剝橫生智慧齒

235 回覆
14 Like 2 Dislike
如果絲決定係試我呢間嘅記得打左電話book時間先
但間野唔大連醫生得3個人電話預左可能要打多幾次因為我果時打左3-4次每次隔15分鐘打都冇人聽但放心如果你打得多佢係會call翻你轉頭
仲有就係booking前一日佢地會貼心打黎提你所以一定唔會唔記得
樓主剝左未?
錢係可以唔痛既.............

我上年年底係養和剝,左邊橫生掂神經,右邊斜生
左邊果隻因為橫生掂住前邊隻臼齒,搞到臼齒後邊蛀左重要蛀到入去中間我先知
Check 果陣醫生話監察麻醉(即係全身)開刀,叫我反正都係,剝埋上邊2隻,上邊果2隻計非開刀平
8500*2 (上邊果2隻) + 1萬幾*2(下邊開刀果2隻)
即係一次過剝4隻
我d 同事朋友個個都話我痴線

剝果陣完全唔痛,最痛係d 麻醉藥流入你身體痺晒但重有知覺果陣
之後失去知覺> 醒返> 個口有少少腫,隱隱作痛好似你平時趺親撞傷果d 傷口咁(即係好少事),出院返屋企飲杯奶浪個口訓足成日

第二日一朝食左佢俾既大粒止痛藥,全日無乜特別,至多間唔中痛一二下
第三日最唔舒服,因為個口腔腫晒,但都係唔算痛
第四、五日開始可以食簡單流質野無問題了。
Overall 來講,你打波仆一次街隨時重痛過佢,所以我好滿意

智慧牙搞完後,再返去杜牙根,呢樣先至係痛到撕心裂肺夭心夭肺想一拳打低醫生走佬呀
岩岩一個鐘前剝完,打麻醉針加開刀用左5分鐘,麻醉針只係好小既痛,過程無咩感覺,大家未剝既唔洗擔心.

晏d再update情況,分享下
聽日終於到我剝,好緊張
放心,無事架,剝個時完全無感覺,剝完都唔痛
開刀剝牙唔痛,但係未埋口有條坑係到個陣飲凍野HI到條坑就痛撚到屌老母
用左一個鐘,出哂汗
個下巴痺到
死啦我有食辣野
仲未拆線,而家好驚
巴打知唔知依啲私家醫院係咪唔洗book就有得mock 我智慧牙痛到往生 蛀咗 但啲牙醫booking太耐加紅日放假 手勢好唔好
都要BOOK,不過我上次好快
隔個星期就有得剝

手勢方面,其他私院唔知,但我養和係揾返專科做
應該話佢地所有專科野都係分返俾專科牙醫做
我剝智慧牙貼面神經,俾返 口腔頜面外科
杜牙根俾返牙髓治療科
所以手勢一定好架
杜牙根痛到我痴線,但杜完一次,返去覆診開來檢查CHECK完就埋口收工轉去整牙套(呢樣係普通牙科,但一樣手勢好好)
我朋友睇其他醫生好多都杜三、四次要翻閹
不過缺點真係好撚貴
我剝左下排智慧齒兩日
有面腫 仲痛痛地
成個手術用左九個字
牙醫將佢切左一半 再拔佢出黎
$4000+$800(x光?
星期六再去拆線
琴日忍唔住食左少少辣野
好驚個傷口埋得唔好
有無人知剝後有咩注意事項?
黎緊個幾日用多d暖鹽水浪口,同埋暖敷個面
我仲用左小林退熱貼貼住塊面冷敷左!
暖鹽水係買個啲生理鹽水定自己溝?會唔會好「那」?
自己溝就得,我就唔「那」
試過剝4隻要全身麻醉
醒個下真係好似電影咁比人叫醒
護士係咁叫我個陣仲心諗:聽到啦聽到啦 啲麻醉未到效未訓著呀
點知原來已經做完
下排兩隻智障齒都係包肉打橫生
一隻讀緊小學嗰陣
俾老母帶返大陸搵個做牙醫嘅朋友剝
冇護士喺側邊
諗返起都覺得老母痴q線
另一隻喺大學剝
好似$800-1000/隻
搞咗差唔多兩個鐘
X-ray 打麻醉之後就開刀
將粒智障齒用電𠝹𠝹開幾份拎出嚟
再縫針完成
腫咗一個禮拜左右
冇咩特別
因為近神經線 前排去睇左專科
醫生建議1次剝4隻 但隻隻都牙肉包住
唔知會唔會腫同痛好耐 好淆
仲要成萬蚊1隻
口同銀包都流哂血
一月果陣剝右邊 早兩日剝埋左邊
兩次醫生手勢都好好 剝完都唔痛
當晚可以食野 只不過要細細啖咬擘唔到太大個口
依家等拆線就搞掂
啱啱去咗鄧仔度剝智慧齒,幾分鐘搞掂,完全唔痛

琴日返大6係愛康健照左片,照左成3舊人仔
藥又無開
窮撚諗住去菲臘果到睇,睇下有無得做醫學病人
btw有無巴打知如果八點幾去到拎籌,睇到既機會大唔大打算返完通宵去睇
想問隻智慧齒打橫生但唔痛係唔係多數唔理佢?(因為我冇左隻最後個隻大牙)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞