其實立法會過半,唔係無可能

312 回覆
737 Like 44 Dislike
區議會過半就得 打返區議會(第一)
Push
跳樓個義士屍骨都未寒

咁快就將個運動轉做選票

咁撚折墮因住7月14有野搵你呀
大佬 我好難打一大堆字同你講選舉制度 我唔係講緊衝唔衝
我係講出事實 香港立法會個制度就係咁 你再睇下泰國果個
就知道其實泰國同香港係一樣
我最需要提出既係 唔係話選舉無用 但係香港情況選舉係輔助作用
如果你當佢係主戰場咁玩 只會又重覆返頭20年咁
打一段
''政府議案係唔洗分組點票 者係直選同功能組別係溝埋一齊投
如果你要全體議員 反對派過半數 者係話
你直選要贏到 起碼過7成 先可以頂倒 功能組別委任個班
(功能組別有公司票 同係既得利益者去搞 你要推倒仲難過佢倒戈)
但依度可以話比你聽係無可能 因為香港係比例代表制
者係話佢只要有到一個% 既票佢就有一席
所以保皇狗只需要守到佢鐵票 新移民票
(請唔好講感化佢地,已經做左20年,但佢地只要派包米就滿足)
仲未計有班愛國份子 同既得利益覺得你地搞事 佢訓係度都有一席
因此真心唔好發夢 用選舉可以過到半數
我上面講既都未計佢仲可以DQ 你d人 再選過 選到佢贏為止
好心d販民打手議員助理要拉票都唔好依家la 乜都仲未爭取到就想食人血饅頭
直接答 呢排對梁美芬蔣麗芸有興趣
血債票償論+民陣消極+投票夾人散水

話都冇咁撚夾

仲有人選舉投票果啲仆街,因住7月14有野企定係門口等你呀
應該學廢老話 我唔搞政治架,政治好黑暗,投票呢啲我冇興趣
至於投唔投 投邊個 你自己識做啦
無記錯2016飯民功能組別得11席,過半講緊要18席,即係要攞多7席,議席要增加64%,自己諗下有幾大可能。

你識動員,建制一樣識,而且佢地動員能力強你十倍。例如飲食業根本係藍絲票倉,佢地好多飲食業聯會會動員下面啲人投佢地。

就算飯民入到去,好多時只要政府撥啲錢去佢地界別,飯民班議員就會跪低投票支持政府或者缺席投票,最簡單你搵返近幾年「撥款條例草案」表決睇睇(即係財政預算案投票),你就發現大部份飯民功能組別議員投票取向同建制一樣,無他,因為政府會話撥錢搞 IT,一校一社工,請多啲學位教師等等,咁莫乃光、邵家臻、葉建源呢堆人一定會支持,唔會理財政預算其他部份本係壓窄緊市民。功能組別根本係一個腐化嘅制度,要廢除,唔係加入呢個制度令佢長存。
Pish
支持
終於有重點
票要投
但係你諗得太簡單
我都想成功....唉
冇錯,依家港共可以為所欲為,都係因為控制左個議會
搶攻功能組別係有難度,不過呢個起碼值得嘗試
我就覺得如果你係專業人士,冇政黨背景係好難DQ你
所以有心參選既巴打記得delete 曬以前支持自決或者港獨既言論

至於泛民既問題,我覺得呢個根本係偽命題,地區選舉果邊,可以投番本土派,我相信下年會有D新面孔出現(不過今次大家真係要醒少少,唔好再提自決港獨,唔好比位人DQ)

今次已經證明左要對抗港共,泛民同本土一定要有策略性既分工同合作,大家唔一定要每樣野都有共識,兄弟爬山,各自努力,但係係一D大是大非既問題上一定要槍口對外
好多首行族/忽然政治既人唔識
人講佢地又講
諗得太簡單
而且血債點可以用票償..
老實講,要取消功能組別既難度仲大過係功能組別過半數
要重啟政改/爭取真普選只有一個方法,就係係立法會過半,我唔覺得單靠黃背心式既抗爭,政府會係政改上讓步
體制內,同體制外,兩條戰線都唔可以放棄
而且議席既作用唔單止係投票,仲有好多地區資源/曝光率
對一D本土派尤其重要
多一個非建制議席,就多一個籌碼
而且相對於街頭抗爭,同班警犬打生打死,投個票根本就唔需要咩成本
千祈唔好覺得議席冇用,選舉唔重要
如果議席冇用,中共就唔駛每次選舉都咁緊張,放咁多資源落蛇齋餅糉啦
推 一直唔明點解功能組別廿年都無乜人理
票要投
但係就係因為咁多不穩定因素
又未計歷史上試過有人投錯票 有人投共
所以選舉一定係輔助方法牽制
唔可以當係最終解決辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞