又到放榜ge季節 見到hkue同UCHE千其唔好讀

599 回覆
369 Like 10 Dislike
up
up
up
今年又會有幾多人讀呢
最頭嘅根源一定係 千祈唔好填考場出面問你要電話嘅嗰啲問卷
year push
講極咁多年都係有人中 不過我見佢哋最後一次更新啲相都係2018年

又咩拍片比賽又乜鬼嘢陸運會
有冇諗過資料重整開過一個新嘅post

呢個舊嘅推唔喐
呢個po都好耐歷史⋯⋯⋯

想係到同各位巴絲甚至之後嘅中學雞分享一下自己係HKUE讀過一個sem嘅所見所聞

咁點樣畀啲所謂升學顧問水鳩我去面試呀 考dse前係門口畀人抄牌再call過嚟呢啲我就唔詳述啦 因為已經有唔少巴打提及 我淨係記得當時嘅升學顧問叫Woody Leung(印象中好似係姓梁) 唔知有冇巴絲識呢條撚樣

好喇 入正題先~眾所鳩知HKUE嘅所謂校舍係喺商業大廈到 一間係太子一間係旺角,咁當其時我係讀酒店所以要去旺角到上堂,我屌你老味一去所謂嘅上堂個所謂嘅課室仲劣撚過啲補習學校即係遵理英皇現代嗰啲,但嗰陣畀啲顧問洗撚咗腦,雖然正式返學前已經有係網上搵資料但始終都仲係有8成信呢間嘢

但隨著時間嘅推進,就覺得呢間所謂嘅學校嘅教師質素好撚參差,基本上成間學校教過我嘅老師當中得一個係ok, 10分滿分我都可以畀個7分,但其他所謂嘅老師? 有啲連英文都唔多識隻

個所謂嘅自修室定唔知乜鳩圖書館細撚到唔知講乜好,分分鐘衰撚過好多小學嘅圖書館,仲要懶係搞埋啲開學禮、畢業禮、迎新日、陸運會嗰啲鳩嘢,小弟除咗開學禮同迎新日基本上就冇玩過其他嘢

冇記錯嘅話呢間好似係第一個sem係8月開學,然後12月完,咁頭先講咗我淨係讀咗一個sem啫,咁而家就詳細講一講點解我終於醒悟決定quit

咁隨着係hkue嘅日子越嚟越長,我嗰班已經開始有3-4個人quit咗,我相信佢哋都覺得呢間嘢好有問題,咁由於有人quit再加上我覺得係到讀嘅嘢好廢基本上係冇用嘅,我就開始思考自己究竟應該洗濕咗個頭繼續讀吖定止蝕離場

因為一個機緣巧合嘅情況下,知道咗有另外3位同學同我一樣都有心quit,所以我哋4條仔決定咗畀個聖誕禮物hkue

我哋商量係呢個sem嘅聖誕正式完結之前係十幾號決定咗4條友踩上旺角到quit,一入到去個reception哥哥姐姐仲問:4位同學你哋今日好似唔使返學㗎喎 有咩幫到你哋呀?

咁點解佢哋知我哋唔使返學呢?一來因為就嚟完sem,二來返學要着晒成套西裝返學,啲西裝仲要好撚劣質添,你哋估下要幾錢?要成二千幾蚊買成套西裝,而家諗返起我寧願攞嗰二千蚊買好少少嘅西裝

咁我哋話係要嚟quit嘅,咁之後佢哋嘅表情由變成
之後佢哋叫我哋等等,仲十萬火急咁嘅款走去好似搵副校長同我哋傾點解要quit

咁我哋5個去咗間課室講要quit嘅理由,其中一個同學直接講話係到讀嘅感覺同之前顧問同佢講嘅完全相反,感覺上好似受騙,我唔exactly記得個副校長講乜,好似講話睇嚟要再培訓啲顧問

我想借我嘅經歷話畀各位未來會睇呢個post嘅dse學生,千其唔好晒錢讀呢間嘢,因為教學質素低但學費又好撚貴
首先,要交500嘅面試費(面試都要收錢,含撚啦),之後好似一千定唔知千五嘅留名費,之後校服即係成set西裝收你二千幾,學費一個sem三萬幾,讀4個sem要接近14萬,另外如果dse冇2以上會叫你畀錢讀佢哋嘅英文班,呢到又收多你一筆,好彩小弟當年有3可以慳返筆

如果dse成績未如理想嘅真係讀ive啦唔該,有能力嘅去外國,千其唔好畀錢呢間垃圾機構賺,如果各位想再知啲關於hkue嘅嘢或者我quit完之後嘅經歷,歡迎問我 我答得到嘅會盡答
推!!!
記得嗰個濕鳩副校好似係叫Peggy 定唔知邊個!
之後佢哋就會叫你去嗰啲所謂嘅intern
其實係叫你去酒店做banquet intern
屌 係呀 睇完你個回覆我醒起個四眼婆副校長嘅名係Peggy
師兄你都讀過?你邊年?我17年嘅
時間我唔自爆了
讀L左二年,自認係On9仔
洗左十幾萬結果係連GPA都冇
其實可以集體告佢詐騙。
記得17到18年有班人讀嗰陣好自豪,比人扔過上連燈,最後DEL咗POST搵唔返
04/05年既時候咪成功過一次 嗰時好似係ENG?

呢家入得去實比人洗哂腦啦 本身都無腦 覺得自己可以一步登天入大學又唔洗努力

佢哋走既時候實覺得自己唔好彩就算 點會敢搞咁多野
個政府無能沒辦法。
仲記得果陣放榜之後返pt 放工就收到佢地電話,(女)一開頭就問下你覺得自己考成點,扮係親切咁「安慰」下你,打下氣咁,跟住就wts 我約出嚟食餐飯,話介紹下啲課程+佢對升學嘅睇法之類。

到最後就出咗嚟食個lunch, 當時我諗住咪當識下人,聽下意見。坐低食飯講多兩句就feel 到唔對路,屌佢老母同我講埋咩「香港行菁英制,只有少數人入到大學,而且你都無乜機會入大學,都係要去讀asso/high dip, 入面讀書都係背野/讀theory, 其實無乜幫助」

聽到呢到我已經成頭問號,我心諗:屌,其實我喺中學就考開全級第一,話就話band 2 仔,衰極都有個degree 掛,我就扮哂認同咁,睇真佢咩料

之後又約出嚟打羽毛球,條友又叫多個師兄出嚟,不過今次無乜點提升學啲野,就當識下人

之後我wts 無搵佢,佢就開始嚟料

錄哂音咁問我幾時得閒再去食個飯,順便去旺角啲centre 交埋資料, 但仲有幾日就放榜,我就無撚理佢。

喺信佢之前我就問佢讀邊間中學同dse 幾多分,聽完之後屌出聲,屌你老母band 3 尾同我講升學心得,考dse 得10分

仆街最後我個分接近佢3倍,要我聽你喺到鳩up? 之後我就block 撚咗佢

喺到奉勸各位dse 考生千祈咪撚信佢地講野,佢會話自己成功送過幾多幾多人入「大學」,又話讀佢地啲課程有幾咁風流快活。

Btw, 至少我一開頭呃咗佢一餐飯,贏撚哂
推,阿妹差啲中招了

要畀多啲人知呢間垃圾嘅存在
唔推唔係人
提醒下Dser先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞