【持平分析】 TVB 究竟落後世界幾多年 ?

201 回覆
26 Like 0 Dislike
唔同層面方面都可以講

我用獎門人做例子
我唔覺得而家做既同90年代做既有咩分別

估計: 質素維持90年代水平
電視劇係七十年代水平
電視劇係七十年代水平

咁咪屌打美劇泡劇日劇?
tvb sitcom落後世界40年左右
電視劇質素又 out 左幾多呢 ?

利伸: 睇開 walking dead / game of theory

利伸: 睇開 walking dead / game of theory

game of thrones
個廠景十年如一日
啲燈光同回音一睇就知假
得罪講句舞台劇同好過佢
山洞10年如一
古裝劇永遠無馬
X file 已經超越左tvb 一個世紀
tvb 做西遊記/封神榜d 濕鳩effect 仲好睇d
電視劇係七十年代水平

咁咪屌打美劇泡劇日劇?

而家2017啦,你會特登日日睇七十年代劇?

人地講緊2070
有無人記得十兄弟大結局條魚

game of thrones

大台劇集,開始多用高速模式(將片段超慢播放),航拍機方向發展。
連節目進出廣告前後嘅間斷片,縮短到僅5秒,似乎要用盡5分鐘法定廣告時間。
唔講特技片,netflix自拍過d文片都超越廿年

Effect放過佢,劇情以前都好笑d
獎門人以前仲好睇過宜家

第一二季肯定好睇過宜家
望下張保仔
人地話係大製作
先唔好講場景特技,一套好電影或劇集唔一定要大卡士大製作,反而高層同監製個腦唔只落後,直頭係退化,唔係抄就係十年如一日嘅濕鳩情節,不過wfc?港豬有聲有畫就收貨

呢個真
d effect 好似仲好過套張保仔
認真講

秦國馬拉都好睇過佢

cctvb 只係越南level
另加靚靚op ed
仲有一大班人睇,睇下影視台就知。只要有條長腿囡囡著條短裙就推幾十頁,劇情使撚拍咁好咩
點解明明TVB又係廠景, viutv 三一如三又係廠景
有人會問三一如三間餐廳係邊度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞