唔識速成倉頡,係咪生存唔到?

285 回覆
40 Like 335 Dislike
連我呀爸呢啲上一代既電腦白痴,退左休都學得識速成(本身想逼佢學倉頡),樓豬你檢討下
有啲字唔識打咪手寫 有乜問題
真心想問下而家小學電腦堂係咪已經無教打字
返工用六碼打字好快
有用過下速成但重慢左,最後都係用返六碼
巴打,前排我整咗個倉頡telegram bot
希望可以幫到你
除咗可以查倉頡、速成碼,仲有廣東話拼音
如果你唔識,可以輸入/rules
入面會教你拆碼規則

整咗個查倉頡同速成碼嘅 telegram bot
https://lih.kg/1156514
成日唔記得個恭字點打
我因為咁練就左高速手寫法.....我中學甚至上到去 啲essay project 都係手寫..... 中學有段時間貼左張速成表係電腦隔離,但真係慣左手🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️ ,btw 速成倉頡有咩分別,簡易程度?
有幾多個會真係認真學
識英文就夠啦
你個database搞番掂未?樓主真。未學識打速成倉頡,你唔好拎你個bug到傻既app黎害佢
之前有巴打喺telegram 整咗個bot幫人查倉頡速成,你一有唔識咪當查字典咁查囉
利申上年用咗一個星期識打自己9成常用字,然後淨底個1成到依家查完都唔記得
電腦其實仲好 用window既話啲位唔會郁黎郁去
你打熟左知道個位 其實仲快
就算唔打常用字 平時打開有留意大概咩位置都好快搵到
反而淨係打常用字放喺最前冇咩意思
一打啲唔係常用字就有排搵
禁錯隔離再打又移左位

Btw最好點都係倉頡 唔洗搵
速成真係弱智先唔識
學啦,有幾難
速成打頭尾碼
倉頡打全碼

識打嘅話倉頡係會快話速成
甘≠廿
有無背清楚呀你
正確速成 “口一”
咁大部份歐洲人都弱智wo
長開住個速成,慢慢打
唔知個碼就轉手寫
打下打下就發覺速成都唔係咁難
之後轉倉頡都係咁轉過黎
加油呀樓主
電腦同電話都裝咗
利申:由細到大都係用yahoo 手寫板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞