有無巴絲打想學下整皮呀,散紙包教學

128 回覆
43 Like 3 Dislike
有咩柒得過以為部相機插左卡原來張卡仲係部電腦到 仲要交埋貨比人諗住番屋企出po

即係冇成品睇?
巴打識唔識整手機殼
點樣用塊皮包住個膠殼

唔識整但知人地點整
呢個首先你要有個膠殼個版型(姐係d窿位,要完全精準) ,再黎塊皮要約0.3-0.5mm厚 0.3最好 跟住就用膠水痴上去
有咩柒得過以為部相機插左卡原來張卡仲係部電腦到 仲要交埋貨比人諗住番屋企出po

即係冇成品睇?
巴打識唔識整手機殼
點樣用塊皮包住個膠殼

唔識整但知人地點整
呢個首先你要有個膠殼個版型(姐係d窿位,要完全精準) ,再黎塊皮要約0.3-0.5mm厚 0.3最好 跟住就用膠水痴上去

跟住分2隻玩法既 夠薄就向內包邊
唔夠就皮邊同個殼對齊邊跟住上邊油
以技術黎講我自己認為有齊工具版型小學生都識整
會唔會開班教整 想整個銀包比男朋友 但完全唔識
皮太厚自己可以點做 之前買落唔記得叫佢幫我鏟薄

無架 我新手果時有把換刀片既削 削下削削到on99咁 又唔平

如果你話整體削薄削到機削咁靚 我覺得係高階技巧黎

我都有個把削 削到一忽忽 試過用介刀點知介爆手指
本身仲諗住整多個銀包

無架 我新手果時有把換刀片既削 削下削削到on99咁 又唔平

本身仲諗住整多個銀包

用唔岩工具好易受傷
最大鍋2次試過燙邊hi到隻手 好似4百度果時set左

仲試過筆刀插左落掌心

本身仲諗住整多個銀包

用唔岩工具好易受傷
最大鍋2次試過燙邊hi到隻手 好似4百度果時set左

仲試過筆刀插左落掌心

btw今晚會有教學出 其中會有有削薄

sorry毒撚唔敢見人所以唔會開班
教學重新黎過 會由頭整過 上面未完成果個其實痴埋縫埋最後果到加封邊就OK

今次呢個純為找數,唔洗考慮時間成本,所以會用較高細膩度黎整

文字連圖教學呢個應該會係最後一個,因為新手大部份要識既野都講得7788
上面有巴打提到點樣削薄,今次會專登搵塊細細地既皮黎做整體削薄

要削薄首先要有一刀鋒利既裁皮

下面講講磨刀先

我今次用到既磨刀石係刃黑1000同埋刃黑5000,首先搵水浸佢10分鍾先

磨刀石上面既係用黎整平塊磨到石,用法就係用佢係磨刀石上面前後咁磨,直到FEEL到粒野好啜舊刀石,咁就差唔多架啦 側邊果支係油黎
我就習慣一次過磨曬D刀,一把一把咁用咁就可以成個月先磨一次啦

磨刀點磨好難講,不過有幾個我自己磨左咁耐既小小心得可以講一講
(下面唔係流程,係小小心得)

1.一開始磨果時開刃可以推拉推拉,直至背面卷刃
2.後面就只可以拉唔可以推
3.磨刀石用前必須浸水,浸之前洗乾淨佢先,以防有塵
4.水磨油磨都無謂,磨緊果時D鐵粉唔好清 會好磨D
5.新手唔好買咁好鋼材,唔係磨撚死,買美貴久就夠
磨刀石磨完之後用呢個叫盪刀板,當佢磨刀石咁用就得
綠色果D其實係磨刀膏黎,搵磨刀膏搽係皮背面用其實一樣咁用

皮可以邊到買
皮可以邊到買

SSP 淘寶 日本網

咁想學畫紙樣嘅話有冇邊本書推薦 淘左工具

呢個真係唔知 不如你講下你想整咩 我睇下有無整過 有既比SIZE你 你跟番黎畫啦
暫時整到呢到

上個未完成既教學一開始教左版型係咁整啦
CUT呢3塊出黎 我唔記得左影 所以用番之前張相

我比呢3塊野3個名先,後面會易形容D
大果2塊,一塊叫"主體"厚度會係1.4MM,另一塊叫副體,最細果塊叫卡位

不過今次個整法SIZE會同前面有小小唔同,卡位照舊,副體都照舊,不過主體要高果到要加多20MM
[/quote]
先處理主體

mark番卡位擺果個位先,外圈果條線係卡位要放既位,內圈係for砂紙打磨對位

砂紙磨到好似下面咁
上膠水,等佢乾,跟手痴埋卡位上去

痴完打斬
今次會用到之前都無用過但有其他巴打提過既工具----挖糟

跟住係岩岩卡位斬孔既背面挖條坑出黎,好似下面咁

開始縫線

挖左糟,縫線條線就唔會凸出黎,會收左落條坑到,好似下面咁

點解我平時唔挖糟會係呢個位挖呢?

因為條線會收係入面,如果唔挖坑咁佢要會出黎頂住入面,到時放電話落去果時可能就會拎出拎入會無咁易啦

皮面我就基本上一定唔挖,因為個人認為會破壞皮面
出住咁多先 聽日再出

呢個真係唔知 不如你講下你想整咩 我睇下有無整過 有既比SIZE你 你跟番黎畫啦

想整多卡位 有兩行擺紙幣嘅短銀包
同埋Saint Laurent呢款散錢包
有冇巴打同我一樣睇錯咗學整包皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞