開心速遞(287)屎根vs熊家女婿

1001 回覆
22 Like 10 Dislike
呢個劇情老是常出現
睇到有少少煩
支持!教訓偏心根呀!
話說我覺得荔枝應該比曹總買到 咁樣幾有戲劇效果
三姨同安仔碌到見到凌凌 又驚訝一下
潮生心諗好彩無得罪曹總 唔係又好煩
阿龔應該就心諗 頂 驚送比水水 但又好彩無曬錢買

潮善龔水四位同曹總都莫大關係
雖然係好睇就好睇
我都好鐘意睇妹豬
但係又係妹豬作為一個角色都搬弄是非
我係睇唔出同上次愛回家孖寶都咩分別

要寫女婿組
其實可以唔洗以妹豬慣性搬弄是非呢個點作起入點去開始
我覺得可以女婿組連成一線
敢怒不敢作反去屌7熊家女人
得閒圍內一齊訴苦
好過用同一種方法不停咁reloop

因為今日龔水係半主角
都想講少少
希望編劇見到

從回水後一路睇到現家
大家若有跟著留意著
龔水係一齊後
係,係真係好甜
但我覺得有啲唔真實
甚至男嘅賤精性格,女嘅會為自己去霸氣辯護
之前我所見到嘅人設,消失哂
比我感覺,係編劇為交功課,係咁咦派下糖比人睇下就算
物一齊咗之後龔水有咁難寫咩?要搞到好似個佈景板咁係咁咦出嚟派下糖就完成任務咁
之前嘅主線
都係圍繞住”大小姐/曹總不停阻擋住龔水”
然後,就冇然後

講咗咁多,其實只係表達出自己喜歡呢pair cp嘅心,我願意相信編劇仲係諗緊龔水其發展方向係點,我亦願意咁去等,因為非龔水主線,其實都好高汁
只希望編劇唔好磨滅大家那份喜愛嘅心。
寫得好當多個兄弟 一條女婿兄弟線都幾好
未必要關女朋友事
可能大家有啲野好夾
仲諗住阿水同賤精條線响個試用期度可以睇多啲賤精點樣花心思氹阿水或者阿水點樣玩下嘢考驗下賤精...點知淨係見到阿水由頭到尾都係貼貼服服冇晒性格咁,賤精醒目嘅一面仲要愈嚟愈小出現,咁同其他果啲cp有咩分別,劇組淨係識咁樣賣甜真係...
今日潮龔啲火花都幾正
講真呢排好多角色本身啲性格都模糊咗好多,啲一人憎角色就愈寫愈黑人憎
我唔知咁比較啱唔啱
但我覺得似博香後期嘅寫法
都係無咩方向 大小姐 然後突破到同居一連串劇情
然後已經橙不忍島

可見編劇係有呢種套路寫劇情
食屎陳師奶搞亂熊家既劇情真係夠啦
再黎多幾次真係好厭
今集佢出場時間仲多過兩個女婿咁
應該唔會真係結得成卦

我覺得係有啲似
唔知係咪編劇唔太識寫劇情
定唔敢寫
我現家只係見到
齋出嚟曬下恩愛,冇啦
人設又冇物
主線都冇物
簡單講就係覺得一對cp一齊咗就完成任務
之後hea寫
我覺得你講呢啲唔係套路,係冇心去寫
問題係而家全套劇大部分線都好似冇咩方向咁見步行步,或者畫公仔畫到出腸冇鋪排,希望真係好似優子BB咁講只係因爲5月太忙所以hea咗而唔係回曬塘啦!

我唔希望亦唔想見到咁
係咪呢種手法
係大台慣性手法呢?
物真係有咁難寫咩?
我唔講龔水
講下龔燁
佢個角色百搭咁濟喎
唔會唔敢啦我諗
博香我理解到本身有啲位唔適合寫而唔寫
龔水應該冇顧慮 只係冇咩諗頭或唔想諗點寫劇情
普通果啲角色其實就冇乜所謂,可能真係兼顧唔到咁多,主要角色都係咁嘅話劇組真係好有問題...
可以咁講嘅
另一方向諗呢套劇編劇enjoy 寫曖昧
唔中意寫一齊後嘅劇情
以過場為主
有啲用完即棄嘅感覺
果pair係咁反而唔意外,始終唔係主要角色,啲情節同主要角色重叠咗又唔係太好,而家阿水同賤精俾大小姐迫害啲情節同佢哋重複咗咪有啲核突囉
呢排隨咗孝國kcy比較交得出曖味戲之外,我又唔覺啲編劇交得出好貨出黎
你睇吓3T同安麗 黎緊仲要有起碼兩集
佢個角色其實好大發揮
但宜家龔水一齊後
兩個每次都過場放下甜咁
仲有之前寫落同佢地有關既人物
好似冇左回事冇提過咁
Jenny呢龔友呢
希望編劇唔好浪費左之前鋪得咁靚既線
浪費一路以黎寫得咁好的人
係開新線同時兼顧舊有的線同角色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞