【持平分析】 TVB 究竟落後世界幾多年 ?

201 回覆
26 Like 0 Dislike
有樣野係香港/TVB劇比較少見到既係,日韓歐美既劇好多時播完之後,都可以吸引到觀眾去番某個scene既拍攝場景朝聖,就算係一條樓梯一條橋都變旅遊景點,相反睇番香港/TVB既劇(甚至電影),反而比較少呢種魔力,第一時間可以諗起既就係歲月神偷,近代作品要再舉其他例子真係要D時間諗

大陸同星馬觀眾好多都會跟香港影視拍過地方黎玩嫁
泡菜一套鬼怪都贏佢十條街

次次韓劇fans都係話因為韓劇>港劇,所以只睇韓劇

呢個sad but true, 我諗CCTVB未來十年都未能做到一套人,景,音,劇full package都好嘅作品,

無計無競爭無需投放咁多成本

啲韓劇fans好弱智,唔肯去接觸其他電影電視劇
韓劇仲未有一套 超越到20年前嘅日本超人 十年前嘅人中之龍 代表啲咩
有樣野係香港/TVB劇比較少見到既係,日韓歐美既劇好多時播完之後,都可以吸引到觀眾去番某個scene既拍攝場景朝聖,就算係一條樓梯一條橋都變旅遊景點,相反睇番香港/TVB既劇(甚至電影),反而比較少呢種魔力,第一時間可以諗起既就係歲月神偷,近代作品要再舉其他例子真係要D時間諗

去一轉烏溪沙青年村,美孚嶺南之風
walking dad 同person break 正

屌你
泡菜一套鬼怪都贏佢十條街

次次韓劇fans都係話因為韓劇>港劇,所以只睇韓劇

呢個sad but true, 我諗CCTVB未來十年都未能做到一套人,景,音,劇full package都好嘅作品,

無計無競爭無需投放咁多成本

啲韓劇fans好弱智,唔肯去接觸其他電影電視劇

中,日,韓,美,英都有睇 係冇睇TBB 有時食飯睇到d劇真係唔知做乜
最近睇左韓劇鬼怪,佢既拍攝手法,特技真係好過tvb好多倍
唔好話人崇韓唔撐香港野,但你都唔肯用錢用資源提升品質,點撐得落

鬼怪日本超人特攝屌打你

有睇鬼怪有睇過超人,唔覺得超人屌打鬼怪
而家星期六個套 最緊要好玩, 竟然係抄 亞視既 笑joke1800秒 + 開心主流派

一聽到啲罐頭笑聲即刻熄電視
viutv又唔生性, 專登避開tvb最強嗰項戲劇
拍埋啲小品文青嘢

淨係睇過佢瑪嘉烈

論戲劇viu真係連港台都比唔上,港台啲單元劇都好過佢
將ubi對答改做tvb版
TVB D特技仲衰過D鬼仔係youtube整個D
相反睇番香港/TVB既劇(甚至電影),反而比較少呢種魔力,第一時間可以諗起既就係歲月神偷,
近代作品要再舉其他例子真係要D時間諗

去一轉烏溪沙青年村,美孚嶺南之風

仲有取外景嘅購物商場:
80年代—尖東一帶商場
90年代—九龍城廣場(翻新前)、西九龍中心
2000年代—奧海城2期、新都城2期、荃新天地
特技都算啦始終經費無得比
但佢鏡頭同音樂既運用真係好撚差

工廠式生產好難玩出咩新花樣,天與地真係特例
拍埋啲小品文青嘢

淨係睇過佢瑪嘉烈

三一如三悶到,比足創作空間都咁無聊

大陸同星馬觀眾好多都會跟香港影視拍過地方黎玩嫁

以前好多, 一套重慶森林一車車日本人去重慶大廈睇
拍埋啲小品文青嘢

淨係睇過佢瑪嘉烈

當時開台好多人期望有小小超做後台會大搞, 結果
留名睇屌9 tvb
韓劇仲未有一套 超越到20年前嘅日本超人 十年前嘅人中之龍 代表啲咩

特攝仲未敢玩到kuuga咁,又唔敢好似exaid咁 係大時大節 播,故事又有關既情況 一鋪整死主角之一

真心一問,邪惡bgm係咪尋秦記之外冇用過???
韓劇唔列入討論範圍 ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞