其實立法會過半,唔係無可能

312 回覆
737 Like 44 Dislike
除左區議會,真心唔覺得頂層有得打
Engine要mhkie/ceng 講緊都起馬30歲以上
本身都要靠政府搞基建嚟搵食
所以好多人都傾向支持政府
同埋對於大家講DQ我想補充一樣野
而家講緊功能組別,單議席單票,其實係唔驚佢地DQ
只要我地夠選民(i.e. >50%),你無論D幾多次,選返出黎嘅都會係非建制。我又唔信我地連搵個佢無籍口DQ嘅人都搵唔到
冇諗過自己可以選功能組別
未試就話唔得
當年未試過過半議席
撥冷水都要講句,如果你了解下功能組別點組成就知無可能過半。仲未計選舉主任可以隨意 DQ。
從來無試過
唔好計DQ住,我想問可唔可以睇完文先鬧?寫左咁大段野就係想話齊心D有邊D界別搶得返,然後你話我無了解功能組別組成

都未計另一個post有人仲話紡織及製衣都有機
識人讀時裝的入嚟!! 登記做功能界別(紡織及製衣)選民!!!
https://lih.kg/cQFmrT

我知好撚難仲有可能比人DQ,但係唔該唔好淨係睇個topic就屌
入去upvote同comment啦喂 我地上左Reddit r/worldnews頭版啦
呢個subreddit好撚多關心政治嘅鬼佬睇㗎

仲有啊 downvote啲5毛都好緊要㗎
一負皮多嘅 成個comment會hide左㗎

鬼佬都話我地呢個策略正啊

15-hour siege of Hong Kong police headquarters ends peacefully, building pelted with eggs and police trapped inside for entire day
https://amp.reddit.com/r/worldnews/comments/c3geq2/15hour_siege_of_hong_kong_police_headquarters/
根本無可能 你睇過立法會d規矩你就知
其實依d野已經講左20年 事實上係做唔倒
佢選舉制度 就係for政府去''委任''d人入去
如果仲沉醉係議會 香港永遠都係收皮
對唔住做開Factcheck

https://zh.wikipedia.org/wiki/第三屆香港立法會#議員列表
建制 34:26 泛民
係又點,試左先
點先可以投保險 想個收成期仆街死
可唔可以講理據唔好一句你就知飛埋黎
大家都明要贏係好難,但係只要唔係無可能,要填張form轉功能組別哂得幾多時間?Why not?
我唔知我同你對「立法會d規矩」認知有咩唔同,但係我就將成份議事規則同相關法例睇左起碼三次,同選民登記有關嘅唔只添,都搵唔到有邊條例禁止工程師做選民、禁止連登仔開工會。

議會唔係唯一答案,甚至可以唔係主要,但係一定係其中一個戰場。
都係嗰句啦,兄弟爬山,我地會支持你衝,不過希望你衝完都可以去投票
功能組別其實搶唔到
想問販民平時咁支持支那新移民點樣守住香港?
工程界冇喇
上個星期選HKIE, 建制壓倒勝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞