開心速遞(287)屎根vs熊家女婿

1001 回覆
22 Like 10 Dislike
龔水佢哋兩個一齊都係短時間啫,啱啱拍拖,遷就對方好正常,熱戀期都唔sweet就死得啦

另外,想提提編劇哥哥姐姐們
大家姐入大學三大願望,仲有個未寫呀,上次寫第二個差唔多已經成年喇
編劇大人們!好想快啲睇到熊家三個女婿&孫女婿同場啊!
好咯,咁睇住兩個女婿&孫女婿同場先
威仔個樣
朱ling for sure
Sad but true!
唔係話要成日出龔水線,但宜家阿龔次次都係出嚟食花生(糖)再9up兩句派下膠附和幾句,咁同尋寶圖班友仔有咩分別?
作為觀眾尚且會有咁大感觸,我真係唔忍心相信劇組會捨得自己一手打造嗰個左右逢源、八面玲瓏、滿腹密圈、運籌帷幄嘅龔燁消失。但最近嘅安排根本係溫水煮蛙,慢性殺死緊呢個角色,當最後連少少餘韻都冇埋變成一嚿雞肋,會比回水前直接判佢即時死亡更加令人遺憾。
出於心痛出於愛先會忍唔住出口,同意與否都係本人嘅真切感受
曹總可能會因為咁更加明白Linda

朱LING唔係同曹總一樣怕黑咩
其實好多次只要朱00唔係曹總旁邊就唔會怕光,可以做番正常人
其實個intern 要做幾耐呢?定係已經變左part time
其實一路都好懷疑個猛咁食嘢mode係賤精自己度出嚟嘅,始終個角色係斯文乾淨型,熊家班友就話不嬲乜嘢污糟核突嘢都敢做去搶鏡姐,佢應該係做唔出呢啲嘢,唯有做呢啲無聊嘢等人注意下去突出自己,咁點都好過就咁正正經經坐响度...
照計就唔會想寫死個角色嘅,似係唔想賤精响群戲度都咁鬼死突出姐,可能主線先會正常番啲啩
希望下次女婿線可以加多啲孫女婿戲份

btw 見倒樓上好多人話食屎陳師奶次次搞搞震好煩厭
我都覺近排寫得太多佢點衰
其實我想睇多啲佢同廢老嘅曖昧情節
食係冇問題㗎 正正就係主線都完全冇發揮 先令到過場嘅食仲印象深刻

主線先最唔正常 集集都睇佢瘋狂撞板然後補鑊
周圍得罪人 唔係懵然不知就係不作為
大小姐係女朋友上司都撐到行冇諗過點緩和
曹總係佢大客氹唔掂
根叔係佢岳父就門面功夫都懶得做(唔係指今集好多集過場都係)
女朋友好姊妹好同事全部都睇穿佢孤寒縮骨
而家阿龔就好似拍拖拍上腦 我女朋友鍾意我未得囉
其他人點睇我唔重要
但佢原本個設定係面面俱圓八面玲瓏嘅人
佢嘅世界有事業有目標 唔係得阿水一個
呢個先係吸引我嘅龔燁
編劇好心認真啲寫咪一手摧毀自己創造嘅角色啦
第一下只諗到孫女婿係 00
仲諗緊點解咁多負皮
鬼咩,板斧就係得咁多,嘢嘢都係諗住靠晒呢啲所謂角色衝突去搵戲嚟做,唯有當賤精呢排係狀態低落囉...
大小姐果啲擺到明係重用番消失咗果pair嘅情節組件啦,直頭諗都費事諗,睇落真係有啲老尷...
賤精要氹曹總嘅話手段就肯定有嘅,不過好大機會係仆街嘢,一齊咗冇耐邊敢咁快用公事緊要過感情嚟博,氹唔掂反而尚算問題不大
淫根果度咪又係行番果啲外父女婿模式...除咗池子考外其實個個都係開頭未一齊就乜都好,之後就來來回回咁啦...
班好姊妹就梗係要發現到佢啲缺點啦,唔係第時點樣打果啲無無謂謂嘅毒針去觸發啲鬧交呷醋劇情...
講到尾就係寧願博下大霧犧牲一個角色原有嘅設定去推果啲熟口熟面嘅情節,如果賤精keep住個人設咁呢堆通用formula就全部都唔用得,一係就另外寫過一套俾賤精,咁你話劇組會點揀,不過又可以放心嘅,只要個劇情係需要嘅話原來果個賤精咪又會再出現囉,你估劇組會做唔出咩
龔水由賤精來了到依家,角色唔係無變到,只係基於人設基礎上變。呢個亦係好睇嘅原因之一,睇到佢哋因爲對方而成長。

阿龔由最初為上位會啪人毒針嘅死賤精,到280時開始諗做人要有擔戴,唔再金錢至上,再到回水時明確表明認同水所講「人格比金錢重要」,變成有返啲「良心」嘅世界仔。直到534前,雖然水一直罵死賤精,但多咗份鬥氣(多數嘅賤係作弄水),多過以前嘅真賤,亦保持咗聰明世界仔一面。但依家,正如唔少巴絲所講,好多位性格突變咁,唔係話拍拖唔sweet得,又或者唔就得阿水,講真未拍之前又一係唔就佢咩,習慣啦,而係甜得嚟好似基因突變咁

就算阿水都開始有少少咁嘅情況。由唔要喺劏房度笑嘅拜金女,經過各樣事無咁拜金,講feel,由天真水,到504見到會識同鐵面陳講條件扮下嘢咁,都係成長/變。但依家,聽話到小鳥依人到、溫柔到呢,以前對蛋撻Kim 呢啲外人嗰種全方位溫柔嚟㗎喎⋯⋯明明阿水對愈親嘅人先愈會表露自己真正一面,有時溫柔有時暴力

唔係要成日主線,但希望係可以保持到人設而變化,一直以嚟條線寫得好做得好,真心唔希望因爲咁而慢慢消磨fans嘅熱情,去到尋日一句「似你呀嘛」嘅作死已經要感動,覺終於有啲嘢似返阿龔
變左以前細力咁,
能完人又有就數攞

睇愛回家唔想見到呢d人
細力起碼目的淨係為錢
食屎陳師奶貪著數得嚟仲要挑撥離間
學大家姐話齋佢真係好食屎
睇親熊家都走出嚟 煩撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞