你有無睇開d咩教煮野食既YouTube?

169 回覆
11 Like 54 Dislike
整左呢個。
感覺:

1. 切蔥唔熟。
或者係切一切野都唔熟。
想練刀功。

2. 生熟好難分。
唔肯定裝過生野既係咪一定要用洗潔精洗過先裝得熟野?
好混亂。

3. 幾鍾意煎野,然後用熱水撞落去,變有色既湯。
幾鍾意d蔥生,然後加熱水撞。
易熟既菜,譬如生菜,應該可以一樣做法?

4. 想試菜心做底。
但應該切粒後要煮先夠熟?
想像:
1. 切菜粒。
2. 煲菜粒。
3. 用菜水撞煎肉。
4. 菜粒先放碗底。
5. 全部撈埋。

好似Work。
我估係因為要用濃味啲嘅豉油去煮雞翼,因為其實豉油都有好多種。有啲濃味啲有啲淡啲(頭抽生抽..)
番茄,原隻定切碎好?
然後加鹽、胡椒粉?
I see
味道最濃既,就係豉油界既王!
呢個講法好鍾意
1. 刀功要手法啱 唔好追求速度
2. 手熟當然要分開 除非你想肚痛
3. 如果撞熱水不如撞油 仲正
4. 炒菜心 係要好大好大火 一路炒一邊加少少水 等水蒸發

加水-》炒-〉水蒸發-》加水 loop
唔會係切碎,亦到唔係原隻

我會切一舊舊/一粒粒

調味鹽同黑胡椒就基本嘅 煮野食最重要係試味
謝心得

黑胡椒,我見有碎同有粉,有無話買邊隻好d?
我會prefer 原粒即磨個啲

唔好睇即磨好似好pro咁,其實只係本身原粒,然後你扭出黎會變碎,惠康百佳就有得賣。
愈煮愈好本來都睇開佢
自從佢做埋d 鳩屎野就冇再睇
越煮越好
煮提cook
屌 又黎料 , 又出條片追擊人地
真係痴撚線
不喜歡的同學可以不加
好笑呀, 真係以為自己係有師傅
9流廚藝。 同班濕9 fans圍爐取暖
開頭都幾好,做到爛左.
職人吹水就開頭差D做做下有用心做.
最近睇緊 煮提cook
麼之前有位巴打開post講過好似係佢老豆黎
每條片都係得幾百view 但佢拍得幾有心機 而且d餸都唔算難 學左幾個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞