【 突發】根據投稿Financial Times經驗,緊急幫手修改G20登報公開信!希望略盡綿力!

666 回覆
1327 Like 3 Dislike
睇咗幾個draft 有以下愚見

唔好長篇大論講反送中 只攞嚟做一個例子反映共產主義滲透 (勾起返鬼對冷戰嘅回憶)再講少少警察暴行 引發人地同情心

強調香港人係自由世界一份子 雖然落左係極權既超級大國手中二十年 仍然熱愛自由 民主 人權

再講下香港人有幾團結同對抗暴政既決心 毫不退縮

簡短有力三段就夠

plead/beg/save 個啲字唔建議用 太卑微 亦都令人覺得大把陷入緊戰亂既國家慘撚過你
亦都唔建議用太arrogant 既字眼 好似香港人救世界

要不亢不卑 希望自由世界人民join us in the fight against communism

另外個兩句darkness 同surrender 不如quote George Orwell 好過 “Totalitarianism, if not fought against, could triumph anywhere.” ?
好多鬼都覺得中國似1984 食正條水
上面位巴打講得好好
強調我地屬於自由世界好重要
德國有報道,反思佢地左膠近呢幾年過度關注環保同女權而忽略左世界既自由民主進程
我認為強調 香港有好多人自認係自由世界既一份子
而家極權中共對我地既壓逼愈黎愈大 用盡一切要我地屈服
我地要顯示到我地會為爭取自由 人權 尊嚴而不惜一切出黎抗爭
希望有世界既支持從而令自由世界不萎縮
更加鼓舞到我地既決心 帶黎希望
呢種講法先合班白左同歐美主流胃口
個浪潮同聲響理應會大好多好多

似乎極權VS自由係有機會上升到國家級既層面
當歐美支持聲音夠大既時候 就係我地香港得到更多國際支持既一刻

希望黎緊既各份報刊可以考慮行呢條線
多謝巴打支持

真係要跟返班鬼嘅口味寫先有用 而家篇final draft似俾香港人睇多啲 唔夠catchy
認真 我唔係指責 更唔係批評
但上面既係我意見
我認為咁做對我地既好處會更加大
帶黎既幫助同目光更加多
而家個寫法冇可能形成浪潮
甚至右翼直頭會覺得你遠東某小島事務關我地咩事

但將個寫法改一改做自由世界
即該上升至兩元對抗
上左年齡對共產紅色有記憶果班即該會關注我地
更加會警覺
雖然我唔識
但我幾肯定世界唔同國家有法案對付極權滲透同行為
假如我地成功用自由世界開到歐美 左右兩邊
當佢地決定支持我地既時候就會多左好多好多方法武器可以用

甚至我退一萬步 悲觀小小去諗
當我地用盡一切而失敗時
有「浪潮」幫忙下我地想申請政治難民/常規移民都會容易好多
認真文宣組請你地諗一諗
人小小我講D難聽D既野
送中條例過左去架喇
冇必要咁強調

送中又好 一地兩檢又好 警權過大都好
呢D全部都係壓抑自由世界既行為
同香港事所有野都關冇普選事一樣
送中條例就算佢明確撤回定咩 佢咪一樣可以學23條再上過
根本就唔係咁玩

但假如比我地玩起左自由VS極權既浪
所有野包括冇普選 中聯辦點點點
全部全部都係under呢個浪
到時任何野都得到全世界支持

而家登報舊錢咁大 如果我地將佢最大化左咁我地先唔會浪費呢個咁難得亦可能係我地最後既機會
希望大家可以認真考慮

自由VS極權
好慚愧自己時間上冇辦法做更大努力幫手
只可以抽小小時間大概打一打意見
我唔會當贖罪卷
只係希望將今次呢個機會既功效最大化
除非逼不得已 唔係冇任何人想離開呢個家
希望可以認真考慮
Thank you
Pushhhhh
push
方向一:
正如上面有巴打所講,外國人睇黄背心、睇再慘烈嘅示威都已經睇到慣。今次最觸動世界嘅係一個城市可以有成兩百萬人上街。

建議呢個方向用二百萬人黑衫塞滿港島做大相
headline: A Voice in Two Millions
再加一兩張黑警濫暴嘅細相,同二百萬人和平遊行做對比。

方向二:
另一位巴打嘅建議,用自由世界vs共產極權嘅矛盾黎營造共鳴,以文明理性作為我地嘅武器。

呢個方向可以用強弱懸殊嘅左膠相去打動人
headline:
Accomplice in Tyranny
or Voice for Liberty?

整體tone and manner同意要不卑不亢,唔好哎契弟咁,我地係受壓逼一方,但唔代表我地要示弱。建議收埋啲深字,好嘅傳訊係要用係人都睇得明嘅字。

最後建議大家唔好花太多時間執著要度個震撼人心畫面、度條天下無敵嘅題,得一日真係做唔到。
屌埋中共走數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞