2019年春季日劇討論(9)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
又迷第二個?
無呀 唔好誤會
依家吹得最行嘅係 翔大雙重人格論 同埋 黑島孖生姐妹論 喎
覺得兩個都冇咩可能 定係我太天真
兩個都冇咩可能+1
我覺得boss係一個唔係住喺棟公寓嘅人, 或者係一個住喺度+有出面嘅人幫手
我只係唔希望係呢兩個講法
因為咁嘅話實在有點爛
秋元康點會俾西野七瀬做惡女
日本人睇太多敘詭
總一個阿姨係咁摸西七個下巴好得意
咩名
岡崎紗絵
呢個post已經講咗成季
search過麻麻 未睇過佢
呢套咩黎?好好睇?
prefect world
新一季就開,

今季主要睇我要凖時收工:
Good:
1) 好好, 本來擔心職場劇又是日本敏感題目, 今次編劇本好好多, 好多方面的題材角度都有講.
2) 吉高今次演得好好, 好多唔同的場景演繹都應付自如.
特別推介:
ep3 中後段 吉高踼波是天才 + 向井理踼波都是天才
ep6 最後 名場景 吉高配合得好好 + 向井理主攻 + 中丸 + 江口恥笑 + ed 歌詞
ep10 吉高+ 向井理全集
3) 向井理進步佐, 幾場重要戲都ok, 可能今次會有突破.
4) 每集都有主題, 每集主題角色都演得很好.
5) 福永ep 7-10 集演出是神來之筆.
6) 今次編劇好好多, +like
Bad:
1) TBS管理層傻佐, 令和日本長假期照播第3-4集, 浪費資源, 唔係收視一定過十 .
2) 只有十集, 劇情講唔晒, 要趕收工, 第10集劇情根本要2集, 要硬剪.
3) TBS管理層傻佐, 套劇好受歡迎, 臨尾先後知後覺, 冇時間推lu...

最後送上吉高小惡魔重現 :
呢排睇返love shuffle
我都係鐘意而家嘅吉高
準時收工如果講埋吉高暈咗個陣佢哋點努力做埋佢就好
向井理同吉高最後果part好曖昧
吉高女人味終於出來了...

吉高今次終於有好劇本, 演技有得發揮.
且吉高演技比之前又進步了不少...
> 準時收工如果講埋吉高暈咗個陣佢哋點努力做埋佢就好
是, 10集可以講團隊克服冇隊長和向井理如何做埋佢.

TBS管理層只俾十集, 冇時間
劇組都唔滿意
最後2-3星期才知道套劇真是好紅, 才多了宣傳, 太遲了...
之前我麻麻地吉高
睇完準時收工鐘意咗
好正個part

吉高醒返之後向井理同佢講個堆野
福士隻手

主題曲投硬菅田将暉
腐女子同噚晚食乜都想投 但已經用晒電話同電腦投
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞