剝橫生智慧齒

235 回覆
14 Like 2 Dislike
我剝上排,打橫生到含哂膿成塊面腫哂
開力剝唔痛,牙醫手勢好又快藥又有用
但 埋單$7500
要呀 撩黎撩去 我都未驚完 幾分鐘之後同我講就搞掂啦
打針 開刀 剝牙 逢針 咬棉花 拎藥
開刀呀,冇咩太特別。雖然本身兩隻都係近神經線同埋要開到好入。
一次過剝兩邊咁厲害👍
完全唔痛 不過牙醫手勢好 佢噴左少少麻醉野落去打針位 所以打針都冇感覺 但係做完唔好即刻食野 勁易咬到自己兼自己唔覺
點止等成年

等2年-> 照X光,判斷需要剝-> 再等1.5年-> 有得剝

利申: 公務員家屬
手術後會腫同痛嗎?食左幾多日流質食物啊?
食左幾多日流質食物啊?
頭一兩日會比較腫,但係食兩三日粥就冇問題了我都係趁未有問題快啲剝咗佢
想問下去到第幾日個口先會冇晒血味
但唔係個個都收症,收左我症之後又話要用我做白老鼠試下用類固醇會唔會快d 好,就捉住我訓左三晚病房
因為我d 牙特別大,個牙肉位要縫針先得,結果兩個星期都痛住咁食流質野
仲要再特登請假去拆線同比佢做3D掃描做教學資料...
雖然麻煩d,但係我個case 對佢地有用,我又唔洗比成萬蚊出黎係win win 既
咁你復原得好快
今日終於完全消哂腫
食野都無問題
差拆線就完成
一定腫 一日之後就食飯喇 其實唔痛 最痛係智慧齒搞到蛀牙的痛到痴左線呀 然後完全唔怕睇牙醫 冇野痛得過牙痛
幾日後到我剝啦
唔怕啦
第一日記得食凍野,食雪糕,敷冰袋
怕痛就趁麻醉未完食粒止痛藥
然後一教訓天光
我第一日就係無咁做,第2日腫到成個面包超人咁
一食雪糕又用冰袋就即刻消左好多
我同樓主情况一樣5月尾先剝完所以俾到少少意見你嘅
果時因為牙腳彎咗入去太貼神經線所以收我3000銀同埋保留左貼神經果少少係入面
一定係局部麻醉架喇唔洗諗,所以剝果時一定唔痛
但你話藥效過左會唔會痛或者腫就好睇個人體質我就唔太痛同腫嘅
醫生到時應該會俾定d止痛消炎藥你,同埋約你大約10日後翻去折綫
記得消炎藥就記得一定要食哂
頭幾日最好食流質野,個醫生仲同我講話就算有d食物殘渣跌左入去都千祈唔好搞個傷口費時又搞到個傷口流血或者爆綫
仲有嘅就係頭幾日起身吐嘅第一啖口水有d血係正常嘅唔洗太擔心
如果覺得個口有d血腥味你唔中意嘅就飲水沖淡佢
本身諗住自己係公務員家屬去返家屬診所可以唔洗錢剝

知道佢做野慢,所以試過私家照左x光寫埋轉介信去公務員家屬診所嗰到剝,個仆街醫生話我封信個上款冇寫落佢嗰間診所所以唔幫我剝

平時去嗰到洗牙又hea尻住5分鐘洗完就算,寧願自己俾錢去私家再洗

伏撚到仆街
好詳細,多謝分享,第一次剝,希望同你一樣唔太腫痛啦
好的
無痛無蛀就暫時唔好搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞