[深度分析]從高薪養廉到高薪養「貪」

207 回覆
308 Like 6 Dislike
認同
其實私人巿場閪到咁,一定有人入政府。
其實依家咁的濕尻物價,係政府人工太高,定私人巿場太閪,對勞工保障近乎零?
如果今日份人工,係夠我買十架車遊車河,十架船遊船河。我可以放棄,因為呢d野唔係必須。但當你出到去私人巿場,連供樓,想要一個自己生活的地方,想要一個退休的保障都成問題。咁其實冇人放棄呢份工係好正常。

其實政府根本有心令班年輕人生活得辛苦,逼害佢地,想令佢地連生活都有困難,冇心反抗。
Push
俾高人工你,要你聽話
阿媽係金人嘅道理
你打咁大篇嘢去解釋
都算西利
女人
根本香港政府冇需要請精英 大材少用 請普通人交下功課已經足夠

人地新加坡有晒自主權 諗每樣野都係係有好中impact

同埋依家香港公務員中下層冇咩野可以貪
仲八九十年代咩
中下層都要採購, 供應商sales 成日會拜訪, 你覺得無咪無 , 如果政府無精英個個都蠢市民接受到咪得, 搵曬無大學學位既做ao eo 咪得
其實我只係想指出,高薪養廉已經不合時宜,同時借哩樣野去反映出依家嘅問題,亦希望和各位公務員可以揾返「廉恥」哩2個字
其實後生一輩都有呢兩隻字, 大把都有上街行, 只係掌權既一班都係你講果堆, 可能要等佢地退落黎先知呢班新既ao 係咪真係仲保留到一開始既熱誠同初心
香港就係太多冇廉恥嘅人 拎住香港人嘅税黎出賣香港
我唔排除部份人的確要為五斗米而折腰,其實包括我,香港的生活壓力的確過大,做成大部份人朝不保夕,但於執行上的確可以予以變通,正所謂上有政策,下有對策,香港人,be water la
有乜理由政府人工高過出面私人仲要唔洗炒 加唔到私人果邊人工減政府低下層既就岩啦 反正入得政府都係想做廢柴 公務員薪酬都要可減
想博就去番私人

中層都應該低出而少少 啲公關做得差少少都菊花不保啦出面啲中層

政府高層同出面私人冇得比較
差太遠
香港人邊有廉恥嫁
一切都係錢錢錢
你貪完冇比人捉咪叻仔
都同意,香港貧富懸殊太嚴重,導至初級公務員人工已經脱離入息中位數太多,形成為五斗米折腰的情況加劇。
慢慢同大陸接軌,以錢去評價個人成就與品德,其實係本未倒置。
依啲位佢貪都會有機制舉報
要引發佢哋內鬥互督都係管理學嚟嫁
我個人建議減三成至一半
特別係年資越長/年齡越高
防止老屎忽持老賣老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞