【持平分析】 TVB 究竟落後世界幾多年 ?

201 回覆
26 Like 0 Dislike
Game of theory

自膠

但係大家咁開心又推到 post
韓劇仲未有一套 超越到20年前嘅日本超人 十年前嘅人中之龍 代表啲咩

特攝仲未敢玩到kuuga咁,又唔敢好似exaid咁 係大時大節 播,故事又有關既情況 一鋪整死主角之一

超人迪加帝拿佳亞高斯經得起時間考驗
韓劇唔列入討論範圍 ok?

點解

點解

韓劇既台前幕後都認真好多,
唔講劇情,最少人物啲衫褲鞋、景呀會唔同,拍攝用多啲角度、配樂

Tvb一樣景都算,下下同一隻光同角度,配樂冇變,成套處境劇咁

利申: 覺得韓劇內容好垃圾

點解

唔講劇情,最少人物啲衫褲鞋、景呀會唔同,拍攝用多啲角度、配樂

Tvb一樣景都算,下下同一隻光同角度,配樂冇變,成套處境劇咁

完全同意
我見幾多人討論
不如我講下TBB 後期到底會做啲乜

大致可以分納做幾類野

第一類野 叫補頂
因為拍攝嘅時候 好多時都係廠景拍
咁大家都知tbb廠景有幾咁出色架啦
理所當然地好多時天花都係要後期補返
咁正常呢 拍攝係會就位
盡量唔會拍到頂 就算拍大wide會影到頂
都唔會郁cam
咁tbb製作 當然話之你
鏡頭緊係郁下郁下先叫好睇
Still Cam唔郁 感覺冇做過野

咁講開廠景 少不免 就係窗外景
正路就佈景板架啦
咁當然係會出現冇板嘅情況
咁就會出動綠幕做底
方便後期key返
可以留意出緊街果套一個字
公屋室內某場戲亂咁fing Cam
跟到黎track都算係咁
咁講開track
不得不提就係 大量pad/電話/電視/電腦嘅畫面
好多時都係後期做返
當然外國有好多情況係前期準備充足
根本唔需要做呢啲假野
因為手指掃過電話 做返隻手指出黎係浪費時間
而且鬼佬好多時都唔想做呢啲短訊野
交代情節靠大量「文字資訊」係低手做法
留意過tbb好多假game假app
對情節係咪必須呢
有冇需要刻意比鏡頭呢啲畫面呢?

講開Track當然唔少得抹野
抹招牌由商場大招牌到小店小招牌
電腦牌子電訊商icon電話時間諸般傻西野

然後唔少得嘅就係wire
話說好多年前技術未夠
抹wire都冇宜家咁好
會留底一條水痕
詳見(射雕2017)某啲打鬥都依舊會有水痕會穿崩
咁拍攝唔識就/背景太複雜/鏡頭郁得太過份
水痕就好顯眼 因為除左blur左條wire根本再冇辦法抹
而正常情況係可以貼圖track追返個背景
咁就會完美抹wire
綠幕 綠布景 chromaKey
呢種技術全世界都會瘋狂用
正常靚嘅綠景呢 係十分乾淨
咁當然有新技術啦 不過未成熟 就唔詳細講
呢種chromakey 有留意開外國電影making of
都會明白係十分之強大 但都唔容易做
因為要求係十分之高

Marker 之間嘅距離 打燈 wire 鏡頭動作
全部都好講究

大場面就算啦唔講因爲冇乜

一般都係應用返係 close up 車 shot
打鬥吊wire果陣 拍水底戲 /全cg大場面先會用到
當然唔少得就唔到檔期 補拍 等等膠野而用到

咁出名是是但但嘅台當然拍攝係是是但但
所以我相信好多時chromakey 係冇辦法key而需要硬勾

有巴打話水底戲好假
其實拍攝上大家都差唔多
綠廠景吊起 吹風扇
剩底係做水嘅環境
做水一定唔可以乾淨 同埋望下香港啲海都知有幾咁污糟
咁當然出色嘅導演係需要演員keep住個樣係清晰乾淨 咁觀眾先見到「係XXX」
咁水底戲有乜辦法唔假
畫面上嘅膠野太多唔講

外國做聲好講究
https://youtu.be/U_tqB4IZvMk
係「做」出黎再錄
同埋sound mixing 都好專業
Tbb嘅sound mixing
廠景啲回音
睇到人好興奮啊
不過講到尾呢
一套劇集成唔成功
劇情佔大半

用返「射雕2017」做例
打鬥比較扎實
劇情唔洗大改金老已經可以好eye catching
咁當然佢特技做返個迫力出黎會更上一層樓

韓劇唔洗講啦 畫面好大進步
劇情就偶有新意
不過離唔開果幾樣野 成件事好刻板
跳唔出框框 但普遍睇嘅人都係c9港女
所以 WFC \ /

睇開歐美劇嘅巴打唔需要返轉頭架啦
99台之前套劇 臭西烈與大衛 完勝 tbb喎
拍攝手法同鏡頭運用係有film language
愛回家保持一貫風格 返屋企吧啦
啲人係咪冇睇過戲定冇讀過theory ?
拍攝手法平平無奇係人都拍得到嘅水準黎
落後左50-60年啦

點解

唔講劇情避重就輕
韓劇最撚常見有錢仔溝窮家女,睇撚到班港女懵下懵下再講配樂,一首主題曲咪又係瘋狂loop人物衫褲鞋景唔同大冬瓜夠有晒造型佈景

點解

唔講劇情避重就輕
韓劇最撚常見有錢仔溝窮家女,睇撚到班港女懵下懵下再講配樂,一首主題曲咪又係瘋狂loop人物衫褲鞋景唔同大冬瓜夠有晒造型佈景

一套韓劇十幾集有十幾隻歌 取景地方又多 仲有特技燈光呢d又係贏哂
tvb就一套劇頂哂籠兩隻歌 十幾年黎都係果d音效 黎黎去去都係果條古裝街 特技你自己睇下張保仔同殭屍果套
睇過既韓劇唔多就唔評論劇情啦 不過睇果d就唔係有錢仔溝窮家女
唔計劇情 製作的確係認真過tvb幾十倍
其實你地講之前係咪有真係睇過 定係一味聽人講將韓劇定型為你口中既野

點解

唔講劇情避重就輕

一套韓劇十幾集有十幾隻歌 取景地方又多 仲有特技燈光呢d又係贏哂
tvb就一套劇頂哂籠兩隻歌 十幾年黎都係果d音效 黎黎去去都係果條古裝街 特技你自己睇下張保仔同殭屍果套
睇過既韓劇唔多就唔評論劇情啦 不過睇果d就唔係有錢仔溝窮家女
其實你地講之前係咪有真係睇過 定係一味聽人講將韓劇定型為你口中既野

人地韓劇屌打亞洲區, 唔似tvb 成功sell到去大馬就打晒飛機咁,又乜乜典禮又盛方死人唔知

點解

唔講劇情避重就輕

人地韓劇屌打亞洲區, 唔似tvb 成功sell到去大馬就打晒飛機咁,又乜乜典禮又盛方死人唔知

世界大戰
Tvb d劇好核突喎 好多年冇睇
劇本唔講 因為真係太耐冇睇
啲景/人/道具/服裝全部一式一樣
永遠still cam讀曬對白出黎
咩張保仔大製作啲特效又核突到爆
真心睇唔落
已經講唔出落後幾多年
用返香港d 台比 你試下轉去港台電視睇下
d 鏡頭 特效 美術 演技 内容深度 全部好過TVB

點解

唔講劇情避重就輕

世界大戰

係呀,日劇垃圾,all韓劇>求婚大作戰,滿意未?
如果當英美劇係而家世界個標準,TVB拍攝手法得80年代水準,d劇本就有時d黑白粵語長片都好過佢,咁計落差唔多爭50年啦同人地
如果當英美劇係而家世界個標準,TVB拍攝手法得80年代水準,d劇本就有時d黑白粵語長片都好過佢,咁計落差唔多爭50年啦同人地

望住d蟈都可能拍得好過tvb 真係唔係幾敢認自己睇過tvb
冇競爭真係唔會有進步
有無人記得十兄弟大結局條魚

冇競爭真係唔會有進步

外國就好多大班頒獎禮 電視台就拍劇爭獎
香港就得tvb自己搞個頒獎禮圍內分獎
不過香港市場咁細 邊有咁多本比佢做認真啲
我寧願佢每套認真啲產量少啲好過而家垃圾駁垃圾咁播
唔肯出錢拍係咁
張保仔四千萬都大製作
創世紀十億超越何里活級

懷念邵爵士
唔肯出錢拍係咁
張保仔四千萬都大製作
創世紀一億超越何里活級

懷念邵爵士

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞