你有無睇開d咩教煮野食既YouTube?

169 回覆
11 Like 54 Dislike
乾淨利落工整
煮西式一定咁多,我都有十幾隻粉
Taste, The Chinese Recipes Show
唔知係大陸定台灣.
但手法乾淨利落工整.
唔知算唔算youtuber因為比較專業
mama cheung

學下港式中菜啦
遲早失傳

食家好多後生只係識 簡約日式
生冷 /炸 多,多數住家菜都冇手功

西式 多變化 都唔錯,係唔多餸飯菜式
中式 先最啱學
一味 菠蘿咕嚕肉 已經屈機

做過下 3樣之後
真係覺得中菜先有內涵
我睇開師奶仔廚房

又簡單又家常便飯
好客氣
會講你可以用咩餸代替(如果你買唔到)
https://youtu.be/d8zw28GRXHE

另一個推介
20無限
講野幾好笑(把聲tune過)
時不時煮完俾佢老豆老母試食(呀伯呀婆)
煮野調味係無分量,好隨意
https://youtu.be/HnSXcF69lE0

2個都好貼地最怕bob叔個d,好難跟
29無限煮完問佢老豆老母,佢地咩都答好食,形容點好食,好warm

師奶仔就煮俾佢老公食,而且個人好humble,

2個都係純分享,唔出樣的,唔似其他youtuber 想上位
中式睇開 mama cheung, 師奶仔廚房,越煮越好(得家常菜有參考價值,記住千其唔好跟佢整西餐,望到已經覺伏。有d位佢真係有少少污糟嘅,不過自己整個陣乾淨d就得。)
烘培就睇happy amy
全部都好易跟

利申 由0開始跟youtube學
Day day cook 雖然睇落唔多專業咁
但係正正係因為咁先岩哂啲岩岩起步想學煮野食既人
而且啲野都幾簡單
華農兄弟算唔算
開埋曬啲戇鳩post
係既,應該關心政治
MASA
煮提cook家常小菜,好似係某位巴打既老豆開
超小厨
條撚樣d咬字好難頂
輕輕睇過嘅 不過冇跟過佢煮
Gordon 系列
世界名廚 不解釋
要明個concept 唔係根本唔知佢做緊乜

Jamie Oliver/Gennaro
教整正宗意大利野 值得一睇

職人吹水
茶記野 講得好仔細 啱初學者睇

王剛
大師傅級 好pro 要學足比較難
另外仲有

Ricky Cheung
高師傅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞