開心速遞(287)屎根vs熊家女婿

1001 回覆
22 Like 10 Dislike
ShoSakurai絲好勁連潮生扁嘴都cut埋

其實係咪可以連返579,潮生見到龔燁個廣告咁大受歡迎,請大家姐寫套戲比龔燁拍都好喎,又可以見到龔欲善其善,又可以女婿組合作
拍場FF出動咁多演員
似係唔想咁快寫住多啲,可能拖多一排就會寫,不過係咪關晒編劇事就未必...
所以應該唔會再有蓮良婚禮嫁啦
其實出多d潮善龔水double dating都唔錯話唔定可以發展出第三對cp
係呀,頭先競投個段同大排檔個段好有火花,如果可以鋪排下龔潮線都好呀,其實marketing 有時都可以聯絡電影公司的
潮生扁嘴諗起個日有人話潮生都係家明表哥女婿線係天意呀想睇龔潮加阿鬼
我覺得編劇係冇能力寫職場線
n年前已經講開心速遞一大缺口係職場線
全間公司所有部門做野都柴娃娃
有兩個角色 龔燁 Ma姐
如果好好利用絕對可以突破呢個缺口

ma姐一出場已經被人話係女版龔燁
點知威過一集咁大把
以前同terry一齊就集集中伏
而家痴埋rebecca到就變八婆仔

龔燁面面俱圓世界仔
賤精來了一出場係威係勢搞走廢堅取而代之
usb嗰集保住自己老細之餘留低救命符做後手
點知回水之後跌晒watt
一齊之後出場除咗拍拖就係食食食
仲廢到一搞唔掂大小姐 二搞唔掂曹總 三搞唔掂tree gun
口講二房人 但基本上二房線佢都消失零存在感
同佢個marketing總監個名一樣 得個名
一齊之後連marketing office都冇出現過
好好地一個角色冇晒自我只係依附感情戲嘅閒角
老實講龔水線三齊之後嘅劇劇比邊對cp演都係咁演
根本冇好好利用賤精同天真義氣水嘅特色
唔好話龔燁 連阿水呢個主角都比編劇搞到冇晒特色
講返usb出現呢集,龔燁一個眼神望到Jenny慌失失就知道有咩景轟,零秒出手偷走usb仲計劃埋後路,成個幕玩家咁

依家龔燁做咩都好似後知後覺,居然可以無發現大小姐拆散佢哋係為咗曹總份約,或者知道但完全不作為,由得大小姐一次又一次搞著自己,真係唔知龔水曹蓮仲要玩幾多集,我已經睇到攰
其實係拉長做既死證來
始終唔係好似d 20幾集既1個鐘長度咁諗完就ok
就來600集要諗咁多條線其實係幾難 因為成日要郁設定
你睇漫畫都知啦拖長來做係好大機會出問題
所以你地睇落去埋有呢種感覺

如果知道就來完
其實係開始諗d線點收

雖然上面講既安麗線咁
其實個結局好大機會係美麗比人踢爆佢一直以來做所有野都係機關算盡來接近安仔
咁安仔係呢件事會唔會令到個人個思考開始出現改變?
例如唔再咁易相信一個人無啦啦對佢好
同bonnie既關係同感情會唔會再有昇華?
安仔個人係感情上同處事上會有咩成長咁

btw睇得出大家係覺得好睇先會出現咁多意見既
我估工水曹蓮嗰陣出咁密一嚟連緊舊線
二嚟係想為曹總扮幫輝輝做ceo留伏線
雖然好似都仲有拍黑暗中的曹總
想改番女婿名好耐
自從佐治做唔到三女婿之後
最動人時光 未必地老天荒⋯
其實本身579拍出黎個效果我係幾鐘意,比557更鐘意,但一諗到一條橋係一條線用兩次又會覺得編劇好hea,睇到文字預告都已經想吓出聲。而且我真係唔明點解要寫到大小姐咁精神分裂,個頭自己苦戀,呢頭又走去拆散人。
可以咁講嘅
另一方向諗呢套劇編劇enjoy 寫曖昧
唔中意寫一齊後嘅劇情
以過場為主
有啲用完即棄嘅感覺
我都覺得,自從一齊後,兩位人設完全變晒,阿龔賤精世界仔性格一集比一集磨滅,由534到宜家,只有579略為有小小世界仔出現過。
而水水一對住阿龔就變成綿羊咁,其實一對情侶變會唔鬧交,好想睇佢地鬧交,水水好嬲咁鬧阿龔,阿龔就諗方法氹返女友
正如以上絲打話齋,阿龔係百搭,可以寫公司線,寫佢點樣圍繞住三房; 又可以寫佢同水水合作解決職場問題等等....,其實好多好多野寫,但見到自從公開後,阿龔就小左出場,只間唔中過一過場,唔通真係咁難寫,定編劇們唔想寫
我覺得編劇係冇能力寫職場線
n年前已經講開心速遞一大缺口係職場線
全間公司所有部門做野都柴娃娃
有兩個角色 龔燁 Ma姐
如果好好利用絕對可以突破呢個缺口

ma姐一出場已經被人話係女版龔燁
點知威過一集咁大把
以前同terry一齊就集集中伏
而家痴埋rebecca到就變八婆仔

龔燁面面俱圓世界仔
賤精來了一出場係威係勢搞走廢堅取而代之
usb嗰集保住自己老細之餘留低救命符做後手
點知回水之後跌晒watt
一齊之後出場除咗拍拖就係食食食
仲廢到一搞唔掂大小姐 二搞唔掂曹總 三搞唔掂tree gun
口講二房人 但基本上二房線佢都消失零存在感
同佢個marketing總監個名一樣 得個名
一齊之後連marketing office都冇出現過
好好地一個角色冇晒自我只係依附感情戲嘅閒角
老實講龔水線三齊之後嘅劇劇比邊對cp演都係咁演
根本冇好好利用賤精同天真義氣水嘅特色
唔好話龔燁 連阿水呢個主角都比編劇搞到冇晒特色

重點
阿龔ig笑死我啦
之前潮偉工業王國係咪你嚟
重點係呢條線嘅龔燁好唔龔燁
(都唔止呢條線 一齊之後嘅龔燁都好唔龔燁)
好似係編劇諗好咗故事
然後將啲角色格硬塞落個故事
而唔係由角色出發去展開故事
好聽啲形容詞係模糊化角色人設
難聽啲我覺得直情摧毀緊個角色
同感,一直以嚟
覺龔燁呢個角色好睇
其中一個主因係寫得立體
模糊人設根本就係拎走佢吸引嘅地方
係!就係我
近來每次熊家線都搭陳師奶做boss, 其實真心覺得好煩 熊家除了對陳師奶,唔通真係無其他了
得罪啲講句,佢啱啱偷荔枝個post仲龔燁過而家劇入面個個,不過上星期金絲眼鏡出現咗希望係有啲故啦!如果同baby blue一樣冇原因出返黎我會覺得劇組真心回咗塘。
Double dating 都係一個好意見,之前博香龔水既double dating 好正,但如果係潮善龔水咁又可以有善vs 龔,重可以有隱藏版龔潮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞