別要關注嘅地方

----唔好意思,借post----

【文宣】緊急!緊急!緊急!要在九月前爭取支持香港人權與民主法案
要班仆街共享大灣區榮耀,世世代代做中國人,唔該大家入黎幫手同推post!!!

https://lihkg.com/thread/1491251/page/1
依家先見到個po
作為一條食安絲 有嘢講
唔係講錢 直接同你講性命安全
中國呢十幾年嚟食物事故有幾多 相信我唔使再重溫
一單比一單恐怖 一次比一次頻密
一餐飯 基本菜肉米 比埋魚同蛋你喇

菜 & 米
一直以嚟水質污染 空氣污染
呢兩點直接對栽種類食物威脅最大
空氣中嘅污染物可以污染埋泥土
水就更加唔使講 澆水又好 水種又好
大陸啲水 重金素/致癌物質/微生物超標已經係常事
啲水自己污染咗 棵菜吸咗就會污染埋
今日同你講 A省嘅A菜有問題
你可能仲會覺得 我食B省嘅B菜囉
但你肯定B省就唔會有污染問題?
唔會 因為空氣 水係自由流動
源頭亦係喺中國無處不在
再加上最近都有嘅事件
一啲producer會加一啲致癌/banned化學物去令自己嘅produce靚仔啲
但完全唔考慮買家安全

魚 & 蛋
為咗推爆個外貌去賣多啲錢 (但其實唔係靚好多)
就用一啲本來係工業用嘅色素去放落啲食物到
最慘係有好多都係唔可以喺身體分解/自然排出
一到accumulate到某個程度 就byebye

近期最經典一定係非洲豬瘟
事緣係內地豬農用一啲污染嘅豬肉加豬餿去餵豬
結果啲豬病哂
本來唔大件事 但案情又唔通報又唔出聲
結果發酵到令到香港三個屠房裡面有兩個要停運
到依家都依然係日日清
托高哂啲豬價
而且提多點 禽流感都係由上面落嚟

歸根究底 點解有咁多incident
全因爲佢地要壓低成本 懶 不擇手段去謀利
加甲醛/致癌色素係為咗extend shelf life, enhance appearance
連低質都可以比客賣貴啲 唔使reject嘥咗
水質/空氣污染係因為工業化 工廠亂排污 唔做detox/sewage management
因為貴 再推上去就係冇人監管 甚至係貪污 政權問題
亂餵要嚟屠宰嘅動物都係因為懶 cost problem
唔通報出嚟係因為冇完善通報機制
有好多producer都同官吏有關
蓋住唔通報易過借火
其他來源國家 都有一個完善嘅國際通報機制
有咩事即刻知 仲要係可以traceable to source
當然唔好講嗰啲surveillance programme
你話有CIQ幫香港把關嘅 把撚就有
之前CIQ intern嘅朋友講返
上面send嚟做test有50%係真都偷笑

最慘嘅知唔知係咩
佢地不停用有害嘅手段去慳錢
但其實compare返其他國家 平咗唔係真係好多

你揀要錢定要命呀?
我就揀條命喇
Push
辛苦樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞