[香港獨立]食物篇,中國食物較平嗎?

553 回覆
3002 Like 42 Dislike
我求其快睇 蛋都有問題啦
你有數就會知自己柒左
或者簡單d問呀媽佳寶一舊豬骨幾錢 肉檔一舊幾錢
一見到佢搵巴西倉底冷藏雞翼 同 新鮮雞撈埋一齊已經覺得好on9
仲要話巴西平過大陸好多

其實就算香港獨立 點解唔可以繼續同大陸買賣?
咁可以食美國既
而且而家都多咗丹麥、荷蘭同秦國豬肉賣
巴西就一直都無買開
最緊要安全,價錢係其次
食到病去睇次醫生都唔止個售價
其實我都唔明點解啲人成日話靠大陸先可以生存 講到冇比錢免費請我地食咁

根本中日世仇都會交易 中台都會有

生意不嬲都係向錢看唔會理國家 日本人除外
我唔知你係假膠 定係 弱智 定係 專登搞事
我係到留言都係唔想以上三類人借d意係到加油添醋
個黃靚到假蛋咁 貴咩 同泰國蛋差唔多
岩呀 我都同意你
大陸近排咁多事故
巴打有心
咩就算香港獨立

無可能就唔洗講下一句
Strong post lm
講粗口都比人屌啦,唔好玩啦
中國蘋果難食到仆街
又無香味又唔甜質感又 pau
pish
公平少少,其實新鮮同埋冰鮮一定有差價。

單純以食飽人角度自然可以無視中國。
但係新鮮豬肉,雞肉都無得回避喎。
到時共可能斷你航道,運輸好麻煩

唔單只係錢問題
咁有巴打就話數據唔公平,但暫時都無新鮮同冰鮮肉分開嘅數據
咁比較會有問題
但政府文件有淨雪藏數據,咁我就整埋啦!

牛肉,帶骨或不帶骨,冷藏

進口總貨量 : 379,471噸
中國進口量:653噸(0.2%)
美國進口量:94,165噸(24.8%)
巴西進口量:212,636噸(56%)

中國均價:$67.7/kg
美國均價:$53.7/kg
巴西均價:$30.9/kg

個情況依然一樣係中國貴 巴西平

豬肉(冷藏)

進口總貨量 : 348,620噸
中國進口量:42,766噸(12.2%%)
美國進口量:59,840噸(17.1%%)
巴西進口量:97,314噸(27.9%)

中國均價:$36/kg
美國均價:$18.7/kg
巴西均價:$17.2/kg

個情況依然一樣係中國貴 巴西平

仲有咩意見歡迎巴打提出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞