【持平分析】 TVB 究竟落後世界幾多年 ?

201 回覆
26 Like 0 Dislike
最近睇左韓劇鬼怪,佢既拍攝手法,特技真係好過tvb好多倍
唔好話人崇韓唔撐香港野,但你都唔肯用錢用資源提升品質,點撐得落

冇競爭嘛, 反而拍垃圾都有收視
何必投資咁多

其實韓劇都係 啲日本game仲好睇啲tim
viutv又唔生性, 專登避開tvb最強嗰項戲劇
拍埋啲小品文青嘢

viutv愈聽網民話蝕得愈多, 之前好似有條數睇
電視劇質素又 out 左幾多呢 ?

利伸: 睇開 walking dead / game of theory

game of theory
big banh theory mix game of thrones

其實睇左韓劇咁耐,我發現無乜師奶同港女會背到劇中的對白,或者識得男主角d lum女招數,去拎黎討論,黎黎去去都係講男女主角幾靚仔靚女
反而tvb d 劇講到一兩句爆炸性對白,你地班友就狂loop,繼而討論情節,而入到屋
美劇喎,你地話劇情緊湊有層次,但可惜d橋段對白唔夠爆,入唔到香港家庭,冇人識背識講,鬼有人討論劇情咩 最多咪用黎學英文
大陸劇就算吧啦,成日虎頭蛇尾,睇到訓著 除左水滸,三國外,其他全部賣花令,劇情仲差過tvb d古裝
其實睇左韓劇咁耐,我發現無乜師奶同港女會背到劇中的對白,或者識得男主角d lum女招數,去拎黎討論,黎黎去去都係講男女主角幾靚仔靚女
反而tvb d 劇講到一兩句爆炸性對白,你地班友就狂loop,繼而討論情節,而入到屋
美劇喎,你地話劇情緊湊有層次,但可惜d橋段對白唔夠爆,入唔到香港家庭,冇人識背識講,鬼有人討論劇情咩 最多咪用黎學英文
大陸劇就算吧啦,成日虎頭蛇尾,睇到訓著 除左水滸,三國外,其他全部賣花令,劇情仲差過tvb d古裝
cctvb有皇牌直播節目:賽馬直擊

馬會製作
點解而家唔拍關於鬼嘅題材
定係有拍?
利申: 多年冇睇

鬼神題材第日賣俾支那或者有問題
公平啲講句,好過印度既
其實有啲tvb劇集個主題唔錯,但有啲內容千篇一律,直頭會知個劇情點發展,啲所謂大制作外景最多都係去下台灣、日本同中國
加上啲高層個腦仲停留係70年代,又成日玩埋晒啲小圈子,只有簽佢約嘅人先上到tvb,封殺其他唱片公司電視台嘅人
講真,唔好話韓劇差,有時啲韓劇拍攝手法同故事真係唔錯又創新,外國劇更加唔洗講

得啖笑

唔係話全部,但有啲真係好過tvb好多
一定喺領先世界

利申:同朕check 吓
同日劇同樣7,但吊打台劇
viutv又唔生性, 專登避開tvb最強嗰項戲劇
拍埋啲小品文青嘢

viutv愈聽網民話蝕得愈多, 之前好似有條數睇

幾時有聽過, 黃金時段播韓劇, 新聞時間差畫質差, 好多人反映過啦, 開台到而家都冇改善, 幾時有聽?
定係有拍?

係咩, 乜而家支那有買tvb劇咩, 講真水準仲差過大陸, 佢買番轉頭差唔多
我淨係知星馬有買開
公平啲講句,好過印度既

又搵啲第三世界嚟墊底
根本係倒退緊添
咁hktv劇,rthk劇,viutv劇,日劇,韓劇,台劇,中劇,美劇,英劇又各自喺邊個年代?

hktv劇,rthk劇(連續/處境劇) - 00年代
viutv劇 - 10年代(外國網劇水平)
rthk劇(單元劇) - 10年代(參差不齊)

火速救兵好撚正喎

rthk劇d單元劇真係好好J
呢度大把TVB打手
定係有拍?

係咩, 乜而家支那有買tvb劇咩, 講真水準仲差過大陸, 佢買番轉頭差唔多
我淨係知星馬有買開

最近咪一屋老友記
TVB d劇最撚柒一定係用慢鏡 次次見到都想笑
前排睇左一集愛回家講佢地點樣慳成本拍劇,我覺得佢地完全係講緊自己拍劇有幾hea
而家d韓劇真係認真好多(淨係睇過2套),至少好過tvb

真心?
淨係一句say my name都大把人識啦
TBB依家d劇連改個名都懶就算吧喇...香港電台有時d單元劇仲好睇... 冇心做就冇心做喇
公平啲講句,好過印度既

又搵啲第三世界嚟墊底

印度bollywood都偶有佳作
相信電視劇都係

大把啦

3 idiots, hundred milli唔識串, 地上的星星
就我咁少睇戲都數到3套,近年香港拍過咩真係一套都數唔出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞