[香港獨立]食物篇,中國食物較平嗎?

553 回覆
3002 Like 42 Dislike
有心到仆街 多謝巴打 又可以整圖洗返d老野腦
出色
所以咪話紅媒鳩嗡洗腦班豬囉!香港大部分嘢都唔係靠終國
多謝樓主咁用心先
菜都唔係得大陸

兩三年前晨早有其他地方入貨

菜鋪老闆話大陸菜入貨貴又多爛菜
家禽(綜合咗 未切件家禽,新鮮或急凍 冷藏)
進口總貨量:105,463噸
中國進口量:100,001噸 (94.8%)
法國進口量:1,649噸(1.6%)
巴西進口量:2,323噸(2.2%)

中國均價:$18/kg
法國均價:$22/kg
巴西均價:$11/kg

禽類就麻煩啲中國供應量九成半,但巴西差唔多平一半,畀著你食中國雞定巴西雞?

反而要諗吓點解咁多家禽係由中國入口
因為其他地方(e.g.巴西)貨源不足?定係因為其他國家因距離問題難以供應活雞/新鮮雞?
一個32, 半個16 左右
但係大棵果種黎,我通常買半棵,揀d多葉既
半棵4個人食我覺得唔係問題
後真相時代
新鮮同冰鮮比數據有晒bias

你拎去呃小學生?
根本佢就係想引導人咁諗
當人無腦
有人識揸至得架 你知唔知培訓一個空軍機師要幾耐同幾貴
樓主你有心做就唔好做d誤導數據出黎啦
咪撚野綜合均價
大陸供咁多鮮肉個均價梗係貴
整d咁嘅數據拎出去盞人地當連登成班都係on仔
又真係呃到好多人好可悲
其實食日本菜都唔係貴好多,馬莎都係一個買菜嘅好地方
有d巴打話香港同中國係做生意,有生意大陸唔會唔做,所以獨立都可以繼續貿質。唔係想潑冷水,但大家會唔會低估咗中共嘅決心同邪惡,佢呢種黨國一體嘅體制,點會仲容許你繼續貿易,一旦獨立,一定軍事同經濟封鎖,佢寧願蝕錢都唔會俾你香港獨立。幾百億佢都送俾非洲國家啦,賺少香港幾個月錢有咩咁閒
Thanks!
因為菜葉類真係好難唔買中國
日本台灣個啲係4,5倍價錢
肉我自己都盡量買外國急凍避開中國肉
紅蘿白 澳洲 1kg 16蚊
金菇 韓國 500g 10蚊
粟米粒罐頭 泰國 300g 5蚊
急凍青豆 450g 20蚊
有返少少critical thinking都會諗吓究竟個presentation有冇問題,一個正常嘅商家佬邊會蠢到有平嘢唔買去買貴嘢

順便推薦吓一本書叫”how to lie with statistics”
我想睇埋日本牛肉均價睇下係咪會貴撚到仆街
之後樓主係咪會話日本人黑心呃9我地香港人
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞