唔識速成倉頡,係咪生存唔到?

285 回覆
40 Like 335 Dislike
點解會有個碼係難
個輸入法根本連自己都解唔到
識寫字就好快學得識速成,學埋點拆碼就會識埋倉頡
先左後右 先上後下 先外後內?

咁有咩難記?
倉頡真心難, 速成真係文盲都學到
證明你只係記碼唔記部首變化
呢d可以自學既野,講得出 唔識就唔識,通常係d老野唔想學野先會講。
我自己當年係搵玩online game(我當時係wow),逼住打字就學識速成。
總之,搵方便你自己既方法去學啦,唔識就唔識...
事實香港打字就係唔make sense
所有地方都係跟讀音打
英文啊果啲全部都係可以拼出黎
當然實有啲字係唔得
就係廣東話從來唔會由細就教粵拼
搞到成堆人又懶音又用錯字
打字又就係香港要學點解點拆
倉頡台灣整出黎佢地自己都打注音啦
根本垃撚圾
唔係冇其它打字細個玩online game逼住用速成真係唔明點解要學,成個輸入法都反智
你咪學啲
然後買隻九方手指做落左拎去用
打機用電腦上網,細個一開始就打速成
到依家已經可以用純英keyboard盲打
速成細個學黎打機同人屌黎屌去一定最快上手
打慢半秒/打錯字已經輸左
唔識咪學囉
根據我觀察身邊80/90/00後嘅朋友,
80後基本上都識,有唔少都識倉頡
90後八成都識,因為成長於ICQ MSN 同online game 嘅時代,多得依啲媒體先令到我哋進步神速,我當時就係靠ICQ MSN嘅
00後得一成識(都唔知有冇),因為到佢地大個開始用電腦電話時,訓練大家打字嘅媒體都開始沒落,踏入科技發展蓬勃嘅時代,懶人嘅科技都出現咗,例如voice⋯佢地個個都係voice to text 做功課

That’s why有人話科技愈進步,人類過份依賴科技下,技能同智慧都退步咗
唔怪得樓主唔識打速成
到底邊忽難
八十年代出世 好少唔識打字
講起就嬲
以前一向打開速成
之後出左win 8
一版得8 個字揀
屌佢老母啲字移曬位
之後的起心肝學倉頡
成個世界唔同曬
公司有個同事咩輸入法都唔識
咁啱佢有份野要英文翻譯做中文
睇住佢慢慢係度用廣東話拼音 做到蚊訓
今次真係要甘你老母
廿 字嚟㗎戇鳩
睇檢樓豬你個智力真係有少少問題
思覺老師十幾年前都自學倉頡啦。
啱呀
Windows點解唔內置筆劃? 係要得個簡單複雜化的倉頡速成
windows 有冇廣東拼音?(唔喺browser)
老老豆豆
我真係寧願比錢買
CV照寫九方單手好撚快的wpm
因為速成係倉頡演變出嚟
個景字 倉頡係 日卜口火
而個小字點解唔拆做弓金
係因為要儘量簡化個字碼
所以小就歸左入火
如果唔係打倉頡有啲字就要打7~8 個碼就好無效率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞