[香港獨立]食物篇,中國食物較平嗎?

553 回覆
3002 Like 42 Dislike
接上回講咗點樣解決食水供應問題,香港人完全可以靠自己,唔使飲屎水。
今次就到食物篇,分析下究竟香港無咗中國食物係咪會死?
係咪同傳聞一樣外國進口食物就一定係貴一倍?
希望大家睇完唔好再話咩你肯捱貴肉啲食肆都唔肯
小弟整理咗2017年嘅資料
包括:牛肉 豬肉 家禽 雪糕 蛋 魚 米 蔬菜 蘋果 香蕉 橙
唔講咁多,睇資料!!!

牛肉(綜合咗 帶骨新鮮或急凍 無骨新鮮或急凍 帶骨冷藏 無骨冷藏)
進口總貨量 : 387,065噸
中國進口量:5,836噸(1.5%)
美國進口量:96,367噸(24.9%)
巴西進口量:213,194噸(55.1%)

中國均價:$54.3/kg
美國均價:$55.8/kg
巴西均價:$30.9/kg

中國牛肉進口量少又貴,而且巴西肉平咁多,美國牛亦只貴小小

豬肉(綜合咗 新鮮或急凍 ,冷藏)
進口總貨量:359,370噸
中國進口量:49,446噸(13.7%)
美國進口量:59,947噸(16.7%)
巴西進口量:100,169噸(27.9%)

中國均價:$35/kg
美國均價:$17/kg
巴西均價:$18/kg

中國豬肉進口量唔多仲要貴人成倍,識揀一定美國豬

家禽(綜合咗 未切件家禽,新鮮或急凍 冷藏)
進口總貨量:105,463噸
中國進口量:100,001噸 (94.8%)
法國進口量:1,649噸(1.6%)
巴西進口量:2,323噸(2.2%)

中國均價:$18/kg
法國均價:$22/kg
巴西均價:$11/kg

禽類就麻煩啲中國供應量九成半,但巴西差唔多平一半,畀著你食中國雞定巴西雞?

雪糕(無關大體 唔小心整理埋 但值得一睇 畀絲打參考下)
進口總貨量:7,319噸
中國進口量:795噸(10.8%)
法國進口量:3,223噸(44%)
韓國進口量:1,038噸(14.2%)

中國均價:$56.6/kg
法國均價:$45.6/kg
韓國均價:$24/kg

雪糕嚟講我食名牌食泡菜國都唔撚食中國啦 on99

(包括包類鳥蛋,帶殼,新鮮、經保藏或烹煮)

進口總貨量:2,588千
中國進口量:1,542千(59.5%)
美國進口量:576千(22.3%)
泰國進口量:162千(6.3%)
馬來西亞進口量:184千(7.1%)

中國均價:$0.52
美國均價:$0.55
泰國均價:$0.81
馬來西亞均價:$0.51

蛋嚟講中國蛋算平,但平唔過馬來西亞,美國蛋亦唔貴,食又安心,有曬高汁代替品

魚類(新鮮或急凍,但不包括鯖魚鱈魚金槍魚鰹魚三文魚)

進口總貨量:29,253噸
中國進口量:20,155噸(68.8%)
日本進口量:2,824噸(9.6%)
台灣進口量:3,100噸(10.6%)

中國均價:$43.4/kg
日本均價:$151.9/kg
台灣均價:$34.1/kg

雖然中國魚都仲係好多,但平又唔夠台灣平,咁梗係㨂台灣啦

(不完全或完全碾磨的米)

進口總貨量:324,750噸
中國進口量:14,601噸(4.4%)
泰國進口量:213,132噸(65.6%)
越南進口量:50,456噸(15.5%)

中國均價:$6.2/kg
泰國均價:$5.9/kg
越南均價:$4.3/kg

唔check唔知越南米咁平,而且香港人食開泰米,中國米不了

蔬菜(新鮮或急凍)

進口總貨量:69,024噸
中國進口量:53,263噸(77%)
美國進口量:7,157噸(10%)
台灣進口量:142噸(0.2%)

中國均價:$3.4/kg
美國均價:$11.7/kg
台灣均價:$10.5/kg

蔬菜方面真係駁唔到,中國完全係頂爛市,相信支持發展香港菜農項目一定走唔甩

生果方面因為種類太撚多 好難一齊計 咁主分柝幾個主流生果

蘋果

進口總貨量:164,360噸
中國進口量:86,139噸(52.4%)
美國進口量:39,261噸(23.8%)
紐西蘭進口量:14,633噸(8.9%)

中國均價:$5.7/kg
美國均價:$9.4/kg
紐西蘭均價:$12.3/kg

香蕉

進口總貨量:70,985噸
中國進口量:13,260噸(18.6%)
厄瓜多爾進口量:11,306噸(15.9%)
菲律賓進口量:56,050噸(79%)

中國均價:$7.8/kg
厄瓜多爾均價:$5.1/kg
菲律賓均價:$5.9/kg

香蕉嚟講,香港人主流都係食菲國,平價可以考慮厄瓜多爾

(啲廢老最撚鍾意 大巴大巴車落去啦!!)

進口總貨量:318,416噸
中國進口量:26,194噸(8.2%)
美國進口量:94,607噸(30%)
南非進口量:96,619噸(30.3%)

中國均價:$9.6/kg
美國均價:$9.3/kg
南非均價:$7.2/kg

啲廢老至愛嘅橙,平就一定係南非,美國橙都唔差,中國橙又貴又農藥,你話點好?

睇完大家幫手正評同些牙出去
等細佬我有心機再整

資料來源:
https://www.statistics.gov.hk/pub/B10200012017MM12B0100.pdf
延伸閱讀:
[香港獨立]水如何解決?
https://lihkg.com/thread/1266425/page/1
以後咪撚再話中國食物平
屌!
香港人絕對唔使靠中國嘅食物!
香港人洗撚靠支那嘢咩
問題都係要有軍事力量,支那一圍封香港所有海路就玩撚完
豬牛雞 大陸係新鮮 巴西係雪藏
價錢梗係差咁遠
唔通買巴西新鮮豬牛雞都係咁平咩
路過一推
唔係話支持中國野
但你將新鮮同急凍冷藏個價mix埋計緊係中國貴
香港人到而家仲未識真正咁運用三角鐵馬
https://lih.kg/1267307

咪撚再將d又貴又毒既食物入香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞