唔識速成倉頡,係咪生存唔到?

285 回覆
40 Like 335 Dislike
學樣專長囉
呢個世界又唔係得文員做
文員人工又唔係高
利申:我打字用速成
仲有係chatroom同forum溝女
打字太慢應唔到好多人
而家有時係tg d group應慢幾分鐘都唔知自己上一句野去左邊
Iphone有無廣東話拼音
打咗速成十幾年, 打成背晒速成碼, 早一個月先開始轉練倉頡, 依家都識打8成倉頡, 反而搞到我唔記得咗速成碼了
我要再將倉頡發揚光大
https://lih.kg/1038006
覺得自己唔識倉頡已好廢,如果連速成都唔識我唔敢想像會點生存
語音
Google Cantonese input tools bro
其實識九方字型 轉速成都唔算難
基本上你逼自己打就得 其餘都係藉口黎
速成係用倉頡頭尾碼,咁唔係應該學倉頡先咩?
我自己有時會轉用速成係因為個字唔識拆
其實係架不過一開始學為咗打機溝通,學速成會快啲上手
以前打字唔會理吾系甘牙,好多正字係速成表入面都好後,每次打都要搵好耐。依家打返正字,用倉頡打會快啲
可能你個傻閪唔知咩叫輸入錯誤修正
姐係ai幫你智慧搜索d容易錯既拼音
然後你個柒頭就以為係啱,一錯就錯左幾十年再出黎扮專家教人打字
細個讀六年班就學識咗速成,都係逼出嚟
俾老豆收鳩埋個手寫板
要用電腦就要自己諗辦法
唔洗一個月就打得勁快
on9
你識晒五十音就識打日文嫁啦
再吹大啲
上網google 下 快快樂樂學倉頡, 應該仲有
手寫Project
智能輸入法真係害死好多不能自理既戇鳩仔
練返嚟㗎 之前有個po關於速成字碼表 自己去睇下啦
00後真係好多都冇咩機會接觸速成倉頡(唔係歧視,係指出事實)

佢地好少接觸電腦,可能係中學IES先嚟接觸ms office

我阿妹啲朋友個個打文都係用語音輸入手機,之後再用web版whatsapp copy啲字,睇見都辛苦

其實唔好話做文員啦,只要接觸電腦都一定要用。學唔難架,係你懶,大部分人都係小學學識。或者你英文好勁,全英打字應該都ok嘅
我打倉頡
次次都喺度 卜重重一 諗住試
但係其實中間有三個碼
然後都係走去查
買九方都得啦
乜撚野係智能輸入法

你用倉頡速成就最威威
自動幫你改錯字/近似音搞到你班傻鳩連正音都唔識
Lei 笑撚死
利好呀
利叫咩名
你睇下你喺度指點迷津既嘴臉幾咁肉酸
點知原來自己先係柒果個
用個輸入法出黎駁
原來個輸入法係有自動錯音糾正
柒撚到你

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞