開心速遞(287)屎根vs熊家女婿

1001 回覆
22 Like 10 Dislike
百搭可能係過場好選擇

其實我覺得咁嘅
一般因主角而誕生人物要擺脫主角唔係咁易
明顯呢套劇嘅角色都係咁走向
直到佢有啲同某啲劇情人物有新接觸點
鍾意寫無話代表寫得好㗎
3T 如果一齊應該結果都係咁 背景板化
安麗完全係亂嚟 係安邦一潭死水亂刺激
終於睇到許願許左好耐既女婿線
1.潮龔真係好有火花餵食cp我諗起孝國
2.第一次見到水水按摩龔燁
3.龔燁咬牌好可愛
4.拍賣場比熊家同龍家玩晒啦
5.一粒荔枝分8 kai笑死我仲要搵個讀書叻d既人黎計點分
6.食屎陳師奶真係越黎越煩不過廢老根都越黎越賤竟然熄燈逐客都做得出

睇完今集好想繼續許願
1.想睇多d女婿線 可以考慮下走出熊家例如電影公司同接龍合作
2.期待小學雞式龔水主線回歸
3.希望編劇寫返好d現有嘅主線唔想開心速遞再亂開新線啦
諗起一條哲學題
當一隻船嘅零件因為行船不停更換
若干年後成隻船嘅零件已經冇一件係一開始就存在
咁隻船仲係未原本隻船

將自己一手建立嘅線投閒置散
只係暴露編劇能力有限
冇辦法可持續發展一條線
複製一樣嘅模式用唔同人演就當係創新
靠呢個方法去延續劇集嘅壽命

咁樣嘅編劇唔適合寫處境劇
處境劇只要繼續拍 邊有完成任務呢回事
咁都要編劇肯繼續go ahead
好似今日咁
女婿組幾好啊
潮龔今日係大排擋好hehe
搶雞好有火花
希望就好似你所講咁繼續玩落去
畢竟女婿組推咗好耐
我唔知咁比較啱唔啱
但我覺得似博香後期嘅寫法
都係無咩方向 大小姐 然後突破到同居一連串劇情
然後已經橙不忍島

可見編劇係有呢種套路寫劇情
簡單講就係覺得一對cp一齊咗就完成任務
之後hea寫
可以咁講嘅
另一方向諗呢套劇編劇enjoy 寫曖昧
唔中意寫一齊後嘅劇情
以過場為主
諗起一條哲學題
當一隻船嘅零件因為行船不停更換
若干年後成隻船嘅零件已經冇一件係一開始就存在
咁隻船仲係未原本隻船

將自己一手建立嘅線投閒置散
只係暴露編劇能力有限
冇辦法可持續發展一條線
複製一樣嘅模式用唔同人演就當係創新
靠呢個方法去延續劇集嘅壽命

咁樣嘅編劇唔適合寫處境劇
處境劇只要繼續拍 邊有完成任務呢回事

可能都係事實嘅
因為都有講其實處境劇編劇係難做過正劇好多
係初期一輪變動後呢9男女已經定死咗
換言之 硬食
覺得編劇可以認真考慮龔潮線
唔好再嚟食屎陳師奶撚熊家啦,睇到好煩
我都支持
有新火花
又可以多嘢玩
jacky 慘唔慘?
改名改得咁快

一個梗玩一兩次可能會好work
不停loop只會反感
係陳師奶把聲聽到個人好燥
開心速遞之所以成功有今日成績
全賴以前編劇們用心寫下的線
無論係CP線定其他線
一直吸引到唔同觀眾一路追看至今
不斷創新 建立新線吸納新觀眾冇錯係好事
但同時希望劇組唔好將舊線投閒置散
要繼續用心經營
唔係就對唔住一路追開呢套劇追開舊線的觀眾
最近好多線都有呢個感覺
希望可以睇多啲兩個女婿既對手戲,頭先佢地講分手,好正
我覺得唔係分新線舊線
而係好睇同唔好睇嘅線
阿叔 David 係舊線都無人想睇
女婿線係新線但好多人許願

知道編劇諗橋唔容易
不過希望盡量聽吓民意
補充,好唔好睇係幾主觀,但呢度都幾一致,例如好多人鍾意龔水,又例如無人鍾意睇安麗
我都覺得,自從一齊後,兩位人設完全變晒,阿龔賤精世界仔性格一集比一集磨滅,由534到宜家,只有579略為有小小世界仔出現過。
而水水一對住阿龔就變成綿羊咁,其實一對情侶變會唔鬧交,好想睇佢地鬧交,水水好嬲咁鬧阿龔,阿龔就諗方法氹返女友
正如以上絲打話齋,阿龔係百搭,可以寫公司線,寫佢點樣圍繞住三房; 又可以寫佢同水水合作解決職場問題等等....,其實好多好多野寫,但見到自從公開後,阿龔就小左出場,只間唔中過一過場,唔通真係咁難寫,定編劇們唔想寫

今集熊家大二女婿由爭雞食變餵食
再嚟女婿線啦
希望出多啲潮龔線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞