[深度分析]從高薪養廉到高薪養「貪」

207 回覆
308 Like 6 Dislike
你作咁大篇文, 文筆真心好好, 亦都好中point
但我個人意見係, 香港人開始要培養同提升質素
但需時甚長
我覺得要雙管齊下
一方面好似巴打/絲打所講
另一方面要儘快清除現有佢地有既安全感
否則年輕一代得到既待遇極不同
只會令人感到不公平
好文好文
多謝支持,其實都只係我手寫我口,文筆好太抬舉la,只係希望用多d唔同嘅角度去分析事件。
其實公務員來講,出最多力係中低層。
最撚垃圾係d高層。要郁都郁左佢地先。好多社會政策,勞工權益佢地都有份搞。
其實點解大家覺得公務咁正。都係因為所謂薪高糧準。
糧準就本來係老闆應儘的責任,冇咩好講。
但係薪高,你普通一個中低層公務員份糧一樣買唔到一個單位去住,但係叫做勉強過活。衣食住行係基本野。大家覺得公務員正,其實份糧都只係勉強應付生活。
但係係咪真係公務員人工高? 其實出面人工係咪低得滯? 咁你話自由巿場的。咁係咪d樓太撚痴線,死抱高地價政策,係咪又係d高層公務員去決定?
我相信如果人人有份正當都買到樓/以合理價格租到合理大小的樓,而大家退休又有保障的。所謂貪戀職位的情況就會少左。
都同意,其實都係時候好多野要大執。
香港稅基太窄......高地價炒到d樓貴曬。
又冇政策去制止唔健康的炒賣活動,例如d大陸閪黑錢。呢個同政治環境有關。同理,移民政策又配合唔到,搞到d社會問題浮撚曬出來。
其實根本原因就係大陸班冚家鏟。其實港獨唔到的話真係好難解決。雖然港獨好似有少少唔實際。但係要改善問題,起碼都要普選立法會同特首。

d撚樣高層一味諗,如果唔用高地價,抽有錢佬稅會破壞營商環境。
咁我屌你老母,你同一間餐廳煮野難食,為左生存,扣d員工 (巿民) 糧,將d野有咁平賣咁平有咩分別?

覺得香港低稅率果d人...你係d打把老闆我冇野好講,你可以出返去。
但係巿民果d,租金佔左你收入幾多? 供樓佔左你收入幾多? 政府賣地賺錢, 地產商再將成本轉嫁比消費者。你買樓租樓筆錢咪間接稅囉,而且屌你老母,呢筆間接稅,越有錢的人付出的百分比係越多。冚家鏟。乜撚野社會來???
越有錢付出百份比越少。打錯左
巴打哩個切入點都幾好,其實係自回歸後成個制度同政策嚴重傾斜,初時可能唔係好覺,但過左20年,d不良反應開始出哂黎,終於香港人頂唔住要爆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞