淺 談 顏 色 指 揮 與 組 隊 系 統,又係我隻喪屍GAME

421 回覆
878 Like 12 Dislike
目的係多人聯機攻入人類倖存者總部
上一個POST未睇可以睇左先:

最近有個新喪屍GAME IDEA
https://lihkg.com/thread/1222684/page/1
介紹左我隻GAME少少裝備同埋職業系統
#768 巴打嘅資訊好有用!值得一睇

係進入今次主題前,綜合左兄弟們上個POST嘅意見隻遊戲有少少改動
只想睇今次主題嘅可以直接SKIP

-職業系統由3個職業改為4個
-醫療兵推介裝備更新
-坦克裝備更新
-新裝備加入

---------------------------------------------------------------
1.職業系統由3個職業改為4個
職業系統由本來嘅:
1.坦克(前線) 2.支援兵 3.醫療兵。
新增一個後勤兵職業,主要工作係搬運不同物資,有關補給點所有工作都同後勤兵有關。
後勤兵亦集偵察同通訊於一身。

2.醫療兵推介裝備更新
醫療兵要求行動迅速同長時間行動,所以推介裝由大背囊改為細背囊/斜孭袋
而為左可以一眼就認到醫療兵,有兄弟推介醫療兵著大紅十字反光背心。

類似咁
個人認為可以去刷文具鋪副本,用紅色顏料油落頭盔/白色TEE到。

3.坦克裝備更新
根據上個POST #710 巴打嘅提議,推介主坦們可以裝備噴漆。
有興趣玩坦嘅兄弟可以入舊POST 睇

4.新裝備加入
FOR 支援兵
矽膠摺桶:

:更易攜帶 :更難得到、面對高熱火魔法唔知會唔會溶

FOR 坦:
大甲

:防禦力極高 :更難得到、貴,又要刷電單車鋪副本

FOR OFFENSE

:射程遠,可用不同子彈,泛用性高 :需要長時間練習,更難得到
KEYWORD :3 person water balloon launcher

推薦裝備:

支援兵

醫療兵

後勤兵

---------------------------------------------------------------

言歸正傳,今個POST 想講嘅係組隊系統同埋顏色指揮/溝通系統

組隊系統
打副本當然要組隊啦
打多人副本更需要不同隊伍之間嘅合作溝通
組隊有三個好處:
1. 有隊友照應
2. 有隊友照應
3. 壯膽

我嘅組隊系統中心思想係:

3~5人為一,2~3伍為一

支援同坦係前線每次行動至少要有一班人(~10個人)
醫療每次行動至少要有一伍人
後勤則不受限
以伍為單位選一位伍長,負責打怪時同其他隊伍溝通
理想上坦同支援可以雙溝,醫療伍最好只有醫療兵單一職業。

但實際情況應該係多人到咁,所以記得stick together team

顏色指揮/溝通系統
始終大家都只係一般玩家唔係軍人,溝通系統應該從簡利用號旗系統,更易入手。
所以只會有三隻顏色,代表三種行動
紅 :衝
黃 :守/原地待機
藍:退
要使用呢套系統,就要請伍長自己準備任何呢三種顏色嘅物件,到時舉起就代表自己伍準備下一步做咩行動/提議要做咩。物件最好大件同醒目啲,唔係嘅話好易睇漏。

最理想例子:比如依家我我地有3伍(A, B, C)喪屍同人類對持緊。
1.
A:冇舉任何顏色
B:冇舉任何顏色
C:冇舉任何顏色

2.
A:舉
B:冇舉任何顏色
C:冇舉任何顏色

3.
A:舉
B:舉 (代表同意)
C:舉 (代表同意)

咁當然如果意見有分歧嘅時候就自己執生啦
呢個系統有兩個主要作用
1. 當然要做一個行動嘅時候,比你知有幾多人會跟隨你
2. 比後排嘅人知道前線準備做咩,避免人踩人,通報情況

如果萬一有大台統領,用呢個系統就可以令大家,同一時間,做同一件事

諗諗下其實你大叫都得 不過會好撚混亂咁解

兄弟們有新建議,歡迎提出
推!
推!!!!
幾有深度
顏色個概念
push
急不及待想玩玩了
易理解又實有
希望更多人見到
PUSH
好高難度
多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞