最近有個新喪屍GAME IDEA

902 回覆
2085 Like 21 Dislike
呢隻GAME係MMORPG黎,今次你要扮演嘅唔係人類而係喪屍
目的係多人聯機攻入人類倖存者總部
想令隻遊戲真實啲,所以好多都會參考返現實世界

有三大系統
1. 裝備系統
2. 職業系統
3. 指揮系統

以下圖片皆為概念圖 此遊戲為魔幻主題
介紹返敵人先:
最低級嘅敵人,殺傷力最低,只有最基本嘅棍同埋盾牌。但勝在人多勢眾

第二級嘅敵人,都係相同配置,不過基本速度攻擊力都比普通高。通常10~12人一組。

第三種係魔法兵,會發射AOE,掉個類似水樽咁嘅嘢出嚟。

第四種,弓兵,有遠距離攻擊嘅手段

裝備系統
呢個就係咩裝備都冇嘅你

顯而易見喺缺乏護甲保護底下,你嘅物理防禦力係極低嘅。 呢個時候嘅你去打怪同送死冇分別。
所以都係凹返個頭盔好啲

頭盔都分好多種
最廢LV1頭盔 已經好過冇戴好多

物理防禦力:2/5
魔法防禦力:0/5
罕有度:好易有

LV2 頭盔,有埋面罩,可以防到弓手狙擊,但可惜都係抵抗唔到魔法

物理防禦力:3/5
魔法防禦力:0/5
罕有度:要刷特別副本先有 e.g. 電單車舖

LV3 頭盔,俗稱大頭佛,有最高物理防禦力同埋一定嘅魔法防禦力。

物理防禦力:5/5
魔法防禦力:2/5
罕有度:好難刷,要刷特別副本再同神秘商人買先有,又貴。 e.g. 電單車舖

要保護自己當然除左頭盔,當然仲有盾牌
盾牌 LV1 浮板,特點:輕,好易刷到,耐久度低,用幾用就爛。

輕便性:5/5

盾牌 LV2

斬開佢一半
物理防禦力:5/5
輕便性:2/5
罕有度:中等

以上裝備適合想玩坦,站在最前線嘅朋友。
主坦滿裝後應該係咁樣:

除左坦,打SUPPORT都好重要,功能好似吟遊詩人咁,周圍淨化魔法攻擊
魔力入咗口鼻就會係咁扣血,造成持續傷害
所以首要嘅就係防止自己受魔法傷害。

LV1 魔法防具

舒適度:2/5

LV1 魔法防具 (保護視力)

舒適度:2/5

LV2 魔法防具,已經可以完全隔絕魔法傷害,可惜都係保護唔到雙眼

魔法防禦力:4/5
舒適度:3.5/5
罕有度:中等,刷特別副本THE GOLDEN FIVE

LV3 魔法防具,完全隔絕魔法傷害加上可以保護雙眼

魔法防禦力:5/5
舒適度:3.5/5
罕有度:難

我設計嘅呢隻遊戲入面,敵人會用嘅只有火焰魔法,所以要化解佢嘅魔法攻擊就需要水,將掉出黎嘅水樽放入水就得㗎喇

神器:

強力:

前幾日見到隔離post嘅巴打設計,覺得幾好,想加入我隻GAME到
弱:
兜頭淋啲水落去都得嘅

SUPPORT 滿裝後應該係咁樣:

最後,最重要嘅白衣天使,補師 BB

醫療兵同後勤都講求行動迅速同埋,運送大量醫療用品
最緊要就係要刷個大背囊,同埋適量嘅防具。
大背囊示意圖

醫療兵滿裝:

設計咗個俗稱保鮮紙嘅魔法護盾都好緊要,一定要上咗呢個BUFF,先好上場啊!

指揮方面有人想知再講
兄弟們有新建議,歡迎提出
推!
推! 大家滿裝決戰
大部份都係防禦用?
pish pish pish
Push
推呀
推上去!
Push
但其實著到d裝幾勁都好 任個boss打你都有一日會打死
push
推撚爆佢!
隻game 係塔防
要人浪推爆塔
唔洗攻擊武器
好有心 推
洗走啲放負post
推到齊裝
但對方長期滿血喪屍就一路扣血,遲早死晒喎
push
pushpushpush
推到上熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞